28.4.20

Κατάλαβαν την γκάφα τους: Ανακάλεσαν τις υποχρεωτικές μάσκες από τους πελάτες εστιατορίων, μπουζουκιών, κλπ.

Η κυβέρνηση ανακάλεσε σήμερα το μέτρο που προανήγγειλε... χθες, της υποχρεωτικής χρήσης μασκών από τους πελάτες στα καταστήματα εστίασης (μπουζουκιών, εστιατορίων κτλπ.) 

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, από 1η Ιουνίου που θα ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης μόνο σε εξωτερικό χώρο, οι πελάτες δεν θα είναι αναγκασμένοι να φορούν υποχρεωτικά μάσκες, σε αντίθεση με το προσωπικό για το οποίο θα είναι υποχρεωτικό. Μάλιστα υποχρεωτική από το προσωπικό θα είναι και η χρήση αντισηπτικού.
Οι υπόλοιποι περιορισμοί στην εστίαση θα περιλαμβάνουν: 
4 άτομα σε κάθε τραπέζι
1 πελάτης ανά 3 τετραγωνικά μέτρα
 Απόσταση 2 μέτρων από τα τραπέζια ή σταντ
Οι εσωτερικοί χώροι των μαγαζιών εστίασης, θα ανοίξουν μέσα Ιουνίου, χωρίς να έχει ανακοινωθεί αναλυτικά τι περιορισμοί θα ισχύουν γι'αυτούς.
Όπως ανακοίνωσε, από την επόμενη Δευτέρα η αγορά τίθεται σε επανεκκίνηση, σε επτά στάδια.
Το πρώτο αρχίζει στις 4 Μαΐου με το άνοιγμα συγκεκριμένων καταστημάτων.
Το 2ο στάδιο έχει αφετηρία στις 11 Μαϊου, οπότε και θα λειτουργήσει πλήρως το λιανεμπόριο.
Στο 3ο στάδιο στις 18 Μαϊου θα λειτουργήσουν τα πάρκα και οι κήποι, οι αρχαιολογικοί χώροι και ο ΟΠΑΠ-τυχερά παιχνίδια, σε όλες τις περιπτώσεις υπό περιορισμούς.
Στο 4ο στάδιο, από 1η Ιουνίου. επαναλειτουργούν τα εμπορικά κέντρα, με χρήση μάσκας. Επίσης, τα εστιατόρια και οι καφετέριες, μόνο σε εξωτερκούς χώρους, επίσης υπό περιορισμούς, (υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και αντισηπτικό).
Σε 5ο στάδιο επαναλειτουργούν εντός Ιουνίου οι θερινοί κινηματογράφοι και τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.
Σε 6ο στάδιο, μέσα στον Ιούνιο, θα ανοίξουν τα πάρκα αναψυχής, τα θεματικά πάρκα και οι εξωτερικοί παιδότοποι. 
Σε 7ο στάδιο, εντός Ιουνίου, θα λειτουργήσουν και σε εσωτερικούς χώρους εστιατόρια και καφετέριες, καταλύμματα διακοπών και αθλητικές εγκαταστάσεις.
Ο υφυπουργός ξεκαθάρισε πως θα ελέγχεται η αυστηρή τήρηση των κανόνων που ορίζονται για τη σταδιακή επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα.
Τι ισχύει για τα υπόλοιπα καταστήματα 
Ο κ.Παπαθανάσης ανακοίνωσε πως την ερχόμενη Δευτέρα ανοίγουν καταστήματα λιανικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών, όπως βιβλιοπωλεία, καταστήματα οπτικών και αθλητικού εξοπλισμού, εταιρείας πώλησης φυτών, ενώ απελευθερώνεται και η μετακίνηση σε άλλους νομούς για τους παραγωγούς που πωλούν προϊόντα σε λαϊκές αγορές.
Επιπλέον, την 4η Μαΐου ανοίγουν κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής και ΚΤΕΟ. Ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε αναλυτικά τους ΚΑΔ των επιχειρήσεων που επαναλειτουργούν και αυτοί για το λιανικό εμπόριο είναι 4741,4742, 4762, 4764, 4776. Οι αντίστοιχοι ΚΑΔ για ΚΤΕΟ είναι 7120 και για τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής 9602. Επίσης, την 4η Μαΐου στο πρώτο στάδιο άρσης των μέτρων εκκινούν και πάλι τα καταστήματα μεταποίησης υποδημάτων, δηλαδή τα τσαγκαράδικα.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός, περισσότεροι από 68.000 εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή επανέρχονται στην εργασία, δηλαδή 10% του συνόλου εκείνων που μπήκαν σε αναστολή. Αντίστοιχο είναι το ποσοστό (26.167) και για τις επιχειρήσεις που ανοίγουν και πάλι με το πρώτο στάδιο της άρσης των μέτρων τη Δευτέρα.
Ο Νίκος Παπαθανάσης έδωσε αναλυτικές οδηγίες και για τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό.
Σε κάθε επιχείρηση λιανικού εμπορίου 20τμ επιτρέπεται παρουσία συνολικά 4 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού. Για καταστήματα μεταξύ 20 και 100τμ επιτρέπονται 4 άτομα και 1 επιπλέον ανά 10τμ.
Τέλος για καταστήματα άνω των 100τμ επιτρέπονται συνολικά 12 άτομα και 1 επιπλέον ανά 15τμ πέραν των 100. Για παράδειγμα σε κατάστημα 130 τμ επιτρέπεται να βρίσκονται εντός 12 άτομα και 2 για την επιφάνεια από 100 ως 130 τμ. Συνολικά δηλαδή 14 άτομα


Για να διευκολυνθεί η κίνηση των εργαζομένων η έναρξη λειτουργίας γίνεται στις 10 με διευρυμένο ωράριο κατά περίπτωση. Τηρείται η απόσταση 2 μέτρων από κάθε άτομο ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από προσωπικό και πελάτες.
pronews