24.3.20

Η σκοπιανή προπαγάνδα και οι υποστηρικτές της


Γράφει ο συνεργάτης μας κ. Ιωάννης Αμπατζόγλου*
Την περασμένη Τρίτη η Βουλή της Ισπανίας κύρωσε το πρωτόκολλο προσχώρησης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και έτσι ολοκληρώθηκε η διαδικασία έγκρισης από τα 29 κράτη-μέλη του. Μόλις κατατεθεί το συγκεκριμένο πρωτόκολλο προσχώρησης, τα Σκόπια θα γίνουν το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ. Φυσικά με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία». Να θυμηθούμε ότι τον Ιούλιο του 2018 τα Σκόπια έλαβαν πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ με αυτό το όνομα το οποίο ήταν αποτέλεσμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σε κάθε περίπτωση για την Ελλάδα το πρόβλημα δεν είναι ότι τα Σκόπια εισέρχονται στο ΝΑΤΟ, αλλά το όνομα με το οποίο εντάσσονται σε αυτό.

Ενώ λοιπόν η Συμφωνία των Πρεσπών αποφέρει στους Σκοπιανούς οφέλη, αυτοί ξεχνούν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτήν και συνεχίζουν να είναι προκλητικοί, μάλιστα τώρα περισσότερο από ότι ήταν πριν από την υπογραφή της. Γενικότερα πάντως οι προκλήσεις των Σκοπιανών -αλλά και των φερέφωνων τους- δεν έχουν τελειωμό. Θα αναφερθούν μόνο μερικές περιπτώσεις από διαφορετικές χρονικές περιόδους και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.
Με άρθρο του στο «Έθνος της Κυριακής», ο Γιώργος Σκαφιδάς μας περιγράφει πώς οι Τούρκοι στήριξαν το λόμπι των Σκοπιανών στις ΗΠΑ, αλλά και πως προπαγάνδιζαν υπέρ της υποτιθέμενης μακεδονικότητάς τους. Είναι αποκαλυπτική η μαρτυρία του Μάρκους Τέµπλαρ στο βιβλίο «Εικόνες Κρατών: Στρατηγική επικοινωνία, ήπια ισχύς και μέσα ενημέρωσης» από τις εκδόσεις Καστανιώτη, σχετικά με τον πρόεδρο της σκοπιανής οργάνωσης «United Macedonian Diaspora – UMD» Μετοντίγια Κολόσκι. Αναφέρει λοιπόν εκεί ο Μάρκους Τέμπλαρ ότι: «Ο Μετοντίγια Κολόσκι (Metodija Koloski) είναι δικηγόρος που εκπαιδεύτηκε από το τουρκικό λόµπι στην Αµερική, και συγκεκριµένα από τον Τουρκικό Συνασπισµό της Αµερικής (Turkish Coalition of America – TCA)». Ο Κολόσκι σε παλαιότερο βίντεο του -το 2009- ευχαρίστησε τη Λεϊλά ΜακΚέρντι, σύζυγο του προέδρου του τουρκικού λόµπι των ΗΠΑ «Turkish Coalition of America» Λίνκολν ΜακΚέρντι, για µια χρηματική προσφορά που εκείνη έκανε στο λόµπι των Σκοπιανών στις ΗΠΑ. Είπε συγκεκριμένα ο Μετοντίγια Κολόσκι: «Χωρίς τη γενναιόδωρη προσφορά της, η οργάνωσή µας δεν θα µπορούσε να συνεχίσει». Φυσικά ο σκοπιανός πρόεδρος της UMD ανταπέδωσε αυτή την προσφορά των Τούρκων λαμβάνοντας μέρος σε ανθελληνικές συγκεντρώσεις έξω από την τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον υπέρ της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο! Στο προαναφερόμενο βιβλίο επίσης αναφέρεται ότι «τον Απρίλιο του 2010 το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωµένων Πολιτειών δηµοσίευσε ένα άρθρο στο επίσηµο περιοδικό του µε τίτλο “Σκόπια – Η αρχαία Μακεδονία οικοδοµεί µια σύγχρονη δηµοκρατία”. Η συγγραφέας του, Stephanie Rowlands, ισχυρίζεται ότι τα Σκόπια αποτελούν τον νόµιµο κληρονόµο του αρχαίου βασιλείου της Μακεδονίας. Ο κινητήριος µοχλός πίσω από το άρθρο ήταν η UMD και ο Τουρκικός Συνασπισµός» σηµειώνει χαρακτηριστικά ο Μάρκους Τέµπλαρ, σύµφωνα µε τον οποίο η UMD ήταν που «κατάφερε να πείσει τους αντιπροσώπους και γερουσιαστές του αµερικανικού Κογκρέσου να σχηµατίσουν µια κλειστή πολιτική οµάδα, τη Macedonian Caucus». Σε αυτή την ομάδα σήμερα συμμετέχουν δεκάδες αμερικανοί βουλευτές, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί.
