16.2.20

«Πυρετός» στα Βαλκάνια και πάλι: Η Σερβική Δημοκρατία προανήγγειλε την απόσχισή της από την Βοσνία! (βίντεο)

Η «ωρολογιακή βόμβα» της εθνικής απαξίωσης των Σέρβων και της δημιουργίας του μουσουλμανικού κράτους της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης επάνω στα εθνικά τους εδάφη, φαίνεται ότι πλησιάζει η ώρα να απασφαλιστεί:
  Σήμερα πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι, με πρωτοβουλία του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σύσκεψη των πολιτικών ηγετών των Σέρβων από την Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο με αντικείμενο τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων του σερβικού πληθυσμού σε Βοσνία και Μαυτοβούνιο και ανακοινώθηκε για πρώτη φορά η επικείμενη ανακήρυξη απόσχιση της Δημοκρατίας της Σερβίας (Republika Srpska) από την Βοσνία.
Πρόκειται για δύο κράτη τα οποία αποσπάστηκαν από τον σερβικό εθνικό κορμό, το πρώτο με πόλεμο και το δεύτερο με ένα δημοψήφισμα που κέρδισαν οι οπαδοί της διάσπασης με πλειοψηφία ελάχιστων χιλιάδων ψήφων και ήδη καταγγέλλεται ως «νόθο» από πολλές πολιτικές δυνάμεις της Σερβίας.
Στην συνάντηση συμμετείχε και ο Πατριάρχης των Σέρβων κ. Ειρηναίος, ενδεικτικό της εθνικής σημασίας της.
Ο εκπρόσωπος των Σέρβων στο συλλογικό προεδρείο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι με την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης για την δημόσια γη ξεπεράστηκε η «κόκκινη γραμμή» και ανήγγειλε δημοψήφισμα για την απόσχιση της Σερβικής Δημοκρατίας!
 «Ο λαός θα κληθεί να αποφασίσει. Θα ζητήσουμε την λαϊκή ετυμηγορία ώστε με δημοψήφισμα στην αυτόνομη δημοκρατία μας να καθοριστεί το καθεστώς της Σερβικής Δημοκρατίας» διεμήνυσε ο Ντόντικ.
Σημειώνεται ότι το συνταγματικό δικαστήριο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, στις 6 Φεβρουαρίου, εξετάζοντας προσφυγή για την χρήση της δημόσιας αγροτικής γης στην Σερβική Δημοκρατία έκρινε ότι αυτή η γη αποτελεί περιουσία του κράτους της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης και όχι της αυτόνομης δημοκρατίας των Σέρβων (Republika Srpska) έκτασης 24.533 km² (στον χάρτη με κίτρινο τα διοικητικά όριά της σε σχέση με την υπόλοιπη Βοσνία).
Η απόφαση αυτή της Βοσνίας-Ερζεγβίνης φυσικά είναι μία καθαρή προσπάθειας κατάργησης της αυτόνομης Σερβικής Δημοκρατίας, η οποία έτσι ή αλλιώς έχει εντελώς συμβολική παρουσία στο κρατίδιο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, με την αντίστοιχη κροατική αυτόνομη περιοχή, να επιθυμεί και αυτή την... ενοποίησή της με την Κροατία!
Τα θέματα που κυριάρχησαν ήταν και η κατάσταση στο Μαυροβούνιο μετά την ψήφιση του νόμου για τις θρησκευτικές κοινότητες ενώ εξετάστηκε και η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της Βοσνίας με την οποία αμφισβητείται η εδαφική κυριαρχία της Σερβικής Δημοκρατίας (Republika Srpska).
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς τόνισε ότι η Σερβία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα δικαιώματα του σερβικού λαού στο Μαυροβούνιο και την Βοσνία-Ερζεγοβίνη υπογράμμισε δε την ανάγκη ενημέρωσης των διεθνών οργανισμών για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να κατηγορηθεί η Σερβία ότι αποσταθεροποιεί την περιοχή.
Ο Στρατός της Republika Srpska (VRS) ιδρύθηκε στις 12 Μαΐου 1992 από τα κατάλοιπα του Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Στρατού (JNA) της πρώην Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας από την οποία αποσύρθηκε η Βοσνία και Ερζεγοβίνη τον ίδιο χρόνο. 
Όταν με γερμανική προτροπή αποσχίστηκε η Βοσνία Πόλεμος, αριθμούσε περίπου 80.000 Σερβοβόσνιους στρατιώτες. 
Αυτά τα στρατεύματα, τα οποία είχαν τη δυνατότητα να κρατήσουν τα βαριά όπλα τους, αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά του νεοσυσταθέντος Στρατού της Δημοκρατίας Σέρπσκα. Εκτός από το γεγονός ότι αποτελούνταν σχεδόν εξ ολοκλήρου από Σέρβους αξιωματικούς και στρατολόγους από τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, ο VRS περιελάμβανε επίσης περίπου. 4.000 αλλοδαπούς Ορθόδοξους εθελοντές.
Από αυτούς οι 1.000-1.500 ήταν από την Ρωσία και την Βουλγαρία και περίπου 100 Έλληνες επίσης προσφέρθηκαν να πολεμήσουν από την πλευρά των Σερβοβόσνιων, σχηματίζοντας την Ελληνική Εθελοντική Φρουρά, η οποία ότι συμμετείχε στην πολιορκία της Σρεμπρένιτσα.
Μετά τον πόλεμο, η χώρα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης είχε δύο στρατούς, εκείνο του VRS και του Στρατού της Ομοσπονδίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης (AFBiH). 
Το 2003 ο Στρατός των Σέρβων άρχισε να εντάσσεται στις ένοπλες δυνάμεις της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης . Το 2005 εγκαταστάθηκε μια πλήρως ενοποιημένη μονάδα Σέρβων, Βοσνίων και Κροατών για να ενισχύσει τις δυνάμεις συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο Ιράκ. Στις 6 Ιουνίου 2006, ενσωματώθηκε πλήρως στις ένοπλες δυνάμεις της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης που ελέγχονται από το υπουργείο Άμυνας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.
Τώρα περίπου 100.000 Σέρβοι της Δημοκρατίας Σέρπσκα, έχουν λάβει στρατιωτική εκπαίδευση και θεωρούνται αξιόμαχοι.
Επίσης η Σερβία υλοποιεί ένα μεγάλο πρόγραμμα επανεξοπλισμού των στρατιωτικών της δυνάμεων με την αμυντική της βιομηχανία να έχει αναστηθεί και να παράγει δεκάδες κύρια αμυντικά συστήματα, ενώ η Ρωσία μπορεί πλέον και εγγυάται την ασφάλεια των Σέρβων, «όπου και αν βρίσκονται».
Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ στις ερχόμενες εκλογές του Απριλίου στα Σκόπια το εθνικιστικό VMRO είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επικρατήσει και θα δώσει την «χαριστική βολή» στην επονείδιστη για την Ελλάδα συμφωνία των Πρεσπών. Με ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει για την ασφάλεια της περιοχής...
Oι Σέρβοι της Βοσνίας, περίπου 1,3 εκατ. ανθρώπων, οι συμπατριώτες του Ράτκο Μλάντιτς και του Ράντοβαν Κάραζιτς, ζουν το τελευταίο χρονικό διάστημα έναν «εθνοτικό πυρετό» ανυπομονώντας να ενωθούν με την λοιπή Σερβία.
Δείτε σχετικά βίντεο: