11.2.20

Κλιμακώνουν τη σύγκρουση Τουρκίας - Συρίας οι νέες απειλές Ερντογάν


O Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, είπε την Τρίτη ότι η συριακή κυβέρνηση θα πληρώσει ένα «πολύ βαρύ τίμημα» που επιτέθηκε σε τουρκικά στρατεύματα στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, όπου ο θάνατος 13 στρατιωτών μέσα σε μία μόλις εβδομάδα οδήγησε σε αντίποινα και κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Συρίας.

«Δώσαμε τις απαραίτητες απαντήσεις στη συριακή πλευρά στον μέγιστο βαθμό. Ειδικά στην Ιντλίμπ, πήραν αυτό που τους άξιζε. Αλλά δεν είναι αρκετό, θα συνεχιστεί», είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του, προσθέτοντας ότι θα ανακοινώσει την Τετάρτη ένα λεπτομερές σχέδιο σχετικά με τη διαχείριση των εξελίξεων στην Ιντλίμπ.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα την Τρίτη, Σύροι αντάρτες, υποστηριζόμενοι από την Τουρκία, κατέρριψαν ένα ελικόπτερο που πιστεύεται ότι ανήκει στις ένοπλες δυνάμεις της Συρίας, ενώ ο συριακός στρατός επιτέθηκε εκ νέου εναντίον θέσεων παρατήρησης της Τουρκίας στην Ιντλίμπ.
Επίκειται τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν - Ερντογάν 
Στα πλαίσια της κλιμακούμενης έντασης μεταξύ Ερντογάν και Άσαντ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σχεδιάζει να έχει εντός της ημέρας τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με σκοπό να συζητήσουν την κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας.
«Ναι», ήταν η απάντηση του Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε αν προγραμματίζεται για σήμερα μια τέτοια τηλεφωνική συνομιλία.
Νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει να έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για την κατάσταση στο Ιντλίμπ
«Οι εγγυητές της ανακωχής στην Συρία, η Ρωσία και το Ιράν, πρέπει να σταματήσουν τις επιθέσεις του καθεστώτος. Ο Ερντογάν και ο Πούτιν θα έχουν τηλεφωνική συνομιλία» δήλωσε ο Τσαβούσογλου, χωρίς να προσδιορίσει πότε θα γίνει και με τίνος πρωτοβουλία η τηλεφωνική συνομιλία.
Ο Τσαβούσογλου προσέθεσε ότι η Άγκυρα «τηρεί πάντα όλες τις δεσμεύσεις που υπογράφει».
«Δεδομένης της κατάστασης με τις επιθέσεις στην Ιντλίμπ συνεχίζουμε τις επαφές με τους εταίρους μας από την Ρωσία. Αφίχθη στην χώρα μας ρωσική αντιπροσωπεία για να συζητήσουμε αυτά τα ζητήματα. Ας γνωρίζουν οι πάντες ότι δεν θα αφήσουμε επουδενί χωρίς απάντηση τον θάνατο των στρατιωτών μας στη Συρία», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, TASS
https://www.kathimerini.gr/