Λίγους μήνες μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2018 πληροφορηθήκαμε από το ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι STAR σχετικά με ένα ντοκυμαντέρ της κρατικής τηλεόρασης των Σκοπίων (Makedonska Radiotelevizia). Σε αυτό το ντοκυμαντέρ λοιπόν, το επίσημο κρατικό κανάλι των Σκοπίων μετέδωσε ότι η Ελλάδα κρατάει υπόδουλο ένα κομμάτι της Μακεδονίας, την «Μακεδονία του Αιγαίου» (εννοούν την Μακεδονία που βρίσκεται στην Ελλάδα). Εάν αυτό δεν είναι αμφισβήτηση του εθνικού μας εδάφους τότε τι είναι;
Επισκεπτόμενος κανείς τον διαδικτυακό ιστότοπο «winesofmacedonia.mk» διαπιστώνει ότι οι Σκοπιανοί μέχρι σήμερα προπαγανδίζουν με τρόπο θρασύτατο τις θεωρίες τους. Μας ενημερώνουν για την παράδοση των «μακεδονικών» κρασιών τους αλλά και για την γενικότερη ιστορία της περιοχής. Μεταξύ των άλλων αναφέρουν: «Η Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι μια αρχαία χώρα… οι ρίζες της είναι βαθιές μέσα στην ιστορία… οι αρχαίοι Μακεδόνες ήταν ένα διαφορετικό έθνος, εθνικά, γλωσσικά και πολιτιστικά διαφορετικό από τους γείτονές τους». Με άλλα λόγια, οι Σκοπιανοί ισχυρίζονται ότι η χώρα τους είναι μία αρχαία χώρα με βαθιές ρίζες στην ιστορία και ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες ήταν διαφορετικό έθνος σε σχέση με τους γείτονές τους. Σε αυτούς τους γείτονες εννοούν και τους Έλληνες, δηλαδή λένε ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες δεν ήταν Έλληνες.
Στο διαδίκτυο μπορεί κάποιος να βρει πλήθος σκοπιανών ή φιλοσκοπιανών ιστοσελίδων στην αγγλική γλώσσα σχετικά με την ιστορία της Μακεδονίας, στις οποίες αντικρύζει το άκρον άωτον της γελοιότητας. Το τι γράφουν αυτοί οι άνθρωποι δεν περιγράφεται με λόγια. Όταν τα διαβάζει κανείς δεν ξέρει αν θα πρέπει να γελάσει ή να κλάψει. Πλήρης διαστρέβλωση της ιστορίας και ωστόσο o ψευδομακεδονισμός τους έχει ως υποστηρικτές από μεμονωμένα άτομα μέχρι και μεγάλα κράτη σαν τη Γερμανία.
Μία ημέρα πριν από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και αμέσως μετά την υπογραφή της, η Deutsche Welle δημοσίευσε χάρτη με την «Σύγχρονη Μακεδονία» (Modern Macedonia). Αυτή η «Σύγχρονη Μακεδονία» δεν είναι τίποτα άλλο από αυτό που οι Σκοπιανοί αποκαλούν «Μακεδονία» και εκτός από τα Σκόπια (την αποκαλούν «Μακεδονία του Βαρδάρη»), περιλαμβάνει την ελληνική περιοχή που γνωρίζουμε ως Μακεδονία, ένα κομμάτι της Βουλγαρίας (το αποκαλούν «Μακεδονία του Πιρίν»), τμήμα της Αλβανίας και τμήμα της Σερβίας. Τι θέλει να πει με αυτόν τον χάρτη η Γερμανική Deutsche Welle; Τι εννοεί ο ποιητής; Θέλουν να μας πουν ότι υπάρχουν σκλαβωμένες περιοχές των σκοπιανών από τα γειτονικά προς τα Σκόπια κράτη; Τόσο απροκάλυπτη φιλοσκοπιανή προπαγάνδα από τη Γερμανία; Βέβαια, οι Γερμανοί ποτέ δεν έκρυψαν ότι βρίσκονται πίσω από αυτή τη στημένη δημιουργία του ψευδομακεδονισμού.
