3.3.20

Σκληρός προς όλους ο Κ. Μητσοτάκης: «Η Ευρώπη δε μας βοήθησε - Κανείς παράνομος μετανάστης στην Ελλάδα»

Ένας​ «άλλος» Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε πριν λίγο στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τους επικεφαλής της ΕΕ στις Καστανιές Εβρου, στέλνοντας μήνυμα, έστω με καθυστέρηση οκτώ μηνών, στους αλλοδαπούς που προτίθενται να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα, ότι κανείς δε θα μπει παράνομα στην Ελλάδα.

Ταυτοχρόνως για πρώτη φορά απηύθυνε σαφής κατηγορίες στην ΕΕ ότι δε βοήθησε και δεν βοηθά την Ελλάδα στην κρίση που βιώνει δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «η Ευρώπη απέτυχε να βοηθήσει, επέλεξε να κλείσει τα μάτια».
Για όποιον θεωρήσει τα παραπάνω αυτονόητα και αυταπόδεικτα, να σημειώσουμε πως μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα ούτε το ένα ούτε το άλλο ίσχυσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος φαίνεται να έχει κάνει στροφή 180 μοιρών προς στον ρεαλισμό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Οσα συμβαίνουν στα ελληνικά σύνορα αποτελούν πολιτικό διεθνές ζήτημα πρώτου μεγέθους»
Στην αρχή των δηλώσεων του ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε την Τουρκία «ως επίσημο διακινητή προσφύγων και διακινητών».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι «οι πρόσφυγες δεν προέρχονται από τη Συρία αλλά ζουν με ασφάλεια στην Τουρκιά, μιλούν άπταιστα τουρκικά. Το καθήκον μου είναι να υπερασπίσω τα δικαιώματα της χώρας μας».
«Οι δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων που προσπάθησαν να μπουν στην Ελλάδα δεν έχουν σχέση με την Ιντιλίμπ, να βρούμε λύση στο πρόβλημα της Συρίας, αλλά όχι υπό αυτές τις συνθήκες», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μτσοτάκης, τονίζοντας ότι τα σύνορα της Ελλάδα είναι σύνορα της Ευρώπης και θα τα προστατεύσουμε.
«Η Ευρώπη δεν έχει ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, ας είμαστε ειλικρινείς. Η Τουρκία κάνει πράξη την ομολογημένη απειλή της. Παραβιάζει κατάφωρα τη συνθήκη με την ΕΕ, που την υποχρεώνει να κρατά στο έδαφός της τους μετανάστες.  
Το πρόβλημα δεν είναι μεταναστευτικό- προσφυγικό, συνιστά ασύμμετρη εισβολή, με εμπροσθοφυλακή ανθρώπους που χρησιμοποιούν βία και δακρυγόνα από την τουρκική στρατοχωροφυλακή. Οσα συμβαίνουν στα ελληνικά σύνορα αποτελούν πολιτικό διεθνές ζήτημα πρώτου μεγέθους.
Μόνο τις τελευταίες μέρες αποτρέψαμε πάνω από 24.000 παράνομες εισόδους. Θέλω να συγχαρώ τους ενστόλους και τους πολίτες που συμπαρίστανται. Οι απειλές Ερντογάν δεν πέρασαν.
Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο προς όλους, μην επιχειρείτε να μπείτε παράνομα στην Ελλάδα, δεν θα καταφέρετε. Έχουμε δείξει εμπράκτως την αλληλεγγύη μας. Η αλληλεγγύη πρέπει να απευθύνεται και προς τους Ελληνες πολίτες, των οποίων απειλείται η ασφάλεια και η γαλήνη.
Η Ευρώπη απέτυχε να βοηθήσει. Επέλεξε να κλείσει τα μάτια, Η παρουσία σας εδώ δείχνει ότι αυτό αλλάζει. Ελπίζω ότι θα γίνει πιο έμπρακτη η βοήθειά σας. Η Ελλάδα αναγνωρίζει ότι η Τουρκία μπορεί να βοηθήσει στο προσφυγικό, αλλά όχι υπό συνθήκες εκβιασμού. Τα σύνορά μας είναι αδιαπραγμάτευτα».
Αναφερόμενος στη Frontex, τόνισε ότι ο στόχος της δημιουργίας της είναι για να μοιραστούμε το βάρος της προστασίας των συνόρων.
«Δεν έχουμε χρησιμοποιήσει σοφά τον χρόνο που πέρασε από την τελευταία μεταναστευτική κρίση», δήλωσε επίσης ο πρωθυπουργός και κατέληξε λέγοντας: «Είναι δύσκολες στιγμές για τη χώρα μας, πολλοί άνθρωποι έμειναν ξάγρυπνοι τις τελευταίες για να κάνουν τη δουλειά τους. Τώρα που η απειλή της αποστολής εκατοντάδων χιλιάδων στην Ευρώπη έχει υλοποιηθεί αλλά ανεπιτυχώς, ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε μια νέα προσέγγιση».
Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «η κυβέρνηση ακολουθεί διαφορετική πολιτική από αυτή του παρελθόντος και ότι δεν μπορεί να δεχθεί να χρησιμοποιούνται οι άνθρωποι ως πιόνια. Δεν μπορούμε όμως, να το κάνουμε μόνοι μας. Κάθε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη, πρόκειται για μια πολύ δύσκολη αποστολή. Πρέπει να καταλήξουμε σε συντονισμό για την αλλαγή των υφιστάμενων πολιτικών ασύλου. δεν έχουμε χρησιμοποιήσει σοφά το χρόνο από την τελευταία προσφυγική κρίση, πρέπει να δείξουμε αποτελεσματικά ότι μοιραζόμαστε την κρίση».
