28.3.20

Μανώλης Σφακιανάκης: «Προσοχή στους χάκερς - Καμία τράπεζα δεν ζητά κωδικούς από λογαριασμούς και email»


«Λεφτά στο λεπτό» είναι ο τίτλος που έβαλε ο Μανώλης Σφακιανάκης, ειδικός σε θέματα ασφάλειας διαδικτύου για το... πάρτι που κάνουν οι χάκερς ελέω κορωνοϊού, την ώρα που όλοι μας είμαστε στα κινητά, τα τάμπλετ και τους υπολογιστές.
«Τώρα οι απατεώνες βρίσκουν και κάνουν. Είμαστε όλοι μέσα και θα πρέπει να προσέχουμε πάρα πολύ τι κωδικούς πατάμε και τι λινκ πατάμε. Χακάρουν λογαριασμούς facebook και με μηνύματα ζητάνε χρήματα. Πολλοί συνάδελφοί σας (σ.σ.: δημοσιογράφοι) μου στέλνουν μηνύματα και με ρωτούν τι να κάνουν. Έχουν μπει σε εκατοντάδες επαφές τους και στέλνουν μηνύματα "φίλε μου, στείλε μου λεφτά, είναι ανάγκη". Σου έρχονται εκατοντάδες μηνύματα πώς θα σωθείς από τον κορωνοϊό. Μόλις πατήσεις το λινκ, μπαίνει ένα κακόβουλο λογισμικό κι εγκαθίσταται κι αρχίζει το κακόβουλο πάρτι» τόνισε ο κ. Σφακιανάκης μιλώντας στο Open TV.

Για το πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε επεσήμανε: «Καταρχήν όλοι να είμαστε πονηρεμένοι. Δεν βάζουμε ποτέ κωδικό. Επικοινωνούμε με τους παρόχους.

Καμία τράπεζα δεν ζητά κωδικούς από λογαριασμούς και email. Μπαίνουν σε κοινωνικά δίκτυα και χακάρουν τους λογαριασμούς.Αν σε έχουν χακάρει, αλλάζεις λογαριασμό, κάνεις format και εγκαθιστάς τα πάντα από την αρχή. Δεν αρκεί να σβήσουμε μία σελίδα. Οι κακόβουλοι έχουν μείνει όλοι μέσα

»