10.3.20

Άσχημη εξέλιξη: Ο Χ.Χάφταρ θα υπογράψει κατάπαυση του πυρός; - Ο Σάρατζ μένει μαζί & το τουρκολιβυκό μνημόνιο



Ο Χαλίφα Χαφτάρ, διοικητής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, δήλωσε στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι είναι έτοιμος να υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας όπως μετέδωσε η παναραβική εφημερίδα Asharq Al-Awsat που σημαίνει πως ο Φ.Σάρατζ θα παραμείνει στην εξουσία και μαζί του θα μείνει εν ισχύ και το τουρκολιβυκό μνημόνιο με το οποίο Λιβύη και Τουρκία αρπάζουν ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Στρατιωτική πηγή από τη Λιβύη ανέφερε τη Δευτέρα ότι ο Χαφτάρ μετέβη στο Παρίσι για επίσημη επίσκεψη.

«Ο Χαφτάρ ενημέρωσε τον Μακρόν ότι θα υπογράψει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός εάν η κυβέρνηση του Φαγέζ αλ Σαράζ συμμορφωθεί με αυτή», ανέφερε πηγή προσκείμενη στη κυβέρνηση, στο συγκεκριμένο μέσο.

Η Λιβύη έχει χωριστεί στα δύο, με τον LNA και το GNA, να μάχονται χρόνια για τον έλεγχο της χώρας της βόρειας Αφρικής.

Ο Χάφταρ ξεκίνησε επίθεση εναντίον της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ την περασμένη άνοιξη, σε μια προσπάθεια να την απομακρύνει από την πρωτεύουσα της χώρας, Τρίπολη. Η ρωσική κυβέρνηση προσκάλεσε τους δύο ηγέτες στη Μόσχα στα τέλη Ιανουαρίου. Ο Σαράζ, επικεφαλής της κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη, υπέγραψε την εκεχειρία που πρότεινε η Ρωσία και η Τουρκία, ενώ ο Χάφταρ όχι.

Προφανώς όμως ο Χάφταρ δεν διαθέτει επαρκείς εφεδρείες για να καταλάβει την Τρίπολη και να τελειώσει τον πόλεμο. Η κατάληψη της Τρίπολης είναι δύσκολη υπόθεση καθώς είναι κτισμένη με τέτοιο τρόπο που να αποτελεί επί της ουσίας ένα «αστικό φρούριο», έτσι την είχε δομήσει ο μακαρίτης Συνταγματάρχης Καντάφι.

Το αν θα υπογράψει κατάπαυση του πυρός ή όχι ο Χαλίφα Χάφταρ θα εξαρτηθεί μόνο από ένα πράγμα: Εάν η Μόσχα θα συνεχίσει να τον στηρίζει με οπλισμό και με το έμπειρο έμψυχο δυναμικό της Wagner.

Και αυτό όμως είναι ζήτημα που συνδέεται με τις ρωσουρκικές σχέσεις. Ρωσία και Τουρκία έχουν τα δικά τους αντίρροπα συμφέροντα αλλά η στρατηγική τους σχέση είναι πολύ συμφέρουσα και για τις δύο

pronews