9.4.20

Η Τουρκία έστειλε και πέμπτη φρεγάτα στην Λιβύη: Κρατάει «εν ζωή» την φιλοτουρκική κυβέρνηση Σάρατζ

Ποιος την έχει διαβεβαιώσει ότι δεν θα δεχθεί αιφνιδιαστική επίθεση από "άλλο" γείτονά της
και έχει μεταφέρει τόσες δυνάμεις στα μέτωπα Λιβύης και Συρίας;
Juan
H Toυρκία παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με τον κορωνοϊό τα οποία πλέον είναι και οικονομικά, δεν εγκαταλείπει τα σχέδια της στην Λιβύη και στις ήδη υπάρχουσες ναυτικές δυνάμεις που χρησιμοποιεί πρόσθεσε μια ακόμα φρεγάτα αναεβάζοντας έτσι των αριθμό των πολεμικών της πλοίων που δρουν εκεί στα έξι.

Συνολικά διαθέτει πέντε φρεγάτες: Goksu, Gediz, Gelibol, Giresun και Gokceada όλες ανήκουν στην κλάση Perry και τις συνοδεύει το πετρελαιοφόρο Gungor ενώ στρατιωτικές πηγές αναφέρουν πως μαζί τους υπάρχει και ένα τουρκικό υποβρύχιο.
Ο τουρκικός Στόλος έχει ως αποστολή να στηρίξει την φιλοτουρκική κυβέρνηση Σάρατζ για να παραμείνει εν ισχύ το παράνομο μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν Άγκυρα και Τρίπολη με βάση το οποίο η Τουρκία αρπάζει μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Πριν μερικές ημέρες είχαμε και συμμετοχή των φρεγατών στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Λιβύη αφού από μια εκ των φρεγατών εκτοξεύτηκε αντιαεροπορικός πύραυλος SM-1 RIM -66 κατά drone του LNA (κατά άλλες πηγές εκτοξεύθηκε εναντίον μαχητικού των δυνάμεων του Χάφταρ).
Βέβαια επρόκειτο για εκτόξευση φιάσκο καθώς ο πύραυλος όχι μόνο δεν πέτυχε τίποτα αλλά έπεσε στο έδαφος σχεδόν ολόκληρος.
Η Άγκυρα ταυτόχροαν συνεχίζει να στέλνει εμπορικά αεροσκάφη στην Τρίπολη για να στείλει οπλισμό και πυρομαχικά στις δυνάμεις του GNA που αποτελούν τον στρατό της κυβέρνησης Σάρατζ.
Στην Αθήνα έχουν επαναπαυθεί με την επιχείρηση «Ειρήνη» την οποία υποτίθεται ότι θα την πραγματοποιούσαν χώρες της ΕΕ για να τηρηθεί η απόφαση του ΟΗΕ για έλεγχο του εμπάργκο όπλων στον λιβυκό εμφύλιο.
Εκτός από την Ελλάδα, την Γαλλία και την Ιταλία οι οποίες έχουν συμφωνήσει να συμμετέχουν με ένα πλοίο όλες οι υπόλοιπες χώρες όπως αναμένονταν έκαναν πως «δεν άκουσαν τίποτα».
Ελλάδα και Ιταλία θα αναλάβουν την διοίκηση εκ περιτροπής ανά εξάμηνο αλλά αυτά λίγη σημασία έχουν. Ο στόλος αυτός υπολείπεται της τουρκικής δύναμης (που ενισχύθηκε επίτηδες για αυτό τον λόγο) και φυσικά τίθεται το θέμα εάν οι χώρες αυτές είναι αποφασισμένες να έρθουν σε σύγκρουση με τις τουρκικές ναυτικές δυνάμεις, κάτι εξαιρετικά αμφίβολο.
Η λιβυκή σύγκρουση βρίσκεται εδώ και ημέρες στην τελική της έκβαση καθώς η κυβέρνηση Σάρατζ ελέγχει πλέον μόνο το κέντρο της Τρίπολης και την πόλη Μισράτα στην οποία εδράζουν οι τουρκικές δυνάμεις.
Στα περίχωρα της Τρίπολης έχουν εγκατασταθεί οι δυνάμεις του LNA αλλά δεν έχουν καταφέρει να διεισδύσουν περαιτέρω.
pronews