Σαρλ Μισέλ«Είναι σημαντικό να βρισκόμαστε στο πεδίο και να καταλαβαίνουμε τι γίνεται. Θέλω να εκφράσω την υποστήριξή μας στην κυβέρνησή σας. Υπάρχει σημαντικό θέμα, τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα και αυτό που κάνετε είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη. Πρέπει να δείχνουμε σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, σας εμπιστευόμαστε. Πράγματι έχουμε συμφωνία με την Τουρκία και θα συνεχίσουμε να εγγυώμεθα τη συμφωνία και θα περιμένουμε από την Τουρκία να τηρεί τα συμφωνηθέντα.
Για τη Συρία, θα εντείνουμε τις προσπάθειες για πολιτική λύση. Είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε τα σύνορά μας».
Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν: «Είδαμε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Ελληνες πολίτες και τους αστυνομικούς και λιμενικούς για τις άοκνες προσπάθειές τους. Οι ελληνικές ανησυχίες, γιατί τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα.
Κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας η FRONTEX ετοιμάζεται να αναπτύξει ομάδα ταχείας παρέμβασης. Η τάξη στα ελληνικά σύνορα θα τηρηθεί. Μπορούμε να παρέχουμε οικονομική υποστήριξη 700 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 350 άμεσα.
Ξεκινάμε τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας, μέσω του αιτήματος που έχει υποβληθεί από την Ελλάδα. Θα είμαστε σε στενή επικοινωνία για να διασφαλίσουμε ότι θα παρέχουμε την απαραίτητη υποστήριξη, ευθύνη της Ευρώπης συνολικά τα σύνορα της Ελλάδας. Όσοι δοκιμάσουν την ενότητα της Ευρώπης θα απογοητευθούν. Ευχαριστώ την Ελλάδα που είναι η δική μας ευρωπαϊκή ασπίδα σ' αυτούς τους καιρούς».
Νταβίντ Σασόλι: «Είμαι πολύ ανήσυχος ότι πολλές κυβερνήσεις μπορεί να μην συνειδητοποιούν. Πριν από ενάμισι χρόνο αν είχαμε ακολουθήσει και είχαμε κάνει την μεταρύθμιση του Δουβλίνου, θα ήταν αλλιώς τα πράγματα. δεν έρχονται στην Ελλάδα ή στην Ιταλία. Χρειάζεται ευρωπαϊκή πολιτική, κοινή πολιτική στο μεταναστευτικό για να εγγυώμεθα τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Χρειαζόμαστε μια καμπή και η παρουσία μας σήμερα είναι κάλεσμα στην Ευρώπη να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα και να υπάρξει κοινή πολιτική στο μεταναστευτικό. Και παράλληλα να πούμε ευχαριστώ στην Ελλάδα, αλλά και να πούμε στην Τουρκία ότι θέλουμε να συζητήσουμε, αλλά πρέπει να σεβαστεί συμφωνίες. Πρέπει να χαράξουμε κοινή πολιτική, αυτό μας ζητούν οι Ελληνες πολίτες σήμερα, να αντιμετωπίσουμε μια πρόσκληση που θα έχει μακροπρόθεσμη πολιτική. Στην Ελλάδα υπάρχουν χιλιάδες ασυνόδευτα ανήλικα και μια δέσμευση που πρέπει να αναλάβουμε είναι να προστατεύσουμε το μέλλον τους και επ' αυτού η δέσμευση πρέπει να είναι εντονότερη. Εως τώρα δεν βασιστήκαμε στη γενναιοδωρία, αλλά ο καθένας στο δικό του συμφέρον». 
Αντρέι Πλένκοβιτς, πρωθυπουργός της Κροατίας: «Αναγνωρίσουμε και εκτιμούμε τις προσπάθειες της Ελλάδας. Είναι μαζί μου ο υπουργός Εσωτερικών που θα είναι πρόεδρος της έκτακτης συνόδου των υπουργών Εσωτερικών. Στέλνουμε μήνυμα στην Τουρκία ότι οι καλές σχέσεις βασίζονται στις ενέργειες και των δύο μας. Θα αποτρέψουμε την επανάληψη των φαινομένων του 2015- 2016, πρέπει να πάρουμε τα μηνύματα από την εμπειρία του παρελθόντος».

Oι τρεις «κεφαλές» της ΕΕ νωρίτερα προχώρησαν σε δηλώσεις στο Twitter: 

Visit to Orestiada with @PrimeMinisterGR to witness the situation on the borders of Europe.

We fully support the Greek efforts, protecting borders with respect for international law, human rights and dignity is essential.

Together with @vonderleyen @sassoli @AndrejPlenkovic
Προβολή εικόνας στο Twitter
234 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

On the way to Greece with Commission President @vonderleyen and @eucopresident Michel. We visit the Greek-Turkish border together with @PrimeministerGR Mitsotakis to assess the situation. This is a European challenge, we need to respond with solidarity and respect for our values.
Προβολή εικόνας στο Twitter
443 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Starting my visit to to assess efforts to protect the border. Flying along the Evros river to inspect the situation on the Greek-Turkish border along with 🇬🇷 PM @kmitsotakis, @EP_President David Sassoli, @eucopresident Charles Michel and 🇭🇷 PM @AndrejPlenkovic.
Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter
522 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
PRONEWS