15.2.20

Βαριές καμπάνες για τις μίζες του Άκτωρα στην Κύπρο

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ καμπάνες σε ανώτερους κρατικούς υπαλλήλους που λάδωνε η θυγατρική του «ΑΚΤΩΡΑ» στην Κύπρο έπεσαν χθες στα αρμόδια δικαστήρια.
Μάλιστα οι κατηγορούμενοι κρατούνται μέχρι την έκδοση της απόφασης με ό,τι συνεπάγεται αυτή η εξέλιξη.

Το αρμόδιο δικαστήριο έκρινε ότι η «HELECTOR» που είχε αναλάβει την κατασκευή του ΧΥΤΑ της Πάφου λάδωνε τους αρμόδιους κρατικούς υπαλλήλους προκειμένου να εξασφαλίσει το έργο και βεβαίως να αποφεύγει τον συστηματικό έλεγχο.
Οι μίζες προέρχονταν από εικονικά τιμολόγια τα οποία εξέδιδε ο πάλαι ποτέ ισχυρός βραχίονας της διαπλοκής στα δημόσια έργα.
Η καταδίκη των υπαλλήλων φέρει τον Λεωνίδα Μπόμπολα αντιμέτωπο με δικαστικές περιπέτειες αλλά και αστικές ευθύνες με δεδομένο ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα απαιτήσει αποζημιώσεις για τη ζημιά που υπέστη στο δημόσιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν ξέσπασε το σκάνδαλο είχε εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του τότε διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Λεωνίδα Μπόμπολα, ο οποίος βέβαια δεν πάτησε ποτέ το πόδι του στην Κύπρο.
Αντίστοιχες περιπέτειες αντιμετωπίζει ο «ΑΚΤΩΡ» και στη Σερβία.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων του Βελιγραδίου ο «ΑΚΤΩΡ» έχει αφήσει απλήρωτους τους υπεργολάβους από τους οποίους απαιτεί τεράστιες εκπτώσεις προκειμένου να πάρουν ένα μέρος από τις οφειλές τους.
Τα ίδια δημοσιεύματα αποκαλύπτουν επίσης κακοτεχνίες σε τμήμα του οδικού άξονα που κατασκεύαζε η εταιρεία, η οποία πλέον έχει μπει στο στόχαστρο των ελεγκτικών και εισαγγελικών αρχών της Σερβίας.
Ο πάλαι ποτέ κραταιός βραχίονας της διαπλοκής που είχε στήσει στην Ελλάδα το περιβόητο καρτέλ στα δημόσια έργα προκαλώντας ζημιά δισεκατομμυρίων στο ελληνικό δημόσιο που πλήρωνε τις συμβάσεις σε τιμές τριπλάσιες του πραγματικού κόστους, παρουσιάζει προβληματική συμπεριφορά στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Βέβαια χρησιμοποιώντας απροκάλυπτα την επιρροή στο πολιτικό σύστημα κατάφερε να εξασφαλίσει χαριστικές ρυθμίσεις για δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στις ελληνικές τράπεζες ενώ επιχείρησε εκβιαστικά να αυξήσει τα διόδια της Αττικής Οδού προκειμένου να διασφαλίσει εγγυήσεις για ακάλυπτα δάνεια.
Ενοχος ο τέως Δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Λουρουτζιάτης
Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας έκρινε ένοχους τον πρώην Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Λουρουτζιάτη, τον οικονομικό διευθυντή του Δήμου Πάφου Δημήτρη Πατσαλίδη, τον Μιχάλη Πάντη, μηχανικό στο τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, τον Γεώργιο Κουλλαπή, πρώην μηχανικό στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και την εταιρεία Helector Cyprus Ltd, για την υπόθεση ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης.
Το Κακουργιοδικείο αθώωσε τον Αντώνιο Κουρουζίδη, πρώην μηχανικό στο Τμήμα Πολεοδομίας και τον γιατρό Νικόλα Κουλλαπή καθώς και την εταιρεία του MIDORIACO Ltd.
Διαβάστε αυτούσια την απόφαση: Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, στη σημερινή του συνεδρία εξέδωσε την επιφυλαχθείσα απόφασή του στην Υπόθεση Αρ. 9357/16 εναντίον των 8 Κατηγορούμενων από τους 16 που παρέμειναν μετά από την παραδοχή 5 εκ των αρχικών Κατηγορουμένων και την αναστολή ποινικής δίωξης ενός εξ αυτών. Η υπόθεση αφορούσε κατηγορίες δεκασμού και δωροδοκίας δημόσιων αξιωματούχων στη γνωστή υπόθεση ΧΥΤΥ Κόσιης και ΧΥΤΑ Πάφου. Η ακροαματική διαδικασία υπήρξε μακρά. Κατέθεσαν συνολικά 87 μάρτυρες για την Κατηγορούσα Αρχή και αρκετοί για την πλευρά των Κατηγορουμένων. Το Δικαστήριο με την μακροσκελή απόφασή του, αποτελούμενη από 250 σελίδες, αφού αξιολόγησε τη μαρτυρία, βρήκε ένοχους και καταδίκασε 5 από τους Κατηγορούμενους ενώ αθώωσε τους άλλους 3. Οι κατηγορίες στις οποίες κρίθηκαν ένοχοι αφορούν στα αδικήματα της συνομωσίας, του δεκασμού δημόσιου λειτουργού, της δωροδοκίας, της επίδειξης εύνοιας από δημόσιους αξιωματούχους, της κατάχρησης εξουσίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ειδικότερα με βάση την ετυμηγορία του Δικαστηρίου η Κατηγορούμενη Εταιρεία 15 δωροδόκησε τον Κατηγορούμενο 1 με το ποσό των €124.600, τον Κατηγορούμενο 2 με το ποσό των €10.000, τον Κατηγορούμενο 6 με το ποσό των €138.000 και τον Κατηγορούμενο 7 με το ποσό των €100.000. Κρίθηκε, επίσης, ένοχη για σειρά αδικημάτων, μεταξύ των οποίων του δεκασμού δημόσιου λειτουργού και ενεργούς δωροδοκίας και η Κατηγορούμενη 15 Εταιρεία. Η υπόθεση προγραμματίστηκε για αγορεύσεις για μετριασμό της ποινής στις 25/02/2020 και διατάχθηκε όπως οι Κατηγορούμενοι παραμείνουν υπό κράτηση μέχρι τότε.