16.2.20

"Τελεσίγραφο" Ερντογάν στη Συρία


Ανυποχώρητος δείχνει ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν για τη Συρία, και ενώ ο συριακός στρατός έχει περικυκλώσει τις δυνάμεις του στην Ιντλίμπ, με τις εχθροπραξίες μάλιστα να μαίνονται και να καταμετρώνται νεκροί κι από τις δύο πλευρές. Την ίδια ώρα, ο καλύτερος σύμμαχος του Άσαντ, η Ρωσία, δείχνει εμφανώς ότι τον στηρίζει στην τουρκο-συριακή ένοπλη διένεξη, αν και η Τουρκία ελπίζει ότι αυτή η... αντιπαλότητα στο πεδίο των μαχών, δεν θα επηρεάσει, κατά τα άλλα, τις ρωσο-τουρκικές σχέσεις!

Η Ρωσία από την πλευρά της βέβαια, δεν δείχνει καμία διάθεση να χαλάσει τη συμμαχική σχέση με το συριακό καθεστώς, και μάλιστα ουσιαστικά απείλησε σήμερα την Τουρκία με την έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας!
Συγκεκριμένα ο Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως «η κατάσταση στην Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, δεν θα επιλυθεί έως ότου οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις αποσυρθούν πέραν των συνόρων που η Τουρκία και η Ρωσία όρισαν στη συμφωνία του 2018». Λίγο νωρίτερα δε, ο  υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι διαφωνίες της χώρας του με τη Ρωσία σχετικά με τη Συρία δεν θα πρέπει να επηρεάζουν τις σχέσεις της Άγκυρας με τη Μόσχα ή το συμβόλαιο για την αγορά των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400»..
Πρόσθεσε επίσης πως "δεν μπορούμε να αλλάξουμε τις θέσεις που έχουμε βάσει των αρχών μας ή να διαμορφώνουμε την πολιτική μας λόγω μεμονωμένων διαφωνιών με την μία ή με την άλλη χώρα. Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε τα προβλήματα στη Συρία να υπονομεύσουν τη συνεργασία και τις σχέσεις μας"...
«Εάν χρειαστεί, θα το κάνουμε με τον δύσκολο τρόπο»
Το 2018, η Άγκυρα και η Μόσχα συμφώνησαν να ορίσουν μια ζώνη αποκλιμάκωσης στην Ιντλίμπ, με στόχο τον περιορισμό των εχθροπραξιών στην περιοχή, όμως η επίθεση που έχει εξαπολύσει η Δαμασκός προσφάτως διαταράσσει αυτήν την εύθραυστη συνεργασία.
«Η λύση στην Ιντλίμπ είναι το (συριακό) καθεστώς να αποσυρθεί στα σύνορα των συμφωνιών. Ειδάλλως, θα το αντιμετωπίσουμε αυτό πριν από το τέλος του Φεβρουαρίου» επισήμανε ο Ερντογάν. «Θα θέλαμε να το κάνουμε αυτό με τη στήριξη των φίλων μας. Εάν χρειαστεί να το κάνουμε με τον δύσκολο τρόπο, είμαστε, επίσης, έτοιμοι», υπογράμμισε.
«Μέχρι να καθαρίσουμε τη Συρία από τις τρομοκρατικές οργανώσεις και τη βαναυσότητα του (συριακού) καθεστώτος, δεν θα ησυχάσουμε», διαβεβαίωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Νωρίτερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε, όπως μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ότι η Τουρκία δεν θα σωπάσει, την ώρα που οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις περικυκλώνουν τουρκικές στρατιωτικές θέσεις στην περιοχή της Ιντλίμπ.
Λαβρόφ: «Η Ρωσία και η Τουρκία έχουν καλές σχέσεις, όμως η ομοφωνία σε όλα τα θέματα είναι αδύνατη»
Η απάντηση στον Τσαβούσογλου ήρθε πάντως λίγη ώρα αργότερα από τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος δήλωσε πως «η Μόσχα και η Άγκυρα έχουν πολύ καλές σχέσεις, όμως η ομοφωνία σε όλα τα θέματα διαλόγου μεταξύ δύο οποιονδήποτε χωρών είναι αδύνατη».
«Έχουμε πολύ καλές σχέσεις με την Τουρκία, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να συμφωνούμε στα πάντα. Στην πραγματικότητα, πιστεύω ότι δεν μπορεί να υπάρξει απόλυτη συμφωνία σε όλα τα θέματα στις σχέσεις μεταξύ δύο οποιονδήποτε χωρών. Εάν αυτό συμβαίνει, τότε μας υπενθυμίζει μια κάποια πίεση που οδηγεί στην απόλυτη συμφωνία» απάντησε ο Λαβρόφ στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, όταν ρωτήθηκε εάν οι δύο χώρες είναι σύμμαχοι ή αντίπαλοι.
Επιπλέον, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας διατύπωσε την εκτίμηση ότι η νίκη του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ είναι «αναπόφευκτη» στην επαρχία Ιντλίμπ, το τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστών και ανταρτών στη Συρία, το οποίο θέλει να ανακαταλάβει η Δαμασκός.
«Η νίκη εναντίον της τρομοκρατίας είναι αναπόφευκτη» διαβεβαίωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ. «Οι ΗΠΑ υποστήριξαν ότι εξουδετέρωσαν την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, όμως η Λερναία Ύδρα επιστρέφει» συμπλήρωσε.
«Άνοιγμα» και στις ΗΠΑ
Τέλος, ο Ερντογάν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αντήλλαξαν σήμερα απόψεις σχετικά με την άμεση παύση των εχθροπραξιών στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, έγινε γνωστό από την τουρκική προεδρία.
Οι δύο ηγέτες συμφωνήσαν, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχαν, ότι οι επιθέσεις από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις στην επαρχία της βορειοδυτικής Συρίας, όπου σκοτώθηκαν 13 Τούρκοι στρατιώτες, είναι απαράδεκτες, τονίζεται στην ανακοίνωση.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, Ερντογάν και Τραμπ υπογράμμισαν τη σημασία της αποκατάστασης της ειρήνης και της σταθερότητας στη Λιβύη.
Επίσης, ο Τούρκος πρόεδρος και ο Αμερικανός ομόλογός του συμφώνησαν στην επανάληψη του διαλόγου, με στόχο τη βελτίωση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Άγκυρας-Ουάσιγκτον και την επίτευξη του στόχου των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο διμερές εμπόριο.
zougla.gr