6.5.20

Έναρξη δοκιμών των υποβρυχίων κλάσης Barracuda της Γαλλίας με μπαταρίες της ελληνικής Sunlight


Με καθυστέρηση τριών ετών ξεκίνησαν οι θαλάσσιες δοκιμές του γαλλικού πυρηνοκίνητου υποβρυχίου Q284 Suffren. Το υποβρύχιο καθελκύστηκε τον Ιούλιο του 2019 αν και αρχικά το υποβρύχιο επρόκειτο να παραδοθεί στο Γαλλικό Ναυτικό στις αρχές του 2017 μετά την ολοκλήρωση των θαλάσσιων δοκιμών που σχεδιάζονταν να πραγματοποιηθούν το 2016.
Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα οι θαλάσσιες δοκιμές του Q284 Suffren θα ολοκληρωθούν εντός του 2020 με στόχο το υποβρύχιο να παραδοθεί στο Γαλλικό Ναυτικό φέτος.

Το πρόγραμμα ναυπήγησης των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων κλάσης Barracuda περιλαμβάνει την ναυπήγηση συνολικά 6 υποβρυχίων τα οποία θα παραδοθούν στο Γαλλικό Ναυτικό το 2020, τρία υποβρύχια το 2025 και τα τελευταία δύο το 2030. Τα υποβρύχια κλάσης Barracuda έχουν μήκος 99,5 μέτρα διάμετρο κήτους 8,8 μέτρα, εκτόπισμα στην επιφάνεια 4.765 τόνους και σε κατάδυση 5.300 τόνους.

Το προωστικό σκεύος του υποβρυχίου είναι ένα υβριδικό σύστημα που συνδυάζει ατμό και ηλεκτρική πρόωση και περιλαμβάνει ένα βελτιωμένο πυρηνικό αντιδραστήρα τύπου K15, ισχύος 150 MW που αποδίδει 200,000 ίππους δύο υπερτροφοδοτούμενες γεννήτριες των 10MW απόδοσης 13.000 ίππων που τροφοδοτούν δύο ηλεκτροκινητήρες και σύστημα pump-jet. Επιπλέον το υποβρύχιο διαθέτει δύο ηλεκτροκινητήρες εκτάκτου ανάγκης.

Το υποβρύχιο μπορεί να επιχειρεί για 270 ημέρες το έτος αν και ο εφοδιασμός του σε τρόφιμα για το 65μελές του πλήρωμα του επιτρέπει να επιχειρεί για 70 ημέρες.

Το υποβρύχιο έχει απεριόριστη εμβέλεια και μπορεί να επιτύχει μέγιστη ταχύτητα σε κατάδυση 25 κόμβους και στην επιφάνεια 14 κόμβους. Τα υποβρύχια κλάσης Barracuda είναι εξοπλισμένα με 4 τορπιλοσωλήνες των 533 χλστ και διαθέτουν συνολικά 20 όπλα και πιο συγκεκριμένα πυραύλους cruise MdCN, αντιπλοικούς πυραύλους Exocet SM39, τορπίλες βαρέως τύπου F21 Artemis και νάρκες τύπου FG29.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ναυπηγικό πρόγραμμα των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων κλάσης Barracuda έχει και ελληνική διάσταση αφού η θρακιώτικη εταιρεία Systems Sunlight S.A έχει αναλάβει την σχεδίαση, ανάπτυξη και κατασκευή των συστοιχιών συσσωρευτών των γαλλικών υποβρυχίων της κλάσης αυτής, επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο το παγκόσμιο κύρος και την αναγνώριση των δυνατοτήτων της ελληνικής εταιρείας από σημαντικά ναυπηγεία όπως την Naval Group και την γαλλική υπηρεσία εξοπλισμών DGA.

Η ελληνική εταιρεία ανέλαβε το συγκεκριμένο συμβόλαιο κατόπιν συμμετοχή της σε διεθνή διαγωνισμό αντιμετωπίζοντας ξένες εταιρείες με μεγάλη ιστορία και τεράστια εμπειρία σε αυτό τον τομέα. Η πρώτη συστοιχία των συσσωρευτών για τα υποβρύχια κλάσης Barracuda παραδόθηκε στο γαλλικό ναυπηγείο το 2016 ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Systems Sunlight S.A έχει αναλάβει τη δέσμευση να αντικαταστήσει οποιονδήποτε συσσωρευτή που έχει παραδώσει στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος μέχρι το 2027.

Τέλος υπενθυμίζεται ότι η Systems Sunlight S.A είναι μεταξύ των δύο υποψήφιων εταιριών που διεκδικούν την κατασκευή των συστοιχιών συσσωρευτών για τα 12 συμβατικής πρόωσης υποβρύχια Shortfin Barracuda Block 1A της Αυστραλίας τα οποία βασίζονται σχεδιαστικά στο υποβρύχιο κλάσης Barracuda και πρόκειται να ναυπηγηθούν στην Αυστραλία τον επόμενο χρόνο.

Πηγή: defence-point.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com