5.3.20

Σε εφαρμογή η νέα διαχείριση αφίξεων στη Λέσβο


ΛΕΣΒΟΣ - ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Στο λιμάνι της Μυτιλήνης, ανάμεσα στο ερειπωμένο κολυμβητήριο και στο άγαλμα της Ελευθερίας, μνημείο τιμής στους πεσόντες του 1912-1922, είχε στηθεί τις τελευταίες ημέρες ένας άτυπος καταυλισμός. Πέντε αστικά λεωφορεία σε ημικυκλική διάταξη και μια σειρά από κάγκελα οριοθετούσαν τον χώρο όπου κοιμούνταν και κινούνταν μερικές εκατοντάδες άνθρωποι.
Κάποιοι κούρνιαζαν χθες το πρωί τυλιγμένοι με κουβέρτες για να μην τους χτυπάει ο άνεμος. Αλλοι αναθάρρησαν στη θέα του πλοίου της γραμμής. Ισως θεώρησαν, λανθασμένα, ότι το «Blue Star Mykonos» προοριζόταν για αυτούς.
Επιτρεπόταν να τους φωτογραφίσουμε ή να βιντεοσκοπήσουμε από απόσταση, αλλά απαγορευόταν να πλησιάσουμε και να τους μιλήσουμε. «Πίσω από την κίτρινη γραμμή», ήταν η οδηγία. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι έφτασαν στις 1 και 2 Μαρτίου, όπως τόσοι άλλοι πρωτύτερα, με φουσκωτές λέμβους από τα αντικρινά παράλια. Υπάγονται, όμως, σε διαφορετικό καθεστώς. Διέσχισαν τη θάλασσα προτού η τουρκική κυβέρνηση στρέψει μαζικά και συντονισμένα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες προς τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας. Αποβιβάστηκαν σε μια άλλη, διαχειριστικά, Λέσβο.

Ενας άτυπος καταυλισμός προσφύγων έχει στηθεί ανάμεσα στο ερειπωμένο κολυμβητήριο και στο άγαλμα της Ελευθερίας, στο λιμάνι της Μυτιλήνης.
Λόγω της αναστολής του δικαιώματος αιτήσεων ασύλου, πιθανότατα και εξαιτίας αντιδράσεων μερίδας του ντόπιου πληθυσμού, δεν οδηγήθηκαν στο υπεράριθμο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, για να δακτυλοσκοπηθούν και να περαστούν τα στοιχεία τους στο Eurodac, την ευρωπαϊκή βιομετρική βάση δεδομένων. Σύμφωνα με λιμενικούς που μίλησαν στην «Κ», υπήρχε η σκέψη να σταλούν συσκευές καταγραφής στον χώρο αναμονής των επιβατών στο λιμάνι και να πραγματοποιηθεί εκεί η διαδικασία. Τελικά, αφού χρειάστηκε κάποιος χρόνος για την εξεύρεση διερμηνέων, προτιμήθηκε χθες να μεταφερθούν οι νεοαφιχθέντες στην Αστυνομική Διεύθυνση ανά δωδεκάδες. Με την ολοκλήρωση της καταγραφής οδηγήθηκαν στο αρματαγωγό «Ρόδος» του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο έδεσε χθες στο λιμάνι της Μυτιλήνης, μέχρι την τελική μεταφορά τους σε κάποια νέα κλειστή δομή πιθανότατα στη Βόρεια Ελλάδα.
Κυρίως Αφγανοί
Περισσότεροι από 500 άνθρωποι έφτασαν την Κυριακή και τη Δευτέρα στη Λέσβο. Τις επόμενες ημέρες δεν εμφανίστηκε άλλη βάρκα. Στην πλειονότητά τους οι τελευταίοι αφιχθέντες είναι Αφγανοί. Ανάμεσά τους και πολίτες από Κονγκό, Σομαλία, Καμερούν, Ακτή Ελεφαντοστού, καθώς και Κούρδοι από Ιράκ και Συρία. Στον καταυλισμό του λιμανιού διανυκτέρευσε και μια 42χρονη από το Αφρίν της Συρίας, η οποία είδε τον 5χρονο γιο της να πνίγεται στη θάλασσα μετά την ανατροπή της βάρκας τους. Ο σύζυγός της έχει σκοτωθεί στην πατρίδα τους, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που τη συνέδραμαν, η γυναίκα έχει τρεις κόρες οι οποίες ζουν στη Γερμανία. Της δόθηκε η δυνατότητα να επικοινωνήσει τηλεφωνικά μαζί τους και χθες το μεσημέρι κήδευσε τον γιο της στο νεκροταφείο των προσφύγων στο χωριό Κάτω Τρίτος. Μετά επέστρεψε στο λιμάνι.
Μια άλλη ομάδα νεοαφιχθέντων είχε διανυκτερεύσει στο κατάγιαλο, στη Σκάλα Συκαμιάς. Η Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες κατέγραψε εκεί 125 ανθρώπους, όλους από το Αφγανιστάν, εκ των οποίων οι 75 ανήλικοι. Εντεκα εξ αυτών ασυνόδευτοι. Κάτοικοι του χωριού τούς προσέφεραν φαγητό και ο Δήμος Δυτικής Λέσβου τοποθέτησε σκηνές στην παραλία τις οποίες πήρε από τη Μόρια. Το πρωί της Τρίτης μια απόπειρα μεταφοράς τους στο λιμάνι για να ενωθούν με τους υπόλοιπους, σταμάτησε στα μισά του δρόμου. Η αιτία δεν είναι ξεκάθαρη. Τα βανάκια τους γύρισαν στην ακτή, τα αντίσκηνα δεν ξαναστήθηκαν και πέρασαν το βράδυ της Τρίτης πλάι στη θάλασσα, σε υπνόσακους. Αφού έδεσε χθες το αρματαγωγό, οδήγησαν και αυτούς στο λιμάνι της Μυτιλήνης.
kathimerini