17.4.20

Ε.Μακρόν: «Η Κίνα λέει ψέματα για τον ιό και το τι συνέβη» - Συντάσσεται στην γραμμή Ν.Τραμπ-Μ.Τζόνσον κατά Πεκίνου-ΠΟΥ

Mετά τις ΗΠΑ και την Βρετανία και η Γαλλία θεωρεί ότι η Κίνα δεν είπε την αλήθεια για τον κορωνοϊό και για τις πραγματικές της απώλειες. 
Επί της ουσίας συντάσσεται με την γραμμή Ν.Τραμπ-Μ.Τζόνσον κατά του Πεκίνου και του ΠΟΥ. Αξίζει να σημειωθεί πως η Κίνα σήμερα ανακοίνωσε 1.200 «έξτρα» θύματα στην επαρχία Γουχάν τα οποία είχε «ξεχάσει» να καταμετρήσει νωρίτερα!
Προκύπτει λοιπόν το ερώτημα γιατί να γίνει πιστευτή στα όσα μέχρι σήμερα έχει αποκαλύψει δημόσια.
Ο Γάλλος πρόεδρος Μ.Μακρόν είπε: «Ας μην είμαστε αφελείς… Δεν ξέρουμε. Και ακόμη υπάρχουν πράγματα που συνέβησαν και δεν γνωρίζουμε» μιλώντας στους Financial Times.
«Ας μην είμαστε τόσο αφελείς λέγοντας ότι ήταν πολύ καλύτερη», είπε για το πώς χειρίστηκε η Κίνα την κατάσταση. 
Οι επιφυλάξεις του Γάλλου προέδρου εντάσσονται στις αμφιβολίες που εξέφρασαν Λονδίνο και Ουάσιγκτον.
Το Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποίησε λίγο νωρίτερα το Πεκίνο ότι πρέπει να απαντήσει σε «δύσκολα ερωτήματα σχετικά με την εμφάνιση του ιού και γιατί δεν τον σταμάτησε νωρίτερα».
Η αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, από την πλευρά της, κατηγόρησε την Κίνα ότι «απέκρυψε» τη σοβαρότητα της πανδημίας στο ξεκίνημά της στην Κίνα και την Τρίτη πάγωσε την αμερικανική χρηματοδότηση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), κατηγορώντας τον ότι ευθυγραμμίστηκε με τις κινεζικές θέσεις.
Η Μόσχα παρενέβη σήμερα το απόγευμα, προς υπεράσπιση του Πεκίνου. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σε συνομιλία με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, ότι οι κατηγορίες εναντίον της Κίνας, ότι παραπληροφόρησε για τον νέο κορονοϊό που πρωτοεμφανίστηκε εκεί, ήταν «αντιπαραγωγικές».
«Είμαστε σε μια στιγμή της αλήθειας, για να αποφασίσουμε αν η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα πολιτικό εγχείρημα ή μόνο ένα εγχείρημα αγοράς. Νομίζω ότι είναι ένα πολιτικό εγχείρημα», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν στους Financial Times.
Οι λαϊκιστές θα κερδίσουν «στην Ιταλία, την Ισπανία, ίσως στην Γαλλία και αλλού» αν τα ευρωπαϊκά κράτη δεν θεσπίσουν ένα ταμείο διάσωσης που μπορεί να εκδώσει κοινό χρέος για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού  είπε χαρακτηριστικά. 
Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Γάλλος πρόεδρος στους FT, υποστηρίζει ότι «αν πρόκειται για ένα πολιτικό εγχείρημα, τότε ο ανθρώπινος παράγοντας είναι η προτεραιότητα και υπάρχουν έννοιες αλληλεγγύης που υπεισέρχονται… Η οικονομία έρχεται ως επακόλουθο», σε μια έμμεση αναφορά στην Γερμανία και την Ολλανδία, που είναι απρόθυμες να συγκεντρώσουν κρατικά χρέη.
Οι ευρωπαϊκές χώρες «δεν έχουν άλλη επιλογή» από το να θεσπίσουν ένα ταμείο που «να μπορεί να εκδώσει κοινό χρέος με μια κοινή εγγύηση», είπε τονίζοντας πως η Ε.Ε. θα καταρρεύσει ως πολιτικό εγχείρημα αν δεν στηρίξει τις ισχυρά πληττόμενες οικονομίες όπως αυτή της Ιταλίας, να ανακάμψουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας.
«Προφανώς, επειδή θα πουν: ‘Ποια είναι αυτή η (ευρωπαϊκή) περιπέτεια που μου προσφέρετε; Αυτοί οι άνθρωποι δεν σας προστατεύουν όταν έχετε μια κρίση, αυτοί δεν σας προστατεύουν από την επόμενη μέρα, δεν έχουν αλληλεγγύη μαζί σας’», τόνισε.
Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε πως η εγκατάλειψη ελευθεριών για την καταπολέμηση της ασθένειας θα αποτελούσε απειλή για τις δυτικές δημοκρατίες.
«Κάποιες χώρες κάνουν αυτή την επιλογή στην Ευρώπη», τόνισε αναφερόμενος στον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος με την πρόφαση της μάχης κατά του ιού, συγκέντρωσε υπερεξουσίες στη χώρα του.
«Δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό. Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε το DNA των βασικών μας αρχών με την πρόφαση ότι υπάρχει μια υγειονομική κρίση».
pronews.gr