13.5.20

Η αγωνία της κυβέρνησης για τον τουρισμό – Σήμερα οι κρίσιμες αποφάσεις


Ο τουρισμός είναι για την κυβέρνηση το μεγάλο στοίχημα και για αυτό το λόγο τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί πακέτο μέτρων στήριξης των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, αλλά και κίνητρα για να μπορέσουν οι πολίτες να επισκεφθούν τουριστικά θέρετρα, μέσα από ένα νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού.
Μεταξύ των μέτρων που συζητούνται είναι και η στήριξη μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Η κυβέρνηση ασκεί έντονη διπλωματική πίεση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να κερδηθεί το μεγάλο στοίχημα του τουρισμού.
Για τον λόγο αυτό το λόγο έστειλε επιστολή στην Κομισιόν, με την οποία ζητά στις 15 Ιουνίου να ανοίξουν τα εσωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα και στη συνέχεια να υπάρξει ταυτόχρονη δυνατότητα αεροπορικών, οδικών και θαλάσσιων μετακινήσεων.
Άρση μέτρων: Στο «τραπέζι» της ΕΕ η ελληνική πρόταση για τον τουρισμό
Για τις πτήσεις, η κυβέρνηση ζητά να μην υπάρχει κενή θέση ανάμεσα στα αεροπορικά καθίσματα και να είναι αναγκαστική η χρήση μάσκας. Ζητά, όμως, όλοι οι ταξιδιώτες να υποβάλονται σε τεστ κορωνoϊού ή αντισωμάτων τουλάχιστον 72 ώρες πριν ταξιδέψουν.
Η Αθήνα προτείνει σε χώρες, οι οποίες έχουν περιορίσει την εξάπλωση του ιού να μην χρειάζεται να υποβάλουν σε τεστ τους τουρίστες και αυτοί να μην μπαίνουν σε καραντίνα όταν θα ολοκληρώνουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα.
Επιπλέον, σε περίπτωση μεγάλης διασποράς του ιού, η ελληνική κυβέρνηση προτείνει ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφής των τουριστών στην πατρίδα τους.

Κρίσιμες αποφάσεις στις Βρυξέλλες

Η Κομισιόν αναμένεται να λάβει σήμερα Τετάρτη, κρίσιμες αποφάσεις.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ενθαρρύνει διακρατικές συμφωνίες για χώρες που έχουν χαμηλό αριθμό κρουσμάτων, καθώς τα μαζικά τεστ τουριστών αποτελούν τεράστιο κόστος σε χρόνο και σε χρήμα για τα κράτη-μέλη.
Παράλληλα, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξουν νωρίτερα τα καταστήματα εστίασης με στόχο την αποσυμφόρηση των δημόσιων χώρων.
Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει ήδη σχετική εισήγηση της επιτροπής των λοιμοξιολόγων. Όχι τυχαία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανέφερε ότι «ενδεχομένως να ήταν προς όφελος να ανοίξει πιο νωρίς η εστίαση για να μην υπάρχει διασπορά».