18 Μαΐ 2020

Ο Έβρος οχυρώνεται περισσότερο… και ενίσχυση με 400 συνοριοφύλακες


Μέσα από αντίσκηνα που έχουν στήσει κοντά στην τουρκική όχθη του Έβρου, άνδρες της Στρατοχωροφυλακής (Jandarma) παρακολουθούν τον οργασμό εργασιών θωράκισης των συνόρων στην ελληνική πλευρά, η οποία προετοιμάζεται μεθοδικά για το ενδεχόμενο μιας νέας απόπειρας μαζικής προώθησης προσφύγων – μεταναστών από τη γείτονα, ενάμιση μήνα μετά τη «μάχη του Έβρου».
ΤΟΥΒΑΣΙΛΗ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗ
Στα προγεφυρώματα του Πέπλου και των Φερών, όπου τα σύνορα είναι χερσαία μετά την ευθυγράμμιση της κοίτης του ποταμού, και σε άλλα ευάλωτα σημεία κατά μήκος της μεθορίου τοποθετούνται χιλιόμετρα μεταλλικού φράχτη με λεπιδοφόρο συρματόπλεγμα, γίνεται εκχέρσωση ελωδών εδαφών και καθαρισμός της άγριας βλάστησης. Ο φράχτης στο βόρειο τμήμα ενισχύεται και επεκτείνεται, ενώ το επόμενο διάστημα θα εγκατασταθούν κατά μήκος του ποταμού επιπλέον 11 πυλώνες ύψους 50 μέτρων, οι οποίοι θα εξοπλιστούν με κάμερες και σύγχρονα συστήματα κατόπτευσης μέρας και νύχτας, με εμβέλεια πολλών χιλιομέτρων και πολλαπλές δυνατότητες στις τηλεπικοινωνίες.
Μέσα στους επόμενους μήνες αναλαμβάνουν υπηρεσία οι 400 νεοπροσληφθέντες συνοριοφύλακες που σχεδόν θα διπλασιάσουν τη δύναμη αποτροπής και θα ενισχύσουν τις κοινές περιπολίες Στρατού και Αστυνομίας. Θηριώδη τεθωρακισμένα στρατιωτικά οχήματα που είχαν προορισμό τη Λιβύη και κατασχέθηκαν πριν από πέντε χρόνια νότια της Κρήτης έχουν τεθεί στη διάθεση των δυνάμεων του Στρατού στην περιοχή, με ειδική πρόβλεψη στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
«Ανεξαρτήτως δαπάνης»
Με άλλες διατάξεις της ίδιας ΠΝΠ έχει ανατεθεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η διαδικασία κατασκευής του φράχτη «ανεξαρτήτως προϋπολογισμού δαπάνης και κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης εθνικής, γενικής ή ειδικής διάταξης», και χωρίς να απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας ή άδειας εργασιών μικρής κλίμακας.
https://www.defence-point.gr/