10.4.20

Λιμενικό Σώμα, Ακτοφυλακή: Στα μέσα του θέρους παραδίδεται το πρώτο σκάφος P355 GR


Στα μέσα του ερχόμενου καλοκαιριού πρόκειται να παραδοθεί στην Ελληνική Ακτοφυλακή το πρώτο περιπολικό σκάφος P355 GR των Ιταλικών Ναυπηγείων CANTIERE NAVALE VITTORIA SPA.
Το πρώτο από τα τέσσερα συνολικά σκάφη που παραγγέλθηκαν τον Ιανουάριο του 2019 και τον Ιούλιο του 2019 πρόκειται να παραδοθεί στο Λιμενικό Σώμα/Ελληνική Ακτοφυλακή τον ερχόμενο Ιούλιο εκτος απροόπτου λόγω της υγειονομικής κρίσης του COVID 19 που πλήττει ολόκληρο τον πλανήτη και με ιδιαίτερη σφοδρότητα την Ιταλία.

Η συνολική αξία του παραπάνω προγράμματος φτάνει τα 55,56 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει την ναυπήγηση τριών σκαφών συνολικής αξίας 41,67 εκατ. ευρώ και την ένα ακολουθία ναυπήγηση ακόμη ενός έναντι 13,89 εκατ. ευρώ.
Ο προϋπολογισμός του ελληνικού προγράμματος καλύφθηκε κατά 90% από την ΕΕ από την ειδική δράση «εξοπλισμός οργανισμού Frontex», του ταμείου Εσωτερικής Ασφαλείας Ευρωπαϊκής Ένωσης κατόπιν της θετικής αξιολόγησης των προτάσεων που υπέβαλε το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στις τρεις διαδοχικές ανταγωνιστικές εκδηλώσεις ενδιαφέροντος που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2014, το 2017 και το 2018.
Τα ιταλικής ναυπήγησης σκάφη έχουν 37 μέτρα μήκος, εκτόπισμα με πλήρες φορτίο 160 τόνους μέγιστη ταχύτητα με πλήρες φορτίο 37 κόμβοι, και αυτονομία 1000 ναυτικά μίλια με ταχύτητα πλεύσης 29 κόμβους. Τα σκάφη θα είναι εξοπλισμένα με δύο ελαφριές τηλεχειριζόμενες σταθεροποιημένες πλατφόρμες οπλισμού (LRCWS) της εταιρείας Elbit Systems Ltd. μια στην πλώρη και μια ακόμη στην πρύμνη εξοπλισμένες με συγκρότημα αισθητήρων ημέρας/νύκτας καθώς και με ένα πολυβόλο των 12,7 χλστ.
Επιπρόσθετα η ισραηλινή εταιρεία θα εξοπλίσει τα τέσσερα σκάφη με Σύστημα Διαχείρισης Μάχης, Ναυτιλίας, Radar, σταθεροποιημένο ηλεκτρο-οπτικό σύστημα ημέρας/νύκτας, καθώς και αυτόματο σύστημα αναγνώρισής πλοίων Warship Automatic Identification System (W-AIS). Εν κατακλείδι, το ισραηλινό σύστημα Διαχείρισης Μάχης μπορεί να ολοκληρωθεί με μη επανδρωμένα αεροχήματα και σκάφη επιφανείας.
Τα τέσσερα σκάφη οι παραδόσεις των οποίων θα ολοκληρωθούν το 2021 θα αντικαταστήσουν τα παλαιά ελληνικής ναυπήγησης σκάφη κλάσης Δήλος και θα ενισχύσουν μαζί με τα υπόλοιπα 15 υπό ναυπήγηση νέα ταχύπλοα σκάφη μήκους 16,1 μέτρα τύπου FB 56F οι παραδόσεις των οποίων θα ξεκινήσουν στα τέλη αυτού του έτους με τις αρχές του 2021.
defence-point