31.3.20

Κορωνοϊός: 82 νέα κρούσματα - 1314 συνολικά - 49 νεκροί - Νέοι περιορισμοί στην περιφέρεια δείχνουν τι έρχεται;


Ο γνωστός λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας ενημέρωσε για τις εξελίξεις του κορωνοϊού στην Ελλάδα, πλέον τα κρούσματα ανέρχονται σε 1314 καθώς άλλοι 82 άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στον ιό.
Σε ΜΕΘ νοσηλεύονται  85 απ' αυτούς, ενώ οι νεκροί είναι 49 , με 7 από αυτούς σήμερα. Μέση ηλικία είναι τα 70 έτη και πάνω από το 90% είχαν υποκείμενο νόσημα και ήταν πάνω από 70 ετών.
Υπενθυμίζουμε πως τα «νέα κρούσματα» δεν είναι κρούσματα του τελευταίου 24ώρου, αλλά και από προηγούμενες ημέρες των οποίων τα τεστ βγήκαν τώρα.
Η εξάπλωση της νόσου μπορεί να γίνει καλύτερα αντιληπτή από την καμπύλη εξάπλωσης, η οποία δημοσιεύεται στην έκθεση στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ.
Όσον αφορά την αλλοδαπή που γέννησε στο Αλεξάνδρα, ήταν θετική στον κορωνοϊό, ο κ.Τσιόδρας είπε πως ελέγχεται το προσωπικό του νοσοκομείου.
Σύμφωνα με τον λοιμοξιολόγο τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας έχουν αποτρέψει μέχρι στιγμής 59.000 θανάτους σε όλη την Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα οι θάνατοι έχουν φτάσει τους μισούς από την γρίπη
Μάλιστα ο κ.Τσιόδρας «μάλωσε» τους πολίτες λέγοντας «Ελπίζω να μην είναι αλήθεια αυτά που ακούω πως κάποιοι έχουν ξεχυθεί στους δρόμους, αγνοώντας τα μέτρα».
Βέβαια νωρίτερα  ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοίδης διέψευσε το αφήγημα περί ανυπακοής των πολιτών δηλώνοντας το πρωί πως «Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πολίτες πειθάρχησαν στη συντριπτική τους πλειονότητα.  Η τηλεόραση μεγέθυνε ελάχιστες μειοψηφίες στις παραλίες και στα άλση».
Αυτό επιβεβαίωσε και η εκπρόσωπος των τραπεζών μίλησε για «μεμονωμένα περιστατικά» σε συγκεκριμένα καταστήματα, διαψεύδοντας πως τα πλάνα των ΜΜΕ απεικόνιζαν ένα γενικευμένο φαινόμενο.
Παρόλα αυτά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς μίλησε για την απαγόρευση της κυκλοφορίας στην παραλία της Θεσσαλονίκης και νέους περιορισμούς σε συγκεκριμένους δήμους, οι οποίοι πολύ πιθανόν να «δείχνουν» τι έρχεται και στην υπόλοιπη χώρα καθώς το κλίμα στα ΜΜΕ θυμίζει τις ημέρες πριν την απαγόρευση κυκλοφορίας, με συνεχείς ρεπορτάζ για «ανυπάκουους» πολίτες.
Έκανε λόγο για «απαράδεκτη εικόνα έξω από τις τράπεζες» και την αναστολή κάποιων λαϊκών αγορών.
Τέλος, ο κ. Χαρδαλιάς εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους άνδρες της ΕΛΑΣ αλλά, παράλληλα, επεσήμανε ότι «δεν γίνεται να υπάρχει ένας αστυνομικός για κάθε ανεύθυνο πολίτη».
Επιπλέον ανακοίνωσε πως ο δήμος Μεσοποτάμου στην Καστοριά τέθηκε σε καραντίνα και επιβλήθηκαν νέα περιοριστικά μέτρα στους Δήμους Καστοριάς, Ορεστίδος, Νεστορίου, Ξάνθης και Μύκης.
Σε αυτούς τους Δήμους:
  • Απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 8 το πρωί 
  • Αναστέλλεται η δυνατότητα εξόδου για κίνηση για παροχή βοήθειας, η μετάβαση σε τελετή και η σωματική άσκηση.
  • Όσοι έχουν κατοικίδια μπορούν να τα βγάλουν μόλις για 15 λεπτά γύρω από το σπίτι τους.
Επιπλέον ο κ.Χαρδαλιάς επανέλαβε πως το Πάσχα θα είναι διαφορετικό.

https://www.pronews.gr/