6.1.20

“Τα τουρκικά μαχητικά F-16 δεν μπορούν πλέον να πετάξουν… αυτός είναι ο λόγος”


Οι διώξεις στρατιωτικών στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα του 2016 έχουν λάβει τρομακτικές διαστάσεις ειδικά στην τουρκική αεροπορία με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να απογειώσει τα μαχητικά της F-16, αναφέρει αναλυτής.
“Οι πιλότοι των μαχητικών δεν είναι “φτηνοί”. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της USAF η εκπαίδευση ενός πιλότου για να πετάξει με μαχητικό F-35 κοστίζει περί τα 11 εκ. δολάρια και η εμπειρία ενός βετεράνου πιλότου είναι ανεκτίμητη”, λέει.
“Έτσι ένα κράτος που ρίχνει τους πιλότους του στη φυλακή δεν πετάει απλώς τα λεφτά του αλλά σπαταλά εξαιρετικά πολύτιμους πόρους. Παρόλα αυτά στο όνομα της πολιτικής η τουρκική κυβέρνηση διώκει το προσωπικό της αεροπορίας της σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορούν να πετάξουν τα μαχητικά της F-16”, αναφέρει ο Αμερικανός αναλυτής Michael Peck.
Με περισσότερους από 300 πιλότους να έχουν εκδιωχθεί η Άγκυρα ψάχνει στο εξωτερικό για πιλότους ώστε να καλύψει τα κενά. Όμως οι ΗΠΑ απέρριψαν τουρκικό αίτημα αποστολής εκπαιδευτών. Η Τουρκία ζήτησε βοήθεια από το Πακιστάν, αλλά και η κίνηση αυτή δεν απέδωσε. Η κυβέρνηση Ερντογάν στην απελπισία της υποχρέωσε 330 πρώην πιλότους να επανέλθουν στην ενεργό υπηρεσία.
Η εξασθένιση της τουρκικής αεροπορίας είναι ίσως ένας από τους λόγους που η Τουρκία αποφάσισε να αγοράσει τους ρωσικούς πυραύλους S-400, παρά τις αιτιάσεις των ΗΠΑ. Η Τουρκία επίσης έχει εκφράσει την επιθυμία να αναπτύξει δικά της πυραυλικά συστήματα σε συνεργασία με την γαλλοϊταλική Eurosam
defence-point