21.3.20

Προσδοκία στο θαύμα


Τα όσα διαδραματίστηκαν τελευταία σε σχέση με τον κορωνοϊό έχουν πολλές κακές, καταστροφικές συνέπειες, αλλά σίγουρα έχουν και αυτή. 

  Οι πιστοί χριστιανοί εξισώθηκαν με τους τρελούς και θεωρούνται επικίνδυνοι για την κοινωνία.  

  Βρίσκονται σε σύγκρουση μετωπική με την λογική των επιστημονικών δεδομένων. Πιστεύουν σε θαύματα. Ο σύγχρονος άνθρωπος εμπιστεύεται την επιστήμη. Δε μπορεί να εμπιστευτεί τον Θεό. Όμως για στάσου….. για στάσου. Αν κάποιος είναι λογικός δεν υπολογίζει η λογική του το πλήθος καταγεγραμμένων ανεξήγητων, υπερφυσικών θαυμάτων στην ανθρώπινη ιστορία;
Τέτοια μάλιστα γίνονται και από πνευματιστές, γκουρού κ.τ.λ. Το ποιος ενεργεί εκεί δεν είναι επί του παρόντος. Αν κάποιος λοιπόν, είναι έξυπνος και λογικός, δε μπορεί να απορρίψει εντελώς το θαύμα. Έγινε και γίνεται και θα γίνεται. 
  Που βρίσκεται λοιπόν το πρόβλημα; Γιατί οι χριστιανοί είναι τρελοί και επικίνδυνοι όταν πιστεύουν στα θαύματα; 
Γιατί το θαύμα είναι κάτι το εξαιρετικά απίθανο να συμβεί. Η συντριπτική πλειονότητα δε βιώνει θαύματα. Μόνο ακούει ότι έγιναν αυτά από κάποιον παλαιό ή σύγχρονο άγιο. Οπότε δε μπορεί να υπολογίζει κανείς στο τόσο απίθανο και φυσικώς αδύνατο να συμβεί. Μία στο άπειρο δεν είναι ασφαλής πιθανότητα. Καλύτερα λοιπόν να κάνουμε αυτά που η φυσική, η ιατρική, η χημεία, επιβεβαίωσαν ότι θα συμβούν, μετά από αλλεπάλληλες επαναλαμβανόμενες δοκιμές. Τα κάνουμε αυτά και αισθανόμαστε ασφαλείς. Είμαστε λογικοί, πολιτισμένοι, αποδεκτοί. Υπάρχει σε αυτό κανένα πρόβλημα; 
  Ε ναι υπάρχει!!! Υπάρχουν πολλά!!! 
Ένα είναι η αποξένωση από τον Θεό, Σωτήρα. Αν όντως ο Θεός είναι Σωτήρας των ανθρώπων και μάλιστα ο μοναδικός σωτήρας, τότε η αποξένωση από Αυτόν είναι μεγάλο πρόβλημα. Αν υπάρχει Θεός και εγώ νομίζω ότι δεν τον χρειάζομαι και λύνω τα προβλήματά μου με την φυσική, γρήγορα θα φτάσω σε αδιέξοδο και ούτε η φυσική, ούτε η λογική θα μπορούν να με βοηθήσουν.Το να μη υπάρχει Θεός καταρρίφτηκε από το γεγονός ότι, το εξαιρετικά απίθανο θαύμα συνέβη πολλές φορές. Υπάρχει και δεν τον υπολογίζουμε καθόλου και πουθενά. Είναι δυνατόν να μη έχει αυτό καταστροφικές συνέπιες; Το θαύμα είναι γεγονός. Ναι, είναι γεγονός και φανερώνει την ύπαρξη του Θεού. Αθωώνει και τους πιστούς από την κατηγορία της τρέλας. 
Όταν γράφω για σωτηρία δεν εννοώ μόνο την μετά θάνατον σωτήρια ενέργεια του Θεού στον άνθρωπο. Εννοώ την επέμβαση του Θεού σε τούτον τον φθαρτό «φυσικό» κόσμο. Την έκβαση των πραγμάτων σε τούτη τη ζωή. Μια έκβαση που είναι ανάλογη με την δική μας πίστη και τον δικό μας πνευματικό αγώνα και την δική μας μετάνοια. 
  Οπότε καλή η επιστήμη αλλά χρειάζομαι και τον Θεό. Βασικά τον χρειάζομαι περισσότερο από την επιστήμη. Η επιστήμη θα μας βοηθήσει μέχρι ένα σημείο. Από το σημείο εκείνο και πέρα θα χρειαστούμε τον παντοδύναμο Θεό και το θαύμα.  
Η επιβεβαιωμένη λοιπόν ύπαρξη του Θεού και του θαύματος είναι μια πρόσκληση – πρόκληση στον άνθρωπο της κάθε εποχής. Μια πρόσκληση στο υπερφυσικό. Σε αυτό που οτιδήποτε και να κάνουμε δε θα μπορέσουμε να το αποφύγουμε. Θα το χρειαστούμε. Θα το χρειαστούμε το θαύμα και αν δε γίνει τότε θα είναι κόλαση. 
   Μια κόλαση σαν αυτή που βιώνουμε τώρα κλεισμένοι στα σπίτια, τρομοκρατημένοι, κατεστραμμένοι οικονομικά, προσεχώς πεινασμένοι, κάτω από μια δικτατορία που για το καλό μας κατήργησε την πίστη και την ελευθερία μας.  

  Με προσδοκία στο θαύμα 
  Καλή λευτεριά 
  Χρίστος Τσικούρας.