31.1.20

Σε παραμέτρους προσβολής του τουρκικού ερευνητικού Oruc Reis εισήλθε η ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς»

Σε παραμέτρους βολής πυραύλων επιφανείας-επιφανείας RGM-84 Harpoon κατά του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Oruc Reis, εισήλθε η φρεγάτα κλάσης «S» «Νικηφόρος Φωκάς» εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, κάπου 120 ναυτικά μίλια νότια-νοτιοανατολικά του νησιωτικού συμπλέγματος της Μεγίστης (Καστελόριζου), όπως αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας .

Ανά πάσα ώρα και στιγμή δύο πύραυλοι του τύπου με συνολικό εκρηκτικό φορτίο 442 κιλά, μπορούν πλέον να πλήξουν το Oruc Reis, αν αυτό απαιτηθεί και δεν αποχωρήσει το τουρκικό πλοίο.
To τουρκικό ερευνητικό έχει εγκλωβιστεί από το ραντάρ ελέγχου πυρός της ελληνικής φρεγάτας, η οποία ξεκίνησε να πλέει «πάση δυνάμει» κατά του τουρκικού ερευνητικού πλοίου, περί την 01.00 τα ξημερώματα, μόλις διαπιστώθηκε ότι αυτό έχει λάβει πορεία δυτική και επρόκειτο να εισέλθει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Η ελληνική φρεγάτα σε λίγο θα έχει «συμπαραστάτη» κι ένα υποβρύχιο του ΠΝ, το οποίο από την περιοχή της Μεγίστης, έλαβε διαταγές να κατευθυνθεί και αυτό προς συνάντηση του τουρκικού ερευνητικού, αλλά και των σκαφών επιφανείας και των υποβρυχίων που είναι βέβαιο ότι θα σπεύσουν σε προστασία του.
Αντίστοιχα πλοία και ένα υποβρύχιο του ελληνικού στόλου κατευθύνονται προς τις θαλάσσιες περιοχές του Νοτιοανατολικού Αιγαίου σε περίπτωση που χρειαστεί να ενισχύσουν οποιοδήποτε σημείο της ελληνικής αμυντικής διάταξης.
Δύο ακόμα ελληνικά υποβρύχια πλέουν έξω από τους ναυστάθμους της Αλικαρνασσού και της Σμύρνης «δια παν ενδεχόμενο».
Γενικά, η ελληνική ποιοτική υπεροχή στα υποβρύχια με τα Type 214, είναι ένα στοιχείο στο οποίο ποντάρει ιδιαίτερα το ΓΕΕΘΑ και θα αξιοποιηθεί στο έπακρο.
Η 115 Π.Μ. της Κρήτης έχει τεθεί σε συναγερμό από την ώρα που έλαβε πορεία προς το Oruc Reis η φρεγάτα (F466) «Νικηφόρος Φωκάς». Τα F-16 Block 52+, καθώς και ένα αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου ΕΜP-145 Erieye, είναι έτοιμα να παράσχουν κάλυψη στην ελληνική φρεγάτα.
Το ελληνικό πλοίο αναμένεται να αποκτήσει στα επόμενα λεπτά και οπτική επαφή με το τουρκικό ερευνητικό πλοίο προς το οποίο, αρχικά θα εκπέμψει ένα συγκεκριμένο σήμα, αν διαπιστωθεί ότι έχει ξεκινήσει οποιεσδήποτε ερευνητικές διαδικασίες. Αν δεν αποχωρήσει, θα βληθεί και θα καταβυθιστεί.
Αυτό είναι το ελληνικό σχέδιο, το οποίο έχει κοινοποιηθεί «προς όλους τους ενδιαφερόμενους».

https://www.pronews.gr/