19.4.20

Κύμα διαδηλώσεων στις ΗΠΑ εναντίον της καραντίνας: «Και η φτώχεια σκοτώνει» - Ανταπόκριση στο κάλεσμα Τραμπ

Κύμα διαδηλώσεων έχει προκαλέσει το κάλεσμα του Ντόναλντ Τραμπ προς τις πολιτείες να άρουν τα απαγορευτικά μέτρα, τα οποία κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε οικονομικές «περιπέτειες» τις ΗΠΑ.

Διαδηλωτές ζήτησαν χθες Σάββατο σε αρκετές πολιτείες, την άρση της καραντίνας που έχει επιβληθεί για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Αρκετοί διαδήλωσαν με τα πόδια ή το αυτοκίνητό τους, μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης στη μικρή πολιτεία Νιού Χάμσαϊρ, με 1,3 εκατομμύρια κατοίκους, η οποία έχει γλιτώσει σχετικά από τις επιπτώσεις της επιδημίας covid-19 με 1.287 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 37 νεκρούς. Ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της Κρις Σουνούνου έχει επιβάλει καραντίνα τουλάχιστον ως τις 4 Μαΐου.
«Οι αριθμοί λένε ψέματα», «Ανοίξτε ξανά το Νιού Χάμσαϊρ», έγραφαν κάποια πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές.
«Οι άνθρωποι είναι απολύτως έτοιμοι να κάνουν αυτό που πρέπει», όμως «οι αριθμοί δεν δικαιολογούν τα δρακόντεια περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί στο Νιού Χάμσαϊρ», δήλωσε ο Σκιπ Μέρφι, 63 ετών.
Στην Ανάπολις, πρωτεύουσα του Μέριλαντ, οι διαδηλωτές παρέμειναν στα αυτοκίνητά τους, ενώ άλλοι πραγματοποίησαν πορεία μπροστά από το κοινοβούλιο της πολιτείας. «Και η φτώχεια σκοτώνει», έγραφε ένα πανό. «Δεν θα υπακούσω σε παράνομα διατάγματα», ήταν το σύνθημα σε μία άλλη.
Στο Όστιν, πρωτεύουσα του Τέξας όπου ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης Γκρεγκ Άμποτ ανακοίνωσε το άνοιγμα των πάρκων και την επανέναρξη κάποιων δραστηριοτήτων τη Δευτέρα, περίπου 250 διαδήλωσαν καταγγέλοντας την οικονομική κατάρρευση που προκλήθηκε από την αναστολή όλων των «μη απαραίτητων» οικονομικών δραστηριοτήτων.
Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Κολόμπους του Οχάιο, στο Σάν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας, αλλά και στην Ιντιάνα, τη Νεβάδα και το Ουισκόνσιν, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Παντού οι διαδηλωτές κρατούσαν αμερικανικές σημαίες και αγνοούσαν τις συστάσεις για την τήρηση αποστάσεων.
Αν και στις διαδηλώσεις συμμετέχουν κυρίως συντηρητικοί, κάποιοι από αυτούς υπογράμμισαν ότι τα κίνητρά τους είναι κυρίως οικονομικά.
Οι διαδηλώσεις έχουν αρχίσει να αυξάνονται σημαντικά καθώς οι Αμερικανοί πολίτες δεν αντέχουν άλλο ακόμα και την περιορισμένη καραντίνα που τους έχει επιβληθεί.
Η μεγαλύτερη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Λάνσινγκ, πρωτεύουσα της πολιτείας Μίσιγκαν, με τη συμμετοχή αρκετών χιλιάδων ανθρώπων.
Ο Αμερικανός πρόεδρος που δεν κρύβει ότι βιάζεται «να ανοίξει και πάλι την οικονομία» των ΗΠΑ, αν και επεσήμανε ότι θα αφήσει τους κυβερνήτες των πολιτειών να αποφασίσουν πότε θα άρουν τους περιορισμούς, ζήτησε την Παρασκευή να «απελευθερωθούν» τρεις πολιτείες που κυβερνώνται από Δημοκρατικούς, το Μίσιγκαν, η Μινεσότα και η Βιρτζίνια.
Όταν ρωτήθηκε χθες Σάββατο για τις διαδηλώσεις, ο Τραμπ εκτίμησε ότι «κάποιοι κυβερνήτες το παράκαναν». Επίσης συνεχάρη τους κυβερνήτες του Τέξας και του Βερμόντ, που «επέτρεψαν την επαναλειτουργία από τη Δευτέρα κάποιων τομέων της οικονομίας, ζητώντας παράλληλα την τήρηση επαρκών μέτρων κοινωνικής απόστασης».
Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, η οποία έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη από τον κορωνοϊό με το ένα τρίτο των κρουσμάτων στις ΗΠΑ να έχουν καταγραφεί εκεί και την καραντίνα να ισχύει ως τα μέση Μαΐου, εκτίμησε χθες ότι κάποιες λιγότερο πληγείσες πολιτείες μπορούν να αρχίσουν να άρουν τους περιορισμούς.
«Οι αριθμοί ορίζουν την στρατηγική», τόνισε ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο.
pronews