30.4.20

Τσιόδρας: Γιατί τώρα λέμε «ναι» στις μάσκες Πηγή: https://www.skai.gr/news/ygeia/tsiodras-giati-tora-leme-nai-stis-maskes Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook | @skaigr on Instagram


Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε αναλυτικά στη χρήση της μάσκας και διευκρίνησε γιατί πλέον θεωρείται υποχρεωτική, απαντώντας εμμέσως στην κριτική που δέχτηκε.

Για τη χρήση μάσκας αλλά και την απόφαση να γίνει υποχρεωτική, ενώ στο παρελθόν είχε αναφερθεί πως δεν είναι αναγκαία για όλους, έδωσε διευκρινήσεις ο λοιμωξιολογός και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.


Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε αναλυτικά στη χρήση της μάσκας και διευκρίνησε γιατί πλέον θεωρείται υποχρεωτική, απαντώντας εμμέσως στην κριτική που δέχτηκε, επειδή μέχρι πρόσφατα έλεγε ότι η μάσκα θα πρέπει να αποφεύγεται από τον γενικό πληθυσμό. Σύμφωνα με τον καθηγητή τα επιστημονικά δεδομένα τώρα στηρίζουν την χρήση της μάσκας, τότε όχι.

«Μπορεί να σας φαίνεται παράλογο που πριν από εβδομάδες είχαμε τοποθετηθεί αλλιώς», είπε, συμπληρώνοντας ότι «τότε ήμασταν σε ένα καθοριστικό lockdown. Η τότε πορεία είχε συζητηθεί από την Επιτροπή που δεν συνέστησε τη χρήση μάσκας, το απαγορευτικό (σ.σ. μετακίνησης) ήταν αρκετό για εκείνη τη φάση»

Τώρα οι συνθήκες αλλάζουν, τόνισε ο κ. Τσιόδρας λέγοντας πως τα μέτρα της απόστασης θα διατηρηθούν, αλλά δεν μπορούν πάντοτε να διατηρηθούν. «Η χρήση της μάσκας θα είναι συμπληρωματικό μέτρο, όχι για να μην κολλήσουμε, αλλά για να μην μεταδώσουμε τον ιό» εξήγησε.

«Τα ενδεχόμενα οφέλη ή μια ισχυρή σύσταση για χρήση της μάσκας, ιδιαίτερα όταν υπάρχει συγχρωτισμός, όπως στα μέσα μεταφοράς, είναι ένα σημαντικό μέτρο» επεσήμανε στη συνέχεια, λέγοντας ότι είναι λάθος η χρήση μάσκας με βαλβίδα υψηλής προστασίας. Η μάσκα δεν υποκαθιστά τους κανόνες προστασίας, υπογράμμισε.

Επιπλέον, τόνισε  ότι υπάρχει κίνδυνος από λάθος χρήση της μάσκας ή ψευδούς αίσθησης ασφάλειας. Είναι προτιμότερη η χρήση πάνινης, υφασμάτινης ή χάρτινης μάσκας, σε συνδυασμό με καλό πλύσιμο των χεριών. Οδηγίες, όπως είπε, θα δοθούν από τον ΕΟΔΥ, για τη φύλαξη και τον καθαρισμό των μασκών.


Πηγή: skai.gr