25.2.20

Αποβάσεις των κυβερνητικών σε Λέσβο & Χίο - Σφοδρές συγκρούσεις πολιτών με δυνάμεις ασφαλείας από δρόμο σε δρόμο

Μέσα στη νύχτα πραγματοποίησαν απόβαση ο Στρατός και οι αστυνομικές δυνάμεις που έστειλε η κυβέρνηση για να καταστείλει τις αντιδράσεις των κατοίκων και να ανεγείρουν τις νέες «δομές φιλοξενίας» των παράνομων μεταναστών, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν σφοδρές συγκρούσεις τις πρώτες πρωινές ώρες με τους πολίτες που επαγρυπνούσαν.

Οι επιθέσεις των δυνάμεων των ΜΑΤ ήταν συνδυασμένες, τόσο αυτών που ήδη βρίσκονται στα νησια, όσο και αυτών που αποβιβάστηκαν στην Λέσβο καθώς οι αστυνομικοί, για να διαλύσουν το πλήθος, έκαναν χρήση δακρυγόνων ενώ στην Χίο όπου οι κυβερνητικοί έκαναν χρήση του ειδικού οχήματος που εκτοξεύει νερό κατά των διαμαρτυρομένων πολιτών!
Δείτε βίντεο από τα επεισόδια: 


