14.3.20

Αυτό είναι το άκρως απόρρητο διαστημικό drone που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη (vid)


To διαστημικό drone του Αμερικανικού Πενταγώνου, X-37B, έσπασε ρεκόρ κάνοντας την τροχιά του πλανήτη για 719 μέρες, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ του των 717 ημερών.
Ναι, δεν ήξερες ότι ο στρατός των ΗΠΑ είχε ένα drone σε τροχιά γύρω από τη Γη για δύο σχεδόν συνεχόμενα χρόνια; Να άλλη μια πληροφορία: δεν ξέρουμε τι κάνει διότι η αποστολή είναι απόρρητη.

Μάλιστα, πολλές από τις πληροφορίες που αφορούν το X-37B και τις διάφορες αποστολές του είναι απόρρητες, και τα λίγα που ξέρουμε προέρχονται από επίσημες πηγές της Πολεμικής Αεροπορίας. Σύμφωνα με την Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, βασικοί στόχοι του πρότζεκτ X-37B είναι να αναπτύξει επαναχρησιμοποιούμενα μη επανδρωμένα διαστημικά σκάφη «για το μέλλον της Αμερικής στο διάστημα» και να κάνει πειράματα τα οποία μπορούν να τα φέρουν στη Γη και να εξεταστούν.
Η NASA ξεκίνησε το πρότζεκτ X-37 το 1999, ψάχνοντας έναν τρόπο να στείλει ένα φτηνό και επαναχρησιμοποιούμενο drone στο διάστημα. H DAPRA ανέλαβε το πρότζεκτ το 2004 και η NASA άφησε να αχρηστευτούν τα παλιά της μοντέλα. Το σκάφος αυτή τη στιγμή έχει ήδη κάνει τέσσερις επιτυχημένες αποστολές – η τρέχουσα που έσπασε το ρεκόρ είναι η πέμπτη κατά σειρά.
«Στις πρώτες τέσσερις αποστολές ήταν συνολικά 2.085 μέρες σε τροχιά, ελέγχοντας με πετυχημένο τρόπο τις τεχνολογίες χρήσης, επανεισόδου και προσεδάφισης του X-37, ενώ έκανε και πειράματα προς όφελος της εθνικής επιστημονικής κοινότητας», είπε η Πολεμική Αεροπορία.
Η πέμπτη αποστολή που έσπασε το ρεκόρ συνεχίζεται και το Χ-38B είναι ακόμα σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη περνώντας πάνω από τις φωτιές του Αμαζονίου. Δεν είναι επανδρωμένο. Τι συμβαίνει εκεί πάνω. Πειράματα σίγουρα, αλλά τι είδους;
Το 2019, το X-37B, συμπλήρωσε δύο χρόνια γύρω από τον πλανήτη ενώ μόνο λίγα άτομα στη Γη έχουν γνώση των δραστηριοτήτων του.
Πηγή: Vice.us / The National Interest
https://www.onalert.gr/