31.5.20

Ιντλίμπ: Ο Άσαντ καραδοκεί και οι Τούρκοι μεταφέρουν οπλισμό

Ημεγάλη μάχη στην Ιντλίμπ πλησιάζει και αυτό επιβεβαιώνεται από τη συρροή τουρκικών στρατιωτικών φαλάγγων στη Βόρεια Συρία τις τελευταίες μέρες, με σκοπό τη μεταφορά βαρέως οπλισμού για την ενίσχυση των τρομοκρατών που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή.
Ο τουρκικός στρατός φέρεται να ανέπτυξε συστήματα αεροπορικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς στην Ιντλίμπ, μετέδωσε το αντιπολιτευόμενο και φιλοτουρκικό Aleppo Media Center νωρίτερα την Κυριακή.

Σύμφωνα με το φιλοτουρκικό μέσο του Χαλεπίου, ο τουρκικός στρατός ανέπτυξε συστήματα αεροπορικής άμυνας στο Ταλάτ Αλ-Νάμπιν Αγιούμ, μια στρατηγική τοποθεσία στο υψηλότερο σημείο της επαρχίας Ιντλίμπ.
Ο ισχυρισμός δεν επιβεβαιώνεται καθώς δεν έχουν δημοσιευθεί φωτογραφίες ή βίντεο, ενώ δεν αναφέρθηκαν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την υποτιθέμενη ανάπτυξη του "ανώνυμου" συστήματος αεροπορικής άμυνας.
Ο τουρκικός στρατός έχει ήδη αναπτύξει ένα από τα συστήματα αεροπορικής άμυνας στην Ιντλίμπ, ωστόσο, είναι μικρής εμβέλειας και συνεπώς περιορισμένων δυνατοτήτων απέναντι στην επικείμενη επιχείρηση ανακατάληψης από το Συριακό Στρατό (SAA) με ρωσική υποστήριξη.
Η Τουρκία έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα τον συριακό στρατό για οποιεσδήποτε επιθέσεις στη βορειοδυτική Συρία και θεωρεί πως η παρουσία αυτών των συστημάτων αεροπορικής άμυνας θα αποτρέψει πιθανώς τυχόν μελλοντικές αεροπορικές επιθέσεις στην περιοχή.
Ωστόσο, την ίδια στιγμή, η Ρωσική Πολεμική Αεροπορία ενέτεινε πρόσφατα τις πτήσεις της πάνω από Ιντλίμπ και Χαλέπι, καθώς αναφέρθηκε πως ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη πέταξαν σε ιδιαίτερα χαμηλό υψόμετρο κοντά στα τουρκικά σύνορα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρωσική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε αυτές τις πτήσεις αφού άγνωστοι επιτιθέμενοι επιτέθηκαν σε μια τουρκική στρατιωτική φάλαγγα κατά μήκος της εθνικής οδού M-4 (Aleppo-Latakia Highway) κοντά στην πόλη Al-Ghassaniyeh. Ως αποτέλεσμα αυτής της επίθεσης, ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε και ένας άλλος τραυματίστηκε ελαφρώς.
Παράλληλα, χθες 30 Μαΐου, ο τουρκικός στρατός ανέπτυξε τουλάχιστον τέσσερα Howitzer M110 στην Ιντλίμπ. Ο βαρύς οπλισμός, που ανήκει στο 106ο Σύνταγμα Πυροβολικού των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων, μεταφέρθηκε στην Ιντλίμπ μέσω της συνοριακής διέλευσης Κάφρ Λούσιν.
Το πρακτορείο ειδήσεων Ihlas της Τουρκίας δημοσίευσε ένα βίντεο με τα όπλα που διέρχονταν από την επαρχία Hatay. Ένα άλλο βίντεο από μαχητές της λεγόμενης συριακής αντιπολίτευσης, εμφάνισε τα εν λόγω όπλα στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ.
Η σειρά πυροβόλων όπλων M110 203 mm έχει εμβέλεια και έως 30 km. Συνολικά 219 howitzers αυτού του τύπου βρίσκονται σε υπηρεσία με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR), περισσότερα από 100 τουρκικά στρατιωτικά οχήματα εισήλθαν στην Ιντλίμπ τις τελευταίες ημέρες.
Η στρατιωτική κινητικότητα της Τουρκίας στην Ιντλίμπ και η αυξημένη συγκέντρωση δυνάμεων στην περιοχή, σίγουρα δεν αφορά αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις όπως ισχυρίζεται τακτικά η Τουρκία, καθώς οι ομάδες των εξτρεμιστών λειτουργούν ως "σωματοφύλακες" των τουρκικών παρατηρητηρίων και βάσεων στη Βόρεια Συρία.
Η Άγκυρα πιθανότατα προετοιμάζεται για μια ακόμη αντιπαράθεση με το Συριακό Αραβικό Στρατό και τις ρωσικές δυνάμεις, ενώ την ίδια στιγμή αντιμετωπίζει στη Λιβύη έναν Εθνικό Στρατό (LNA) με αναπτερωμένο ηθικό και σε σταδιακή ενίσχυση των διμερών σχέσεων των δυνάμεων Άσαντ-Χαφτάρ.
Αυτό που περιμένει την Τουρκία είναι ένα "ατσάλινο τείχος" από ανθρώπους που υπερασπίζονται συλλογικά τα εδάφη του και την ελευθερία τους, και μια ρωσική "αρκούδα", της οποίας τα συμφέροντα έρχονται σε άμεση σύγκρουση με αυτά της Άγκυρας και του ΝΑΤΟ