Στο λιμάνι της Μυτιλήνης, περισσότερο από δύο ώρες χρειάστηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις για να βγάλουν τα οχήματα του Στρατού από το λιμάνι, καθώς η σύγκρουση με τους πολίτες ήταν κάτι παραπάνω από σφοδρή.
Οι πληροφορίες για το πού θα δέσει το πλοίο Πήγασος που μετέφερε ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και μηχανήματα ήταν συγκεχυμένες. Έτσι έγινε προσπάθεια από τους πολίτες να αποκλειστούν όλα τα πιθανά σημεία πρόσδεσης στο νησί και όπου πήγαιναν συγκρούονταν με τις αστυνομικές δυνάμεις.
 Για πάνω από 2,5 ώρες το λιμάνι Μυτιλήνης θύμιζε εμπόλεμη περιοχή. Εγινε ευρεία χρήση δακρυγόνων, βομβών κρότου λάμψης, γκλοπ, σπρέι πιπεριού κλπ. 
Στους ασυρμάτους των ΜΑΤ συνέχεια ηχούσε συνέχεια η εντολή «Βαράτε στο ψαχνό».
Οι μάχες στο λιμάνι τελείωσαν τα ξημερώματα, ενώ γύρω στις 5:00 το κομβόι με τα μηχανήματα συνοδεία των ΜΑΤ ξεκίνησε για την Καράβα και το Διαβολόρεμα, όπου θα χτιστεί το κλειστό κέντρο κράτησης, με τον κόσμο του νησιού να έχει σπεύσει εκεί και να είναι έτοιμο να συγκρουστεί εκ νέου με τα ΜΑΤ.
Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας συγκρούστηκαν και στις τρεις εισόδους του λιμανιού. Εξωτερικά των εισόδων, εκατοντάδες πολίτες έχουν αποκλείσει, από τη μεριά του δρόμου, την είσοδο του λιμανιού, ενώ απορριμματοφόρα και φορτηγά του δήμου έχουν κλείσει κάθε πιθανή δίοδο από και προς το λιμάνι.
Σκοπός των πολιτών είναι να αποτρέψουν την είσοδο στην πόλη των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες έρχονται στο νησί με το πλοίο «Πήγασος», προκειμένου να διευκολύνουν τις οικοδομικές εργασίες στην επιταγμένη περιοχή της Καράβας-Καβακλή Μανταμάδου.
Σε ενίσχυση των πολιτών της Μυτιλήνης κατεβαίνουν πολίτες από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου, ενώ οι καμπάνες στα χωριά της περιοχής Μανταμάδου χτυπούν, καλώντας τον κόσμο να πάει στην επιταγμένη περιοχή.
Φορτηγά αυτοκίνητα και απορριμματοφόρα του Δήμου Δυτικής Λέσβου έχουν αποκλείσει το σύνολο των οδικών αξόνων που οδηγούν την περιοχή Καράβας-Καβακλή., ενώ αναφορές από το νησί του Αιγαίου κάνουν λόγο για παρουσία τουλάχιστον 1.500 πολιτών.
Την Τρίτη αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του πρώτου υποτίθεται κλειστού κέντρου υποδοχής αλλοδαπού, το οποίο θα δημιουργηθεί στο νησί της Χίου. Ήδη, με το βραδινό δρομολόγιο του «BLUE STAR NAXOS», μεταφέρονται στη Χίο ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, μαζί με δεκάδες στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που ανήκουν στο Μηχανικό και το Τεχνικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλοίο μεταφέρει από την Αθήνα εφτά διμοιρίες των ΜΑΤ, οι οποίες πρόκειται να ενισχύσουν τις δυνάμεις δημόσιας τάξης που ήδη βρίσκονται στο νησί, δεδομένων των μεγάλων κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγελθεί από κατοίκους και φορείς του νησιού, αντιστέκονται στη δημιουργία νέων μεταναστευτικών δομών.
Παράλληλα, το πλοίο μεταφέρει και ένα σημαντικό αριθμό από χωματουργικά μηχανήματα, όπως μπουλντόζες, εκσκαφείς, φορτηγά, καθώς επίσης και ένα βαρέως τύπου γερανοφόρο όχημα, τα οποία ανήκουν στο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως ήδη έχει γράψει το p.ronews.gr
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μάλιστα, στα στελέχη του Μηχανικού και του Τεχνικού έχει δοθεί ανοιχτό φύλλο πορείας, δεδομένου ότι, εξαιτίας των μεγάλων κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγείλει οι κάτοικοι, ουδείς γνωρίζει με βεβαιότητα εάν θα ξεκινήσουν τελικά την Τρίτη οι εργασίες κατασκευής του κλειστού κέντρου υποδοχής αλλοδαπών και πότε θα τελειώσουν. 
Να σημειώσουμε πως οι κάτοικοι της Χίου, όπως και των άλλων νησιών που πρόκειται να φιλοξενήσουν στο έδαφός τους νέες δομές αλλοδαπών έχουν προχωρήσει στη συγκρότηση ομάδων περιφρούρησης, καλώντας ταυτόχρονα τις τοπικές κοινωνίες να βρίσκονται σε εγρήγορση, προκειμένου να μετακινηθούν σε περίπτωση που εμφανιστούν μηχανήματα, για να πραγματοποιήσουν σχετικές εργασίες.
Στο λιμάνι Μεστών Χίου οι αστυνομικές δυνάμεις αποβιβάστηκαν από το πλοίο Blue Star Naxos που έχει επιταχθεί ακριβώς γι αυτό τον σκοπό.
Οι αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν στους συγκεντρωμένους πολίτες και στο λιμάνι και στην θέση 17 της επαρχιακής οδού Βροτάδου - Βολισού, όπου πρόκειται να γίνει η νέα «δομή φιλοξενίας».
Λίγο μετά τις 05:00 η αστυνομία με κλούβες και μηχανήματα καθώς και τεθωρακισμένο όχημα εφοδιασμένο με εκτοξευτήρα νερού υπό πίεση ξεκίνησε για την επιταγμένη περιοχή. Εκεί έχει συγκεντρωθεί μεγάλη δύναμη πολιτών προκειμένου να τους εμποδίσει.
Εξαιτίας της ρίψη χημικών, ο δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης και ένας ιερέας, πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Χίου, διακομίστηκαν στο νοσοκομείο της Χίου για να τους προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες.
Δυνάμεις της αστυνομίας βρίσκονται από τις 11:30 το βράδυ στο λιμάνι των Μεστών της Χίου και δεν επιτρέπουν τους συγκεντρωμένους πολίτες να μπουν μέσα σε χώρο του λιμανιού.
Οι αστυνομικοί έχουν αποκλείσει τον δρόμο προς τα Μεστά και δεν επιτρέπουν στους πολίτες να κινηθούν από την πόλη της Χίου και το Βροντάδο προς το λιμάνι των Μεστών.
pronews.gr