27.4.20

Ηλίας Λεοντάρης: Θα πρέπει η Τουρκία να νιώσει την ανάσα μας


          Ο τ. Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς και επίτιμος δκτής 1ης Στρατιάς
Δεν πρέπει να πάει χαμένη αυτή η κρίση. Πρέπει να κερδίσουμε κάτι από αυτή την κρίση, υποστηρίζει ο αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Armyvoige.gr και την Ιωάννα Ηλιάδη.
Ο κ. Λεοντάρης εκτιμά ότι ορθώς η ελληνική κυβέρνηση προέταξε τα κοινωνικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, ωστόσο τώρα θα πρέπει να πληρωθεί και το οικονομικό τίμημα.
Αναμένει δυσμενείς επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας οι οποίες πολύ φοβάται ότι θα περιέχουν και αλλαγές σε βάρος του στρατιωτικού προσωπικού.
Αναφερόμενος στο θέμα των εξοπλισμών ο τέως Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς υποστηρίζει ότι δνε θα πρέπει να επηρεαστούν από την κρίση του κορωνοϊου, αν και το θεωρεί αυτό πιθανό.
«Τα εξοπλιστικά δεν μπορούν να περιμένουν. Επειδή βγαίνουν με ορίζοντα 20ετίας κάθε μέρα επέκτασης σημαίνει και επέκταση της αδυναμίας», υπογραμμίζει και υποστηρίζι ότι σίγουρα χρειάζεται προσαρμογή και των εξοπλισμνών στα νέα δεδομέα.
Μιλάμε συνέχεια για τις απαιτήσεις του μέλλοντος αλλά δείχνουμε ότι σχεδιάζουμε συνέχεια ένα πόλεμο με την τακτική του προηγούμενου.
Πρέπει να εισαγάγουμε την τεχνολογία στην αμυντική μας φαρέτρα. Οι επόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις θα είναι των μεγάλων αποστάσεων.

Ηλίας Λεοντάρης: Θα πρέπει η Τουρκία να νιώσει την ανάσα μας

Την απειλή μας θα πρέπει να την κρατήσουμε μακριά. Όταν φθάσουμε στα 300 και 400 μέτρα κάτι άλλο έχει πάει λάθος και δνε ξέρω αν μπορούμε να το σώσουμε. Το μακριά είναι και η διπλωματία και η πολιτική και οι τοπικές ή ευρύτερες συμφωνίες. Η απειλή θα πρέπει να μείνει μακριά.
Ο Εβρος ήταν μια από τις πιο επιτυχημένες δράσεις των Ενόπλων Δυνάμεων.
Αν κάποιος θεωρεί ότι αιφνιδιάζεται από αυτά που κάνει η Τουρκία ή ο Ερντογάν μάλλον δεν παρακολουθεί τις εξελίξεις. Ο Ερντογάν τα λέει όλα. Δεν περίμενα ότι θα σεβαστεί κρίση κορωνοϊου ή ο,τιδήποτε άλλο.
Θα πρέπει η Τουρκία να νιώσει την ανάσα μας, να νιώσει την αναπνοή μας και στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να νιώσει κάτι, να της συμβεί κάτι. Είναι σαν το παιδί το ατίθασο που δεν υπάκούσει στα καλά τα λόγια και πρέπει να του χτυπήσει το χέρι για να του πάρεις την πέτρα από το χέρι.
Εμείς πρέπει να βάλουμε στην ατζέντα μας τις δικές μας επιδιώξεις και να μην ακολουθούμε την Τουρκία. Κάθε μας ενέργεια πρέπει να οδηγεί στην πυραμίδα που θα χτίσει τον δικό μας τελικό σκοπό.
Το επόμενο μεγάλο πρόβλημα θα έρθει από την Αφρική.

Η επόμενη ημέρα του κορωνοϊού

Αναφορικά με την επόμενη ημέρα του κορωνοϊου ο κ. Λεοντάρης δηλώνει ότι ενδεχομένως οι επιρροές μπορεί πρόσκαιρα να αλλάξουν, ωστόσο οι υπερδυνάμεις θα παραμένουν και θα επιδιώκουν να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα.
Η Κίνα φαίνεται να έχει προβάδισμα, στις ΗΠΑ η πανδημία εμφάνισε μια διαίρεση, ο Τραμπ έδειξε ότι τον εδνιαφέρει περισσότερο η οικονομία ενώ από την πλευρά της Ρωσίας δεν έχουμε ακούσει κάτι ιδιαίτερο.
Το θέμα είναι η Ευρώπη. Ενώ είναι οικονομικός γίγαντας, αλλά έχει αδυναμία στην πολιτική.
Για εμάς η Μεσόγειος θα πρέπει να είναι το επίκεντρο της δραστηριότητας και θα πρέπει σε συνδυασμό με την Κύπρο να λειτουργήσει ο άξονας με την προσθήκη ανάλογα της Αιγύπτου και του Ισραήλ.
Δείτε την πλήρη συνέντευξη:

https://www.armyvoice.gr/