10.2.20

Τα ραπίσματα κατά Ερντογάν και γιατί θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για μεγαλύτερη ένταση στο Αιγαίο


Τα ραπίσματα που δέχεται ο Ερντογάν από τον Πούτιν δεν πρόκειται να τον κάνουν “να γυρίσει και το άλλο μάγουλο”. Ο Τούρκος πρόεδρος ανεξάρτητα από τα μεγάλα προβλήματα που πλέον αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της χώρας του με την οικονομία και το “στρίμωγμα” που ΄χει σε Λιβύη και Συρία, θα ΄χει πάντα στις κορυφαίες θέσεις της ατζέντας του την Ελλάδα. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ή να το υποτιμούμε.
Η Ελλάδα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα αποτελούν το μεγάλο εμπόδιο για να επιτύχει κάτι ο Ερντογάν στη Μεσόγειο, στο τελευταίο “πεδίο μάχης” που του ΄χει απομείνει.

Ακόμη κι αν δεχτούμε ότι θα ηττηθεί ολοκληρωτικά σε Λιβύη και Συρία, το Αιγαίο και η νοτιοανατολική Μεσόγειος θα αποτελέσουν τη τελευταία “βαλβίδα εκτόνωσης” της όποιας λαϊκής δυσαρέσκειας υπάρξει στη γειτονική χώρα.
Επιπλέον δεν πρέπει να “κοιμηθούμε” με παραμύθια που λένε ότι ο Ερντογάν θα τα “σπάσει” ολοκληρωτικά με Μόσχα και Ουάσινγκτον. Δεν πρόκειται να συμβεί αυτό, είναι βέβαιο. Εξίσου βέβαιο είναι ότι οι δύο ισχυροί του κόσμου δεν θα ΄χουν απολύτως κανένα πρόβλημα να κάνουν τα “στραβά μάτια” σε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια του καθεστώτος Ερντογάν εναντίον των ελληνικών συμφερόντων. Θα το κάνουν για να αφήσουν το αγαπημένο τους παιδί στην περιοχή “κάπου να κερδίσει”. Οι αμερικανικές εγγυήσεις για την ασφάλεια μας, είναι πάρα πολύ ωραία λόγια, τα οποία δεν έχουν συνοδευτεί από καμία απολύτως πράξη ουσίας. Οι δε ανακοινώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ οι οποίως περιέργως μεταδίδονται ως “παρεμβάσεις υπέρ των ελληνικών θέσεων”, μονότονα μας προτείνουν “να τα βρούμε” με τους Τούρκους. Περιέργως αυτές οι παράγραφοι των ανακοινώσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν μεταδίδονται με την ίδια ένταση…
Είναι προφανές ότι η κατάσταση στην περιοχή μας μεταβάλλεται κάθε 24ωρο! Ο ισχυρός Ερντογάν που μπήκε με το έτσι θέλω στη Συρία και “ένωσε” την Τουρκία με τη Λιβύη με το πιο παράλογο σχέδιο που θα μπορούσε να υπάρξει, εμφανίζεται τις τελευταίες ώρες να ΄χει μπει στη γωνία και να δέχεται απανωτά χτυπήματα. Ο πολυδιαφημισμένος του στρατός, βρίσκεται σχεδόν περικυκλωμένος από τις δυνάμεις του Άσαντ. Στη Λιβύη ο εκλεκτός του δεν δείχνει ικανός να ανατρέψει την κατάσταση και τα φορτία όπλων που του στέλνει η Τουρκία δεν φθάνουν στον προορισμό τους! Οι Ιταλοί έπιασαν ένα ακόμη πλοίο με τουρκικό πολεμικό υλικό.
Όλα αυτά ασφαλώς και πρέπει να αναλυθούν από την ελληνική διπλωματία και όσους έχουν την ευθύνη για την Εθνική Άμυνα της χώρας. Ο Ερντογάν όσα χαστούκια κι αν δεχτεί στα υπόλοιπα μέτωπα δεν θα εγκαταλείψει σε καμία περίπτωση τα σχέδια του για “συγκυριαρχία” στο Αιγαίο, “σβήσιμο” του Καστελόριζου από το χάρτη και επιβολή των όρων του στην κυπριακή ΑΟΖ. Μας αρέσει ή όχι θα προσπαθήσει να επιβληθεί χρησιμοποιώντας στρατιωτική ισχύ. Είτε για να ενδυναμώσει τη διπλωματική του επίθεση, είτε για να προκαλέσει τετελεσμένα μέσω κάποιας επιθετικής κίνησης.
Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να προετοιμαστεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά η χώρα στο επίπεδο της αποτροπής. Δεν αρκεί η διπλωματία, αυτό νομίζουμε ότι όλοι το ΄χουμε καταλάβει. Δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι αυτό γίνεται. Ακούμε και διαβάζουμε για “κόκκινες γραμμές” και για αποφασιστικόητα να χτυπήσουμε αν χρειαστεί. Ελπίζουμε να κάνουμε λάθος , αλλά διακρίνουμε ακόμη μια ελπίδα “σωτηρίας” από…αλλού κι αυτό είναι άκρως επικίνδυνο.
militaire