14.2.20

Γυναίκες Πεσμεργκά: Οι σύγχρονες «αμαζόνες» που ορμούν στη μάχη με τους τζιχαντιστές τραγουδώντας




Κρατάνε πάντα μια σφαίρα για να αυτοκτονήσουν εάν πρόκειται να πέσουν στα χέρια των εχθρών, ενώ στην εκπαίδευσή τους καλούνται μερικές φορές να δαγκώσουν από κουνέλια μέχρι... φίδια
Στα απομακρυσμένα βουνά του βόρειου Ιράκ αλλά και στη βόρεια Συρία μπορεί να συναντήσει κανείς όμορφα νεαρά κορίτσια που, αν και μετά βίας έχουν μετρήσει δεκαεννιά, είκοσι καλοκαίρια, καθώς πολλά από αυτά βρίσκονται ακόμα στην χαραυγή της ενηλικίωσής τους, εγκατέλειψαν την πρότερη ζωή τους για να πολεμήσουν εναντίον όσων κατέχουν την κουρδική γη, εναντίον του τουρκικού στρατού στη νοτιοανατολική Τουρκία, εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία και στο βόρειο Ιράκ.
Σήμα κατατεθέν τα μακριά μαύρα κυματιστά μαλλιά και τα ζεστά μελιά ή και ανοιχτά πράσινα μάτια τους. Οι σύντροφοί τους τα αποκαλούν «τα κορίτσια του ήλιου». Φοράνε χακί, διασχίζουν την κουρδική γη σε σχηματισμό, κρατάνε οπλοπολυβόλα, χαμογελούν και σχηματίζουν με τα χέρια τους το σύμβολο της νίκης.

Σε αντίθεση, όμως, με τους συνομήλικους τους δε διαβαίνουν την πύλη πανεπιστημίων, δε φλερτάρουν, δε χαζολογούν με τους φίλους τους. Κρατάνε όπλα στα χέρια, εκπαιδεύονται σπαρτιάτικα και συμβάλλουν όχι μόνο στο κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα, αλλά και στη μάχη σώμα με σώμα με τους τζιχαντιστές, προστατεύοντας ολόκληρο τον κόσμο. «Αυτή τη στιγμή, το Ισλαμικό Κράτος προσπαθεί να καταστρέψει όλο τον κόσμο. Αυτή τη στιγμή, οι Κούρδοι προστατεύουν όλο τον κόσμο», λέει μία από αυτές.
https://www.protothema.gr/