31.3.20

Το Ρωσικό Ναυτικό έχει επιστρέψει στον Ατλαντικό! Σε ετοιμότητα οι αμερικανικές δυνάμεις

  Δεν φαίνεται υπερβολικό, να έχει κλεισθεί στα αντιατομικά καταφύγια η ηγεσία των ΗΠΑ για να μην κολλήσει...κορωνοϊό;
Juan
Τα πλοία των ΗΠΑ που εγκαταλείπουν την ανατολική ακτή πρέπει πλέον να θεωρούν τον Ατλαντικό Ωκεανό ως ένα «επικείμενο χώρο μάχης», δήλωσε αξιωματούχος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού αυτή την εβδομάδα, καθώς η ρωσική υποβρύχια δραστηριότητα συνεχίζει να αυξάνεται λίγο έξω από τις αμερικανικές ακτές.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, τα αμερικανικά πλοία «βρισκόταν χωρίς αντίπαλο» στον Ατλαντικό όμως, ο ναύαρχος υπεύθυνος για ένα στόλο που συστήθηκε για να αποτρέψει τη ρωσική επιθετικότητα, δήλωσε ότι το στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ πρέπει τώρα να «προσέχει καθώς η Ρωσία φέρνει τον πόλεμο στο κατώφλι της χώρας».
Σύμφωνα με το «Military.com», ο ίδιος πρόσθεσε οι ικανότητες των Ρώσων καθημερινά βελτιώνονται, αφού τα ρωσικά πολεμικά περνούν περισσότερο χρονικό διάστημα στην περιοχή και εφοδιάζονται με φονικότερα οπλικά συστήματα. Και κατέληξε: «Τώρα ο Ατλαντικός αλλάζει… Είναι ένα πεδίο μάχης που δεν μπορεί να αγνοηθεί».

Ανησυχεί το ΝΑΤΟ

Η ενίσχυση της παρουσίας του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή απειλεί όχι μόνον τις μετακινήσεις, αλλά και τις επικοινωνίες μεταξύ κρατών μελών του ΝΑΤΟ στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. «Η δραστηριότητα των υποβρυχίων της Ρωσίας βρίσκεται τώρα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ψυχρό Πόλεμο», είπε, τονίζοντας ότι τα υποβρύχια δραστηριοποιούνται όχι μόνον στον Ατλαντικό και τη Μεσόγειο, αλλά και «κοντά στις ακτές μας», είχε δηλώσει ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Τα τελευταία χρόνια ο απαρχαιωμένος, όπως θεωρείτο παλαιότερα, στόλος των ρωσικών υποβρυχίων ενισχύθηκε σημαντικά. Μέχρι το 2014 ναυπηγήθηκαν ή επισκευάστηκαν 13 υποβρύχια σύμφωνα με την Washington Post με αποτέλεσμα η Ρωσία να διαθέτει αυτή τη στιγμή κάπου 45 ετοιμοπόλεμα, όπως αναφέρουν οι New York Times. Μάλιστα μέχρι το 2020 η Ρωσία προβλέπεται να αποκτήσει άλλα 54 σύγχρονα πολεμικά υποβρύχια, βάσει των σχεδιασμών του υπουργείου Άμυνας της χώρας. Η Ρωσία έχει βάλει εδώ και χρόνια σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο εξοπλιστικό πρόγραμμα και δείχνει ότι δεν φοβάται μια ανοικτή αντιπαράθεση με κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ.
Η εμπλοκή του Βλαντίμιρ Πούτιν στον εμφύλιο της Συρίας απέδειξε ότι είναι έτοιμος για μια στρατιωτική κλιμάκωση αν κρίνει ότι θα προκύψουν στρατηγικά πλεονεκτήματα για τη χώρα του. Εξ’ ου και οι φόβοι της Συμμαχίας ότι η Ρωσία επιδιώκει με τα υποβρύχιά της την επίτευξη επιθετικών στόχων καθώς μια ενισχυμένη παρουσία της στους σημαντικότερους θαλάσσιους διαύλους θα της δώσει θεωρητικά τη δυνατότητα να εμποδίζει ή ακόμη και να επιτίθεται σε νατοϊκά πολεμικά πλοία.
Κάτι τέτοιο θα ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνο για το ΝΑΤΟ, εκτιμούν στρατιωτικοί αναλυτές, σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης στο ανατολικό κέρας της Συμμαχίας, η οποία θα έπρεπε να στείλει τάχιστα πολεμικά σκάφη από το Βόρειο Ατλαντικό προκειμένου να προστατέψει τα μέλη της στην ανατολική Ευρώπη και τη Βαλτική.
Πηγή: Military.com/ https://www.onalert.gr/