30.1.20

Κινηματογραφική η σύλληψη του «Tοξοβόλου του Συντάγματος» σε δρόμο της Αγίας Παρασκευής: Ετοίμαζε τρομοκρατικό κτύπημα

Ο “Τοξοβόλος του Συντάγματος” Γιάννης Μιχαηλίδης μαζί με μια 28χρονη, που κατά το παρελθόν είχε κατηγορηθεί ως συνεργός της Πόλας Ρούπα και μιας 26χρονης γυναίκας, φίλης του Γιάννη Μιχαηλίδη, συνελήφθησαν στην Αγία Παρασκευή.

Σε κλεμμένο αυτοκίνητο, μέσα στο οποίο βρέθηκε βαρύς οπλισμός,επέβαιναν ο άνδρας και οι δύο γυναίκες, που συνελήφθησαν σήμερα τα ξημερώματα, κατά τη διάρκεια επιχείρησης της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο οπλισμός αποτελείτο από ένα πολεμικό τυφέκιο καλάσνικοφ, ένα αυτόματο «ούζι» και τουλάχιστον δύο πιστόλια.
Οι τρεις συλληφθέντες παρακολουθούνταν από αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας που ακινητοποίησαν το κλεμμένο αυτοκίνητο στην Αγία Παρασκευή, καθώς εκινείτο προς την οδό Αγίου Ιωάννου από την πλευρά του Υμηττού.
Η επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής για τη σύλληψη του “Τοξοβόλου του Συντάγματος”, ο οποίος είχε αποδράσει από τις αγροτικές φυλακές της Τίρυνθας στις 7 Ιουνίου του 2019, ήταν το αποτέλεσμα παρακολουθήσεων που είχαν ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό.
Το πρωί επί της οδού Αγίου Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή, ένα αυτοκίνητο που κινούνταν επί της Αγίου Ιωάννου, ακολουθούνταν από άλλα 5 ή 6 αυτοκίνητα. Ένα απ’ αυτά, σε κάποια στιγμή, του έκλεισε το δρόμο και ο οδηγός και οι συνεπιβάτες συνελήφθησαν από πάνοπλους άνδρες της Αντιτρομοκρατικής!
Στο αυτοκίνητο που κινούνταν επί της Αγίου Ιωάννου, επέβαιναν ο Γιάννης Μιχαηλίδης, ο “Τοξοβόλος του Συντάγματος” και δραπέτης των φυλακών Τίρυνθας, μια 28χρονη που στο παρελθόν φέρεται να είχε συνεργαστεί με την Πόλα Ρούπα και μια 26χρονη, φίλη του Γιάννη Μιχαηλίδη.
Στο αυτοκίνητο, βρέθηκε βαρύς οπλισμός, που έχει ήδη σταλεί στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. για βαλλιστική εξέταση ώστε να διαπιστωθεί αν έχουν χρησιμοποιηθεί σε επιθέσεις.
Από τις παρακολουθήσεις της Αντιτρομοκρατικής, προέκυψε πως ο Μιχαηλίδης και η 26χρονη φίλη του είχαν κάνει πολλά ταξίδια σε περιοχές της βόρειας και της νότιας Ελλάδας και εκτιμάται πως ετοίμαζαν κάποιο χτύπημα.
Η Αντιτρομοκρατική θεωρεί, επίσης, ότι δεν υπήρχε κάποια γιάφκα με τη στενή έννοια του όρου, κάποιο διαμέρισμα ή κάποιο σπίτι δηλαδή, αλλά μια «κινούμενη» γιάφκα, το κλεμμένο αυτοκίνητο στο οποίο και τους έπιασαν.
Ο “Τοξοβόλος” του Συντάγματος είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στη συνωμοσία “Πυρήνων της Φωτιάς”, για συνέργεια στη διπλή ληστεία τραπεζών στο Βελβεντό Κοζάνης και είχε καταδικαστεί για ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς στην Πεύκη.
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.
Η είδηση πως συνελήφθη ο “Τοξοβόλος του Συντάγματος” και δυο γυναίκες έγινε γνωστή νωρίς το πρωί της Πέμπτης.
Ανακοινώθηκε, αφού έγινε γνωστή, και από την αστυνομία με μια… λιτή ανακοίνωση: «Από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) μετά από συντονισμένη επιχείρηση συνελήφθησαν πρωινές ώρες χθες 29-01-2020 στην Αθήνα, ημεδαπός άνδρας 32 ετών και δύο ημεδαπές γυναίκες, 26 και 28 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι επέβαιναν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή και έφεραν μαζί τους βαρύ οπλισμό. Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη».
Ο Γιάννης Μιχαληλίδης, ο επονομαζόμενος και “Τοξοβόλος” του Συντάγματος, είχε συλληφθεί μαζί με άλλους τέσσερις νεαρούς τον Φεβρουάριο του 2013 για τη ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης.
Πριν από τη σύλληψή του στο Βελβεντό, όπως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων, ο “Τοξοβόλος του Συντάγματος” είχε εμπλακεί και σε αιματηρή συμπλοκή με αστυνομικούς την Πεύκη. Τότε, ο “Τοξοβόλος” και ένας συνεργός του είχαν πυροβολήσει αστυνομικό, η ζωή του οποίου σώθηκε από το αλεξίσφαιρο που φορούσε.
Ο Μιχαηλίδης και ο συνεργός του είχαν εντοπιστεί από περιπολικό στην Πεύκη όταν οι αστυνομικοί τους είδαν να προσπαθούν να βάλουν βενζίνη σε μηχανάκι που είχε κλαπεί την ίδια μέρα από άλλη περιοχή της Αττικής και ο ιδιοκτήτης του το είχε δηλώσει στην αστυνομία.
Αφού γρονθοκόπησαν τους αστυνομικούς, πήραν το περιπολικό και διέφυγαν από την Πεύκη. Αργότερα, το περιπολικό είχε βρεθεί εγκαταλειμμένο στην Κηφισιά.
Τον περασμένο Ιούνιο, είχε αποδράσει από τις αγροτικές φυλακές της Τίρυνθας όπου κρατούνταν.
Ο διάσημος “Τοξοβόλος του Συντάγματος” έγινε γνωστός κατά τη διάρκεια επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας το Φεβρουάριο του 2011. Η φωτογραφία που τον δείχνει να έχει στρέψει το τόξο του προς τη Βουλή έκανε το γύρο του κόσμου. Τότε ο Γιάννης Μιχαηλίδης είχε συλληφθεί αλλά είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Ο ίδιος είχε υποστηρίξει στις ανακριτικές αρχές ότι το τόξο του είναι ψεύτικο και ότι δε θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη σε κανέναν.
Ο Γιάννης Μιχαλίδης ήταν αριστούχος μαθητής με αγάπη για το διάβασμα. Μάλιστα αφού έδωσε Πανελλαδικές εξετάσεις και αρίστευσε βραβεύτηκε από το Υπουργείο Παιδείας και την τότε Υπουργό Μαριέτα Γιαννάκου. Σπούδασε περιβαλλοντολόγος στο ΑΠΘ. Ο πατέρας του είναι ο σπουδαίος μουσικός και μαέστρος, Χαράλαμπος Μιχαηλίδης.
pronews