9.3.20

Έβρος – Βερολίνο – Βρυξέλλες: Νέος διπλωματικός γύρος ξεκινά σήμερα


Με φόντο την ένταση στον Έβρο, ο πρωθυπουργός συναντάται με τη Μέρκελ, ενώ ο Ερντογάν πηγαίνει για «παζάρι» στις Βρυξέλλες.

Τετ α τετ με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, θα έχει στις 15.30 ώρας Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συνάντηση γίνεται στο Βερολίνο με την ευκαιρία της συμμετοχής τους στο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ “Vision & Investment Opportunities” και στην ατζέντα της συζήτησης κυρίαρχο θέμα αναμένεται να είναι το προσφυγικό/μεταναστευτικό και κυρίως οι εξελίξεις στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας.
Εκεί όπου το τελευταίο διάστημα η τουρκική πολιτική έχει προκαλέσει τεχνητή ένταση, χρησιμοποιώντας χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους ως «πιόνια» για την ικανοποίηση των γεωπολιτικών της επιδιώξεων και επιχειρώντας να εκβιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να αναδείξει την ανοίκεια τακτική του Ταγίπ Ερντογάν και να λάβει την έμπρακτη στήριξη της Γερμανίας προς την Ελλάδα για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του προβλήματος με την συγκέντρωση χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που πιέζουν ασφυκτικά να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Και για να επιτύχει τους σκοπούς του ο Τούρκος πρόεδρος, δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει fake news, ενώ συνεχίζει και παροτρύνει με κάθε τρόπο τους ανθρώπους που θέλουν να φύγουν από την Τουρκία και να περάσουν στην Ευρώπη.  Αυτό λοιπόν που θα τονίσει ο πρωθυπουργός είναι ότι  αυτή την στιγμή οι ελληνικές δυνάμεις δεν προφυλάσσουν τα ελληνικά αλλά τα ευρωπαϊκά σύνορα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ακολουθήσει την ίδια τακτική και αύριο, στην συνάντηση που θα έχει με τον Καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, καθώς μετά το Βερολίνο θα ταξιδέψει στη Βιέννη, στο πλαίσιο των διπλωματικών επαφών που έχει ξεκινήσει από την πρώτη στιγμή που η Τουρκία άνοιξε τα σύνορα της και παρότρυνε πρόσφυγες και μετανάστες να κατευθυνθούν στην ελληνική συνοριακή γραμμή.
Ήδη η Αυστρία ανακοίνωσε την πρόθεση της να ενισχύσει οικονομικά την Ελλάδα για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, όμως η ελληνική πλευρά στοχεύει στη χάραξη μίας κοινής ευρωπαϊκής γραμμής που θα αποτελέσει ανάχωμα στις βλέψεις του Ταγίπ Ερντογάν και που θα τον υποχρεώσει να αλλάξει την εκβιαστική τακτική που εφαρμόζει το τελευταίο διάστημα με αποκορύφωμα τις τελευταίες δέκα ημέρες.

Για «παζάρι» στις Βρυξέλλες ο Ερντογάν

Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώνει την Άνγκελα Μάρκελ για τους τουρκικούς τακτικισμούς, ο πρόεδρος της Τουρκίας θα συναντάται με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μισέλ Σαρλ για το προσφυγικό/μεταναστευτικό πρόβλημα.
Ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συνομίλησε την Παρασκευή με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, θα βάλει στο τραπέζι τις τουρκικές απαιτήσεις σε μία συνέχεια ενός «παζαριού» που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό με την ΕΕ και για το οποίο χρησιμοποιεί ως πολιορκητικό κριό τους πρόσφυγες και μετανάστες.
Ο Τούρκος πρόεδρος, στην συνομιλία που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ, ζήτησε την αναθεώρηση της συμφωνίας ΕΕ -Τουρκίας για το μεταναστευτικό, ενώ σε ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Ντι Βελτ, αναφέρεται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα ενημερώσει τους ευρωπαίους αξιωματούχους για τα αιτήματα της Άγκυρας.
Σύμφωνα λοιπόν με το γερμανικό δημοσίευμα, αναμένεται να θέσει θέμα τελωνειακής ένωσης με την Ευρώπη, κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους που θέλουν να μπουν στην ΕΕ, υψηλότερη χρηματοδότησης για το προσφυγικό αλλά και την υποστήριξη της ΕΕ για τις κινήσεις που θέλει να κάνει στην Συρία.
Εφόσον ικανοποιηθούν αυτές οι απαιτήσεις του, ο Ταγίπ Ερντογάν –πάντα σύμφωνα με το γερμανικό ρεπορτάζ- είναι διατεθειμένος να πάρει πίσω τους παράνομους μετανάστες από την Ελλάδα και να αυστηροποιήσει τους συνοριακούς ελέγχους στη μεθόριο Ελλάδας-Τουρκίας. Αποκαλύπτεται δηλαδή πλήρως η εκβιαστική τακτική που έχει υιοθετήσει ο Τούρκος πρόεδρος απέναντι στην ΕΕ και γιατί αποφάσισε να ανοίξει τώρα τα σύνορα του, επενδύοντας στην ανθρώπινη απελπισία και ασκώντας με κάθε μέσο ασφυκτικές πιέσεις στην Ελλάδα. Το ερώτημα πλέον είναι ποια θα είναι η απάντηση των Ευρωπαίων και πως θα αντιδράσουν στα όσα κάνει και στα όσα ζητάει η Άγκυρα.
Πάντως χθες ο Ταγίπ Ερντογάν, σε ένα ακόμα παραλήρημα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, συνέχισε την προκλητική τακτική καλώντας την Ελλάδα να ανοίξει τα σύνορα της. Μάλιστα χρησιμοποίησε το επιχείρημα ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται αυτή την στιγμή στην συνοριακή γραμμή δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα αλλά να συνεχίσουν την πορεία τους προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ δεν δίστασε να κατηγορήσει ευθέως τη χώρα μας για βίαια συμπεριφορά κατά των προσφύγων, επικρίνοντας παράλληλα την Ευρώπη γιατί υιοθετεί στάση σιωπής και στήριξης προς την Ελλάδα.
Όπως είπε κατά την ομιλία του, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες με  την ελπίδα να επιστρέψει με διαφορετικά αποτελέσματα από τις επαφές του.
Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι πλέον «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο» της ΕΕ. Και από την στάση που θα τηρήσουν οι εταίροι για το προσφυγικό/μεταναστευτικό, θα διαφανεί αν θα μπει κάποιο «φρένο» στις τουρκικές απαιτήσεις ή αν θα επιλέξουν μία τακτική Πόντιου Πιλάτου, με απρόβλεπτες όμως συνέπειες.
https://www.huffingtonpost.gr/