Μία ημέρα μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών το φιλοσκοπιανό κόμμα «Ουράνιο τόξο» με έδρα τη Φλώρινα -το οποίο αυτοπροσδιορίζεται ως «πολιτικό κόμμα της μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα»- σε δελτίο τύπου που εξέδωσε με τίτλο «Μια ημιτελής συμφωνία», επισημαίνει ότι: «Ενεργούμε ως Έλληνες πολίτες που επιδιώκουν μέσω των μειονοτικών δικαιωμάτων που μας στερεί το ελληνικό κράτος, να συμβάλλουμε στον εκδημοκρατισμό του. Ένα από τα βασικά, αν όχι το βασικότερο βήμα, είναι η ειλικρινής και πλήρης -άνευ αστερίσκων και κωμικοτραγικών δηλώσεων- αναγνώριση της σύγχρονης μακεδονικής εθνικής ταυτότητας… Μόνο τότε η εν λόγω συμφωνία θα είναι ολοκληρωμένη και θα έχει επιτελέσει το στόχο της. Μέχρις ότου συμβεί αυτό, η εθνική Μακεδονική μειονότητα θα συνεχίσει τον αγώνα της μαζί με τις άλλες μειονότητες και τους, ευτυχώς διαρκώς αυξανόμενους, πραγματικούς δημοκράτες στη χώρα».
Στην ιστοσελίδα του «Ουράνιου τόξου» φιγουράρει και η άποψη της συντακτικής ομάδας με την ονομασία «ο Ιός», της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία». Νάτος λοιπόν και «ο Ιός» με τα αλήστου μνήμης δημοσιεύματά του. Ομάδα με επαγγελματισμό αλλά και εξοπλισμό κατάλληλο για να κάνει την δουλίτσα της… ικανά παιδιά, δεν λέω… τα κατάφερναν μια χαρά… από το να έχουν πρόσβαση σε δυσπρόσιτα αρχεία μέχρι να κάνουν απομαγνητοφωνήσεις τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών. Και όλως τυχαίως βάφτιζαν κάθε πατριωτική φωνή ως «ακροδεξιά» και «φασιστική». Όπως κάνει τώρα η «Εφημερίδα των Συντακτών» (ΕφΣυν). Άλλωστε όταν η «Ελευθεροτυπία» έκλεισε, οι εργαζόμενοί της δημιούργησαν την «ΕφΣυν»1 (άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς). Μεγάλη η πορεία του «Ιού» σε «Ελευθεροτυπία» και «ΕφΣυν»... μια 25ετία έκαναν καλή δουλειά... Τελικά, δεν υπάρχει μόνον ο «κορονοϊός» που προκάλεσε πανδημία, υπάρχει και «ο Ιός» και ας μην φαίνεται. Άλλωστε οι «φορείς» του συνεχίζουν μέχρι σήμερα στην «ΕφΣυν».
Αυτά αποτελούν μόνον ένα μικρό δείγμα από την προπαγάνδα που έχει στηθεί με πολύ μεθοδικό τρόπο προκειμένου να υποστηρίξει τον ψευδομακεδονισμό των Σκοπιανών. Το δίχτυ αυτής της προπαγάνδας σιγά-σιγά τυλίγει την πατρίδα μας με στόχο να παγιωθούν οι αντιεπιστημονικότητες και τα ψεύδη ώστε στο μέλλον αυτά να φαίνονται ως αλήθειες. Σε αυτή την διαδικασία -πέραν του εξωτερικού παράγοντα- και οι εγχώριοι «Ιοί» παίζουν τον ρόλο τους, μιας και πλήτουν τον οργανισμό εκ των έσω. Πόσο θα αντέξει άραγε το ανοσοποιητικό σύστημα της πατρίδας μας στους πάσης φύσεως «Ιούς» και ποιο φάρμακο θα ήταν κατάλληλο για την αντιμετώπισή τους;
1https://www.efsyn.gr/istoria-tis-efsyn.
*Ο Ιωάννης Αμπατζόγλου είναι Ακτινοφυσικός Ιατρικής, διδάκτωρ του Ιατρικού Τμήματος του ΔΠΘ και Επιστημονικά Υπεύθυνος του Τμήματος Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.
E-mail: abadzoglou@yahoo.gr
ΠΗΓΗ: PRONEWS