14.3.20

ΕΚΤΑΚΤΟ: Και τρίτος νεκρός από κορωνοϊό στην Ελλάδα - 67χρονος από Ζάκυνθο



Με διαφορά λίγων λεπτών, επιβεβαιώθηκε και ο τρίτος νεκρός από τον κορωνοϊό στη χώρα μας.

Πρόκειται για έναν 67χρονο άνδρα, ο οποίος αντιμετώπιζε χρόνια προβλήματα υγείας και υπέκυψε από τον Covid-19 ύστερα από σύντομη νοσηλεία.

Συγκεκριμένα ο 67χρονος άνδρας κατέληξε μετά από τρεις ημέρες νοσηλεία στο νοσοκομείο της Ζακύνθου στο οποίο είχε εισαχθεί την Πέμπτη με βαριά συμπτώματα και νοσηλευόταν στην ειδική μονάδα απομόνωσης διασωληνωμένος.
Η κατάσταση της υγείας του χειροτέρεψε και υπέστη ανακοπή καρδιάς. Οι γιατροί έκαναν τα πάντα για να τον επαναφέρουν, όμως δυστυχώς κατέληξε.

Με λίγα λεπτά διαφορά είχε ανακοινωθεί ο δεύτερος θάνατος από τον ιό στην χώρα μας

Ένας 90χρονος άνδρας με καταγωγή από την Δαμασκηνιά Βοϊου ήταν το δεύτερο θύμα του κορωνοϊού στην χώρα μας, όπου και είχε ανακοινωθεί πριν λίγα λεπτά.

Ο ηλικιωμένος αρχικά βγήκε θετικός στον στο Νοσοκομείο Καστοριάς και στην συνέχεια μεταφέρθηκε στο Μποδοσάκειο στις 11 Μαρτίου όπου και κατέληξε μετά από σοβαρές επιπλοκές πνευμονίας στο νοσοκομείο.

Είχε γίνει ιχνηλάτηση και ήταν ένας άνδρας, που σχετιζόταν με το ταξίδι στο Ισραήλ και στους Αγίους Τόπους που αποτελεί μέχρι σήμερα την μεγαλύτερη «πηγή» του κακού, καθώς πολλοί εκ των ανθρώπων που ταξίδεψαν εκεί, βρέθηκαν θετικοί.

Νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες στο νοσοκομείο και τα ξημερώματα υπέκυψε.

Στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλεύονται ακόμα δύο συγγενείς του 90χρονου, επίσης φορείς του κορωνοϊού.

Το πρώτο κρούσμα ήταν 66χρονος από την Αμαλιάδα που κατέληξε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, την Πέμπτη.

Ποιες ηλικίες χτύπησε ο ιός στην Ελλάδα - Ο χάρτης των 190 κρουσμάτων

Επιδημιολογικά στοιχεία για την ηλικιακή ταξινόμηση των κρουσμάτων από τον κορωναϊό δημοσίευσε ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ και λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, από τον ιό έχουν νοσήσει 7 παιδιά καθώς και άτομα από 40 έως 66 ετών (η πλειοψηφία των κρουσμάτων). Σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας και επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα, από τα 190 καταγεγραμμένα περιστατικά του κορωναϊού εντοπίστηκαν:
79 άτομα ηλικίας από 40 έως 64 ετών
47 άτομα ηλικίας 65+
7 παιδιά ηλικίας από 0 έως 17 ετών

Από την πρώτη αποτύπωση των ηλικιών προκύπτουν δύο σημαντικά στοιχεία: το ένα είναι ότι υπήρξε νόσηση 7 παιδιών και η δεύτερη ότι είναι τα περισσότερα κρούσματα της νόσου COVID-19, εντοπίστηκαν όχι στην ηλικιακή ομάδα 65+ που θεωρείται περισσότερο ευάλωτη, αλλά οι μικρότερες ηλικίες μεταξύ 40 και 64 ετών.

Οι ειδικοί απαντούν στο ερώτημα για τα παιδιά το εξής: «Προς το παρόν είναι μικρά τα νούμερα για να βγάλουμε συμπέρασμα. Ως προς τα 7 παιδιά, κάποια από αυτά βρέθηκαν από την ιχνηλάτηση των επαφών, δηλαδή προέρχονται από τις επαφές του παιδιού της 38χρονης γυναίκας από τη Θεσσαλονίκη - πρώτο κρούσμα στη χώρα μας. Το παιδί είχε συμπτώματα, οπότε νόσησαν παιδιά από εκείνη την πλευρά».
pronews