21.4.20

Το πετρέλαιο πέφτει & ο χρυσός ανεβαίνει: Ύφεση & χρηματιστηριακή κρίση προμηνύουν Αρμαγεδδώνα χειρότερο από το 1929


Eίναι πολύ άσχημα τα νέα για την παγκόσμια οικονομία με βάση αυτό που δείχνει ο μηδενισμός της αξίας του αμερικανικού πετρελαίου και η διαμόρφωση του χρυσού σε νέα υψηλά.

Τα πράγματα είναι πολύ απλά: Όταν έρχεται ύφεση πέφτουν οι τιμές του πετρελαίου γιατί δεν  υπάρχει ζήτηση. Όταν έρχεται χρηματιστηριακή κρίση, ή αλλιώς για να το πούμε απλά, τα χαρτονομίσματα θα μετατραπούν σε χαρτί... γενικής χρήσεως, τότε τι ανεβαίνει; Φυσικά ο χρυσός.
Αυτή την στιγμή συμβαίνουν και τα δύο καθώς πέφτει η αξία του πετρελαίου και ανεβαίνει αυτή του χρυσού, ότι χειρότερο δηλαδή.
Βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός κραχ που έρχεται στην παγκόσμια οικονομία και θα είναι χειρότερο από το αντίστοιχο του 1929, εάν το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα δεν μπορέσει να αντιδράσει.
Για να αντιδράσει όμως πρέπει να δράσει ενιαία. Πρέπει όλοι να δεχτούν να γίνουν τα ίδια πράγματα με βασικότερη κίνηση αυτή της διαγραφής χρεών.
Αυτό που συνέβη στην αμερικανική αγορά πετρελαίου, δεν έχει ξανασυμβεί στην ιστορία. Η τιμή του αμερικανικού έφτασε σε τιμή… υπό του μηδενός και συγκεκριμένα στα… -36 δολάρια το βαρέλι, ως αποτέλεσμα ενός πρωτοφανούς κερδοσκοπικού παιχνιδιού των traders για τα συμβόλαια του Μαΐου.
Ήδη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει θέσει τον πλανήτη σε παγκόσμιο συναγερμό μιλώντας για χειρότερες καταστάσεις σε σχέση με το 1929. Αρκεί και μόνο να αναφερθεί ότι στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη μόλις μέσα σε 3 εβδομάδες, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας έφτασαν στα 22 εκατομμύρια!
Το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ αγγίζει το 13% και είναι πολύ μεγάλο για μια χώρα η οποία έχει μάθει να τυπώνει αφειδώς δολάρια γνωρίζοντας πως ο πλανήτης θα τα «απορροφήσει» λόγω του ότι το δολάριο είναι το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.
Όμως το δολάριο στηρίζεται στην «απορρόφηση» δηλαδή στις πωλήσεις πετρελαίου. Τώρα πετρέλαιο δεν πωλείται αφού κανείς δεν κινείται.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο χρυσός βρίσκεται στα υψηλά των 1.715 δολαρίων ανά ουγκιά, ενώ οι αναλυτές προβλέπουν περαιτέρω ενίσχυση έως τα 1.800 δολάρια και φυσικά θα υπάρξει και συνέχεια.
Να πούμε πως με βάση το δελτίο της Τραπέζης Ελλάδος η χρυσή λίρα έχει φτάσει στα 358 ευρώ το τεμάχιο για όσους πουλάνε, ενώ αγοράζεται από την κεντρική τράπεζα προς 458 ευρώ! 
Κάτι δεν πάει καθόλου καλά.
Για να καταλάβει κάποιος τι συμβαίνει με το πετρέλαιο θα πρέπει να εξηγήσουμε για πιο λόγο έγινε το χθεσινό σόου με τις τιμές του.
Η μεγάλη υποχώρηση της ζήτησης και η πτώση των τιμών έχει αυξήσει τα αποθέματα των παραγωγών και το κόστος αποθήκευσης, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να δίνουν το πετρέλαιο ακόμα και με αρνητικές τιμές καθώς φοβούνται ότι οι χώροι αποθήκευσης θα εξαντληθούν το Μάιο.
Απίστευτο; Κι όμως έγινε. Αξίζει να προσθέσουμε ότι Σαουδική Αραβία και Ρωσία επίτηδες παράξαν περισσότερο πετρέλαιο αυτούς τους μήνες για να εκμηδενίσουν (όπως κι έκαναν) τις πανάκριβες αμερικανικές εταιρείες παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου.
Οι χώροι αποθήκευσης έχουν τιγκάρει παντού.
Τα futures Μαΐου, λήγουν σήμερα και οι επενδυτές θα έπρεπε να τα «ξεφορτωθούν» πριν τη λήξη, με αποτέλεσμα η τιμή τους να καταρρεύσει σε αρνητικά επίπεδα (-36 δολάρια, ενώ είχαν γίνει συναλλαγές και σε -40 δολάρια), κάνοντας χειρότερη την πτώση και δημιουργώντας μια εικόνα υπερ-πανικού. 
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) είναι σε μηνιαία βάση και δίνουν τη δυνατότητα στον κάτοχό τους να παραλάβει μια ποσότητα πετρελαίου στο μέλλον σε προσυμφωνημένη τιμή.
Στο μεταξύ, το ίδιο το συμβόλαιο είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, ως χρηματιστηριακό προϊόν (άλλο ένα κατόρθωμα των φανταστικών οικονομιών που δημιουργήσαμε).
Οι επενδυτές που έπαιξαν με τα συμβόλαια Μαΐου, πρέπει να τα πουλήσουν σε υψηλότερη τιμή μέχρι σήμερα, διαφορετικά θα πρέπει να παραλάβουν τις ποσότητες πετρελαίου που αντιστοιχούν στο συμβόλαιο, καθώς η εκκαθάριση των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης γίνεται με φυσικό τρόπο (ο κάτοχος παραλαμβάνει πετρέλαιο και όχι το αντίστοιχο ποσό σε χρήματα, επίσης άλλο ένα κατόρθωμα των φανταστικών οικονομιών που δημιουργήσαμε και θέλουμε να ζούμε).
Επειδή οι επενδυτές που έπαιξαν με τα συμβόλαια αυτά είναι χρηματιστές και, ασφαλώς, δεν είχαν κανένα λόγο να παραλάβουν πετρέλαιο, έσπευσαν να ξεφορτωθούν τα συμβόλαια όπως-όπως με αποτέλεσμα να καταρρεύσει η τιμή τους.
Πρόκειται για σκηνές απείρου κάλλους, αλλά περισσότερο είναι για κλάματα γιατί καταδεικνύουν το «τέλμα» της παγκόσμιας οικονομίας η οποία βασίζεται κυριολεκτικά σε... ανύπαρκτες αξίες (γιαυτό και καταρρέει τόσο εύκολα κυριολεκτικά με ένα... φτέρνισμα).
Όλοι πιστεύουν ότι οι οικονομίες θα «εκτιναχθούν» μέσα σε λίγο χρόνο, αλλά μαντέψτε, κανείς δεν το ξέρει πραγματικά.
Απλώς το υποθέτουν και κυρίως το ελπίζουν...
Pronews