11.1.20

“Βραχυκύκλωμα”… Η Τουρκία θέλει την κατάπαυση πυρός στη Λιβύη, με τον στόχο προφανή


Σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή 5 Ιανουαρίου από κοινού στο CNN Turk και το Kanal D, ο πρόεδρος Ερντογάν αναφέρθηκε σε αδρές γραμμές, στην μορφή που θα έχει η αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην Λιβύη. Είπε συγκεκριμένα ότι Τούρκοι στρατιώτες θα εγκαταστήσουν στο έδαφος της Λιβύης “Στρατηγείο” των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων από το οποίο θα συντονίζονται οι επιχειρήσεις εναντίον των δυνάμεων του στρατάρχη Χαφτάρ.

Γράφει ο ΣΑΒΒΑΣ ΒΛΑΣΗΣ
ΠΗΓΗ: ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ
Όπως είπε χαρακτηριστικά, στην Λιβύη θα αναπτυχθούν διάφορες ομάδες ενόπλων αλλά όχι Τούρκοι, μια ευθεία αναφορά στους Τουρκμένους (σ.σ. DP: Τουρκομάνους) και άλλους φιλότουρκους που οργανωμένοι σε ένοπλα σώματα μεταφέρθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Λιβύη αεροπορικώς. Κατά τον ίδιο, επικεφαλής της τουρκικής στρατιωτικής αποστολής ορίσθηκε αξιωματικός με τον βαθμό του αντιστρατήγου.
Είναι προφανές ότι η επιλογή της Τουρκίας, ασφαλώς μετά τις διεθνείς αντιδράσεις που σημειώθηκαν, δεν θα αφορά προς το παρόν αποστολή μεγάλου αριθμού τακτικών χερσαίων δυνάμεων, που θα έδιναν ευθέως την εντύπωση ανοικτής επεμβάσεως στην Λιβύη. Προτιμήθηκε η δοκιμασμένη τακτική της αποστολής ενόπλων σωμάτων από πιστές δυνάμεις Τουρκμένων της Συρίας κυρίως, που θα συνδράμουν στις δυνάμεις του GNA.
Τον συντονισμό θα αναλάβουν αξιωματικοί της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων (“μπορντώ μπερέ”) του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων με υποστηρικτικό προσωπικό ειδικοτήτων, όπως ακριβώς συνέβη στις επιχειρήσεις στην Συρία τα τελευταία έτη. Η επέμβαση αυτών των δυνάμεων, εκτιμάται ότι μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση στο μέτωπο της Τριπόλεως, την οποία επιχειρούν να καταλάβουν δυνάμεις του LNA.
Ο Χαφτάρ έχει εξαπολύσει από τις 12 Δεκεμβρίου μια “αποφασιστική” επίθεση αλλά είναι προφανές έπειτα από έναν μήνα περίπου, ότι ο LNA δεν διαθέτει βαριές δυνάμεις και μάζα πυρός ώστε να υπερισχύσει. Επί της ουσίας, οι αντιμαχόμενοι χρησιμοποιούν ένοπλα σώματα Λίβυων και μισθοφόρων από ξένες χώρες αλλά η ισχύς πυρός σε τεθωρακισμένα, πυροβολικό και αεροπορία είναι μικρή και ο ισχυρότερος, προφανώς ο LNA, επικρατεί στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Τα ανωτέρω αντικατοπτρίζονται και στις μέχρι σήμερα απώλειες των δύο πλευρών, που από τις αρχές Απριλίου 2019 μέχρι σήμερα, υπολογίζονται σε 1.000 περίπου ενόπλους νεκρούς και 500 περίπου αμάχους. Οι νέες δυνάμεις μισθοφόρων που απέστειλε η Τουρκία τις τελευταίες ημέρες αεροπορικώς, με πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών Boeing 747 στα αεροδρόμια Μιτιγκά της Τριπόλεως και Μιζουράτα ανατολικότερα, υπολογίζεται ότι προσεγγίζουν τους 1.500 άνδρες.
Η αεροπορία όπως και το πυροβολικό του LNA, μόνο μετά την άνετη άφιξη αυτών των πτήσεων αντέδρασαν, επιδιώκοντας να καταστρέψουν τους διαδρόμους των συγκεκριμένων αεροδρομίων, ούτως ώστε να εμποδιστεί η “αερογέφυρα” από την Τουρκία, δείγμα του ελλείμματος επιχειρησιακής και τακτικής αντιλήψεως, όσο και περιορισμένων μέσων, των δυνάμεων του Χαφτάρ.
Από την άλλη, οι πτήσεις προς Τυνησία στρατιωτικών αεροσκαφών τακτικών μεταφορών της Τουρκικής Αεροπορίας, τύπου Α400Μ Atlas, που πραγματοποιήθηκαν μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην γειτονική χώρα στις 25 Δεκεμβρίου 2019, οδηγούν στην υπόθεση ότι με αυτές αναπτύχθηκε προσωπικό της Διοικήσεως Ειδικών Δυνάμεων μαζί με εξοπλισμό και υποδομές για την προετοιμασία του “Στρατηγείου” – Κέντρου Επιχειρήσεων που πρόκειται να αναπτυχθεί στην Λιβύη, προφανώς κάπου στα δυτικά εδάφη της.
Οι ενισχύσεις της Τουρκίας, σε συνδυασμό με πιθανή περιορισμένη δράση από αέρος και θαλάσσης, εκτιμάται ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα θα γείρουν την πλάστιγγα εις βάρος των δυνάμεων του Χαφτάρ, λόγω ανώτερης ενασκήσεως Διοικήσεως και Ελέγχου, παρά την ελλιπή υποστήριξη πυροβολικού και αεροπορίας.
Είναι ενδιαφέρον να διαπιστωθεί εάν η Αίγυπτος που έχει αποστείλει κάποιο υλικό σε τεθωρακισμένα, θα ακολουθήσει παρόμοιο δρόμο, αποστέλλοντας “συμβούλους” για να ενισχύσουν τον LNA. Πάντως αποστολή τακτικών δυνάμεων του Αιγυπτιακού Στρατού, δεν έχει μεγάλες πιθανότητες να λάβει χώρα.
Στην παρούσα φάση, προφανώς οι νέες δυνάμεις Τουρκμένων και άλλων φιλοτούρκων που κατέφθασαν από την Τουρκία, οργανώνονται, εξοικειώνονται με το πεδίο και συντονίζονται με τον GNA, προκειμένου να εξαπολύσουν αντεπίθεση που θα χαλαρώσει τον “κλοιό” του LNA στην Τρίπολη.
Όλα δείχνουν ότι επί του πεδίου θα επικρατήσει τουλάχιστον μια ισορροπία που θα επιφέρει κάποιου είδους συμφωνία καταπαύσεως του πυρός και θα οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις σε πολιτικό επίπεδο. Είναι προφανές ότι ο Σαράτζ θα έχει διασωθεί και δι’ αυτούη Τουρκία θα έχει λόγο στην “επόμενη ημέρα” της Λιβύης, με συνέπειες που προς το παρόν είναι απρόβλεπτες αλλά μόνο ως αρνητικές μπορούν να θεωρηθούν για τα ελληνικά συμφέροντα.
defence-point.gr