31.3.20

Οργή στην Τουρκία με τον “έρανο” Ερντογάν για κορονοϊό… τρίζει η καρέκλα


Αντιφατική βρίσκουν οι πολίτες στην Τουρκία την έκκληση του προέδρου Ερντογάν για τη δημιουργία ενός κοινωνικού ταμείου για τον κορονοϊό. «Ο Ερντογάν από τη μία λέει ότι η Τουρκία είναι καλά προετοιμασμένη και αυτάρκης, στέλνοντας ακόμη και βοήθεια στην Ισπανία και την Ιταλία και από την άλλη, πριν τελειώσει τη φράση του, καλεί τους πολίτες να δωρίσουν χρήματα για την αντιμετώπιση του Covid-19.
Κι όλα αυτά με ένα εργατικό δυναμικό να φοβάται ακόμη και για την ασφάλεια του εισοδήματός του», αναφέρει χαρακτηριστικά ένα από τα χιλιάδες μηνύματα που αναρτήθηκαν στο twitter μετά το χθεσινό διάγγελμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Μα δεν ήμασταν μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου;»
-«Εκείνοι που έλεγαν “ξοδέψαμε 40 δις δολάρια, θα ξοδέψουμε άλλα 40 δισ.” (για τους πρόσφυγες), τώρα ζητιανεύουν για δωρεές;»
-«Έφαγαν, ήπιαν, απόλαυσαν… Τώρα ζητούν από το λαό να πλύνει τα πιάτα»
-«Το κράτος -υποτίθεται- δίνει στο λαό χρήματα, τώρα ο λαός δίνει στο κράτος. Μήπως να ζητήσουμε από το ΔΝΤ τα 5 εκατ. δολάρια που του δανείσαμε;»
-«Το πιάσαμε! Το κράτος μου είναι γυμνό»
-«Θα μας πουν προδότες αν ρωτήσουμε πού πήγαν τα χρήματα, μάλλον έτσι;»
-«Ο αρχιστράτηγος της Μεγάλης Τουρκίας κάνει έκκληση για δωρεές. Τί απέγιναν το ταμείο ανεργίας; Οι φόροι για σεισμό;», αναρωτιούνται γνωστές προσωπικότητες και δημοσιογράφοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Από την άλλη βέβαια, η προσφορά αρχίζει να γίνεται μεγάλη στην… προεδρική ζήτηση. Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσφερε τους μισθούς του τού υπόλοιπου έτους, ο αρχηγός του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, 5 μισθούς, ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης επίσης 5 μισθούς, ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχάνων 1,5 εκατομμύριο ευρώ, ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κων/λης 700 χιλιάδες ευρώ, η Ένωση Εξαγωγέων Τουρκίας 2 εκατ. ευρώ, ενώ την εκστρατεία στήριξαν και πρυτάνεις πανεπιστημίων, νομάρχες, δήμαρχοι και καλλιτέχνες.
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ/ defence-point