1.3.20

Ο Κ.Μητσοτάκης συγκαλεί εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ - Δόθηκε εντολή ετοιμότητας και στους διοικητές της Εθνοφυλακής

Η Ελλάδα δέχεται οργανωμένη επίθεση από τη Τουρκία. Πρέπει να ενημερώσει
την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και αν αδιαφορήσουν να  αντιδράσει ενόπλως.
Juan
Στις 18.00 συγκαλείται εκτάκτως το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο Πρωθυπουργός ενημερώνεται συνεχώς για την έκρυθμη κατάσταση στις Καστανιές, όπου βρίσκονται χιλιάδες αλλοδαποί. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί ενώ στα ελληνοτουρκικά σύνορα συνεχίζουν να βρίσκονται χιλιάδες αλλοδαποί. Οι διοικητές των ταγμάτων εθνοφυλακής στην παραμεθόριο ενημερώθηκαν να είναι σε ετοιμότητα.

Πάνω από 400 αστυνομικοί και 1.000 στρατιωτικοί από όλη την Ελλάδα έχουν φτάσει στον Έβρο για να συμμετάσχουν στις περιπολίες κατά μήκος των συνόρων. Την ίδια στιγμή, στο τελωνείο των Καστανιών συνεχίζονται οι επιθέσεις από ομάδες αλλοδαπών με σκοπό να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα.
Μετά τα όσα υπέστη ο τουρκικός στρατός στο Ιντλίμπ, ο Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να παίξει χοντρά το χαρτί της μετακίνησης πληθυσμών ουσιαστικά, σε μία προσπάθεια να ξεφύγει από τον εγκλωβισμό, στο οποίο έχει περιέλθει με δική του ευθύνη και λόγω της δικής του αμετροέπειας στο μέτωπο της Συρίας.
Είχε προηγηθεί το πρωί του Σαββάτου κυβερνητική σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και εκπροσώπων του Λιμενικού Σώματος.
Μετά τη σύσκεψη του Σαββάτου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε διαμηνύσει ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να φυλάξουμε τα σύνορά μας» κάνοντας λόγο για «οργανωμένη μαζική παράνομη απόπειρα παραβίασης συνόρων» στην περιοχή του Έβρου.
pronews