20.3.20

Αυτό είναι το σχέδιο απαγόρευσης της κυκλοφορίας: Η ελληνική κοινωνία στα πρόθυρα της «ιδρυματοποίησης»

Το Σαββατοκύριακο θα αποφασίσει η κυβέρνηση αν θα προχωρήσει σε ολικό lockdown με όποιες παράπλευρες συνέπειες και αν έχει μια τέτοια κίνηση.

Το χθεσινό τηλεοπτικό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη – το δεύτερο μέσα δύο 24ωρα – ήταν ουσιαστικά η τελευταία προειδοποίηση προς την ελληνική κοινωνία να κάτσει ηθελημένα έγκλειστη στο σπίτι της κινδυνεύοντας να πάθει «ιδρυματοποίηση» πριν η κυβέρνηση προχωρήσει στο ολικό lockdown που έχει ισχύσει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης που πλήττονται από τον κορονοϊό.
Η κυβέρνηση θεωρεί πως είναι το έσχατο μέσο αλλά το πιθανότερο είναι πως τελικά εκεί θα καταλήξει. Άλλωστε είναι κάτι που εφαρμόζεται σχεδόν παντού και πολύ δύσκολα θα το αποφύγει. 
«Απ’ όλους εμάς και τη συμπεριφορά μας εξαρτάται εάν τελικά η κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει ακόμη πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας», ανέφερε χαρακτηριστικά. 
Αυτό που μας λέει ο πρωθυπουργός είναι πως θα εκνευριστεί αν δει πολίτες να κάνουν περιπάτους ή να έχουν πάει στην παραλία. Σήμερα μόνο η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 20 βαθμούς Κελσίου.
Αν αναλογιστούμε πως σύντομα θα έρθει γενικότερα καλός καιρός καθώς μπαίνουμε στα πρόθυρα του καλοκαιριού, γίνεται κατανοητό πως η ψυχοσύνθεση του Έλληνα θα πιεστεί ιδιαίτερα.
Σε κάθε περίπτωση, ο περιορισμός της κυκλοφορίας θα ακολουθήσει το γαλλικό μοντέλο, στο οποίο επιτρέπονται συγκεκριμένες μετακινήσεις για συγκεκριμένους λόγους: εργασία, ιατρική βοήθεια, αγορά φαρμάκων, προμήθεια τροφίμων από σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα.
Γενικώς δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως σε λίγο στα ελληνικά σπίτια θα τσακώνονται για το ποιος θα πάει για ψώνια στο σούπερμάρκετ καθώς θα είναι ο μόνος τρόπος για να κάνει «βόλτα».
Άλλωστε γενικώς παίρνουμε ιδέες από την Γαλλία τον τελευταίο καιρό.
Ήδη περιορισμός έχει επιβληθεί με το μέτρο της απαγόρευσης των συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων, ενώ τα μηνύματα που έχει πάρει η κυβέρνηση από τους ειδικούς επιμένουν ότι οι επόμενες 2-3 εβδομάδες θα είναι οι πιο κρίσιμες για την εξέλιξη της πανδημίας και τις αντοχές του συστήματος υγείας.
Είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο έως και βέβαιο να σταματήσουν οι πτήσεις εξωτερικού από και προς την Ελλάδα, επίσης πρόκειται για ένα σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι, αλλά δεν έχει ληφθεί συγκεκριμένη απόφαση.
Το ίδιο και σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις με πλοία, καθώς παρατηρείται το φαινόμενο – και το έθιξε επίσης ο πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό του μήνυμα – να μετακινούνται πολίτες από τα αστικά κέντρα στα νησιά.
Έτσι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας ανέφερε προς τούτο σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ότι είναι επίσης πιθανό να επιβληθούν περιορισμοί στις μετακινήσεις με πλοία, εάν αυτό χρειαστεί.
Το πρόβλημα με όλα αυτά είναι σύνθετο: Εκτός της οικονομικής κατάρρευσης υπάρχει βάσιμος φόβος ότι  θα επέλθει και ψυχολογική και μάλιστα μαζική. 
Οι πρώτες μέρες πέρασαν, όμως οι αντοχές του κόσμου για εγκλεισμό τουλάχιστον μέχρι τις 30 Απριλίου είναι ένα άλλο ζητούμενο. Αν σκεφτεί κανείς ότι αυτό μπορεί να κρατήσει ακόμα και τον Μάιο, τα πράγματα δυσκολεύουν. 
Θα πει κάποιος αυτές είναι οι μόνες λογικές λύσεις, το δημόσιο συμφέρον πάνω απ'όλα κ.λ.π. Σώστά είναι όλα αυτά αλλά δεν αλλάζει το γεγονός ότι η λογική πάει περίπατο σε ακραίες καταστάσεις και μάλιστα διαρκείας. Θα πρέπει να υπάρξουν βαλβίδες «εκτόνωσης» για τους «κρατούμενους» και η τηλεόραση δεν φτάνει.
Στα λόγια ακούγεται εύκολο, στην πράξη όμως θα αρχίσουν να «ξεφυτρώνουν» διάφορα σύνδρομα...
pronews