25.2.20

Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου: Αν δεν φύγουν τα ΜΑΤ… Άφαντοι οι υπουργοί


Σε εξέλιξη είναι μέχρι και αυτή την ώρα επεισόδια στο νησί της Λέσβου, με εκατοντάδες κατοίκους να στήνουν οδοφράγματα στη θέση Καράβα Μανταμάδου, προκειμένου να εμποδίσουν την άφιξη αστυνομικών δυνάμεων στην επιταγμένη έκταση Καβακλή. Με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων απωθούν τους συγκεντρωμένους οι αστυνομικοί.
«Η κατάσταση είναι άγρια αυτή τη στιγμή σε Λέσβο και Χίο, με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να δέρνουν κατοίκους των νησιών και να προχωρούν σε εκτεταμένη ρίψη χημικών», κατήγγειλε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης.
«Αν δεν αποχωρήσουν τα ΜΑΤ, η κατάσταση θα εξελιχθεί πολύ άσχημα»
Ξημερώματα έφτασαν σε Λέσβο και Χίο οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, έχοντας αποχωρήσει χθες από το λιμάνι του Πειραιά. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, «πρώτες πρωινές ώρες σήμερα αποβιβάστηκαν στα λιμάνια της Μυτιλήνης και των Μεστών Χίου μηχανήματα έργων, για την έναρξη εργασιών κατασκευής των νέων κλειστών ελεγχόμενων κέντρων κράτησης. Αστυνομικές δυνάμεις συνοδεύουν τα μηχανήματα και το προσωπικό, προκειμένου να ξεκινήσουν απρόσκοπτα οι εργασίες».
Το Sputnik επικοινώνησε με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του γραφείου Ενημέρωσης, «δεν είναι ανακοινώσιμος ο αριθμός των αστυνομικών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα νησιά, ωστόσο, υπήρχε ενημέρωση ότι θα καταφθάσουν με σκοπό την έναρξη εργασιών για τα νέα κέντρα κράτησης».
«Πάνω από 400 είναι οι αστυνομικοί μόνο στη Λέσβο», σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, ενώ οι κάτοικοι μέχρι αυτή την ώρα στήνουν οδοφράγματα και παρατάσσουν φορτηγά, προκειμένου να εμποδίσουν τη διέλευσή τους προς την επιταγμένη περιοχή. «Οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν χθες βράδυ στο λιμάνι και προσπάθησαν να εμποδίσουν την έξοδό τους από το πλοίο. Οι αστυνομικοί απάντησαν με άπειρα χημικά. Μέχρι αυτή τη στιγμή γίνεται χρήση δακρυγόνων. Εγώ τώρα σας μιλάω με κλειστά τα μάτια μου, δεν μπορώ να τα ανοίξω από τα δακρυγόνα. Έχει πέσει ξύλο. Δεν έχουμε στοιχεία από το νοσοκομείο ακόμη, για τυχόν τραυματισμούς. Αν δεν αποχωρήσουν τα ΜΑΤ, η κατάσταση θα εξελιχθεί πολύ άσχημα».
Άφαντοι οι υπουργοί
Ο κύριος Μουτζούρης κατήγγειλε την κυβέρνηση της ΝΔ για αλαζονεία, ενώ, όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν κατάφερε να έχει καμία επικοινωνία από το πρωί, με τους αρμόδιους υπουργούς. «Έχει κόψει κάθε επικοινωνία η κυβέρνηση. Δείχνει την αλαζονεία της εξουσίας. Όσο τα επεισόδια ήταν σε εξέλιξη το πρωί, προσπάθησα να επικοινωνήσω με δύο υπουργούς και κανείς δεν απάντησε. Ντροπή. Είναι δυνατόν να προσπαθεί ο περιφερειάρχης να επιβάλει την τάξη και να μην απαντάει κανείς στο τηλέφωνο; Είναι δυνατόν; Τι κυβέρνηση είναι αυτή; Έχουν φέρει τερατώδη μηχανήματα του στρατού, γερανούς κλπ. Τι θα πετύχουν με αυτό που κάνουν; Δεν έχει καμία λογική».
ΠΗΓΗ: SPUTNIK, defence-point