13.5.20

Εστίαση: Άνοιγμα μια εβδομάδα νωρίτερα; - Τι ζητούν απεγνωσμένα οι επιχειρηματίες για ΦΠΑ και τραπεζοκαθίσματα

O τουρισμός είναι σίγουρα η «βαριά» βιομηχανία της χώρας αλλά η εστίαση είναι αυτή που απασχολεί το μεγαλύτερο μέρος του εργατικού δυναμικού έμμεσα ή άμεσα και πλέον οδεύουμε σε ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή αφού οι επιχειρηματίες βρίσκονται ένα βήμα πριν το κλείσιμο.

Την επίσπευση της επαναλειτουργίας των καταστημάτων τους ζητούν οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην εστίαση, θεωρώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση τα πλήγματα θα είναι ανεπανόρθωτα.
Βέβαια αυτό από μόνο του δεν αρκεί και οι επιχειρηματίες ζητούν σοβαρές οικονομικές ελαφρύνσεις και δεν είναι μόνο ο ΦΠΑ  αλλά ζητούν τουλάχιστον για φέτος να μην πληρώσουν προκαταβολή φόρου (μοναδική παγκόσμια ελληνική πατέντα όπου οι επιχειρηματίες πληρώνουν προκαταβολικά τον φόρο τους εις διπλούν!).
Στον απόηχο των αντιδράσεων, η κυβέρνηση σκέφτεται να φέρει μία εβδομάδα νωρίτερα το άνοιγμα των συγκεκριμένων καταστημάτων και να μειώσει τους συντελεστές ΦΠΑ ορισμένων προϊόντων. 
Οι επιχειρηματίες εστίασης έχουν ξεκινήσει τις προετοιμασίες καθώς πυκνώνουν οι σκέψεις της κυβέρνησης να λειτουργήσουν τελικά νωρίτερα, στις 25 Μαΐου.
Μετά τον συνωστισμό στις πλατείες η κυβέρνηση προσανατολίζεται να ανοίξουν νωρίτερα αφού κατάλαβε επιτέλους πως οι Έλληνες περιφέρονται άσκοπα έξω επειδή δεν έχουν που να καθίσουν, ενώ εξετάζει και το σενάριο να μειωθεί ο ΦΠΑ σε καφέ και αναψυκτικά. 
Η μείωση του ΦΠΑ συνολικά στην εστίαση αποτελούσε, προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης. 
Μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% σχεδιάζεται και για τα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια, προκειμένου να τονωθεί ο τουρισμός, ενώ αντίθετα δεν φαίνεται να προχωρούν σενάρια για μείωση του ΦΠΑ στις διανυκτερεύσεις από το 13% στο 6%.
Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» πρότεινε, την υποστήριξη των ελληνικών προϊόντων με μείωση του ΦΠΑ ενώ ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως οι ρυθμίσεις για την εστίαση και η δυνατότητα επέκτασης του χώρου που καταλαμβάνουν τα τραπεζοκαθίσματα θα είναι ένα προσωρινό μέτρο μέχρι το τέλος της κρίσης.
Η κυβέρνηση θα επικαλεστεί διάφορες δικαιολογίες για να μην προχωρήσει σε γενναίες συνολικές μειώσεις στο ΦΠΑ και στην φορολογία αλλά στην πραγματικότητα έχει μια μοναδική ευκαιρία στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία και αυτό διότι λόγω του κορωνοϊού δεν θα είναι δεσμευμένη σε «στόχους».
Αν το κάνει αυτό τώρα, ως γνωστόν ουδέν μονιμότερον εκ του προσωρινού και αν τα μέτρα ελάφρυνσης παρουσιάσουν επιτυχία τότε θα μπορεί μα επιδιώξει να γίνουν μόνιμες.
pronews.gr