13.1.20

Κοντά σε «λευκό καπνό» για Πρόεδρο

Ας ελπίσουμε να μην  ισχύσει και σ αυτό  το: " ώδινεν όρος και έτεκεν μυν"
Juan
Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για να βγει «λευκός καπνός» από το Μέγαρο Μαξίμου για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς ο πολιτικός σχεδιασμός του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προβλέπει η δημοσιοποίηση της επιλογής του να ακολουθήσει την κατάθεση του νέου εκλογικού νόμου, που από την Παρασκευή το βράδυ τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Εν μέσω της έντονης φημολογίας για μια σειρά από πολιτικά και μη ονόματα, συνομιλητές του πρωθυπουργού υπογραμμίζουν την αποστροφή του κ. Μητσοτάκη ότι θα είναι δύσκολο για τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να αιτιολογήσουν τυχόν άρνηση να ψηφίσουν την επιλογή του. Υπ’ αυτή την έννοια και εάν δεν υπάρξει ανατροπή δεδομένων, η συγκεκριμένη προσέγγιση αποκλείει όλα τα προερχόμενα από τη Ν.Δ. ονόματα πολιτικών και, κατά πολλούς, τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, λόγω της δεδηλωμένης τοποθέτησης της κ. Φώφης Γεννηματά, ότι ο επόμενος Πρόεδρος θα πρέπει να προέρχεται από την Κεντροαριστερά.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός τείνει να καταλήξει σε πρόσωπο με «προφίλ Αλιβιζάτου», χωρίς να αποκλείεται εντελώς και το πολιτικό πρόσωπο. Δηλαδή σε προσωπικότητα εκτός Ν.Δ., με απόλυτη επάρκεια στην εκπροσώπηση της χώρας σε όλα τα βήματα και το οποίο θα μπορούσε να είναι αποδεκτό από το ΚΙΝΑΛ, αλλά ενδεχομένως και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται ότι ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος είχε προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας το 2015 από το τότε ΠΑΣΟΚ, ενώ έχει προβεί σε θετικές αναφορές για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Πρόσωπα με ανάλογο «προφίλ» θα μπορούσαν να θεωρηθούν ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, που όμως δεν σηματοδοτεί τη μετάβαση της χώρας σε μια νέα εποχή μετά την πολυετή οικονομική κρίση, αλλά και ο πρώην πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης Βασίλειος Σκουρής. Λέγεται, πάντως, ότι για τον τελευταίο, τουλάχιστον, δεν έχει γίνει κάποια συζήτηση στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σε αμιγώς πολιτικό επίπεδο, στο προσκήνιο παραμένει και το όνομα της κ. Μαρίας Δαμανάκη, με την οποία φέρεται να είχαν υπάρξει στο παρελθόν ορισμένες «τριγωνικές» διερευνητικές επαφές, χωρίς όμως να έχει μεταφερθεί κάποιο τελικό θετικό ή αρνητικό «σήμα». Η πρώην επίτροπος θα μπορούσε να ψηφιστεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως, παρότι είναι δύσκολο να μην υποστηριχθεί και από το ΚΙΝΑΛ, εκτιμάται πως δεν θα αποτελούσε σε καμία περίπτωση την πρώτη επιλογή της Χαριλάου Τρικούπη, καθώς είχε αποστασιοποιηθεί από την παράταξη τα «πέτρινα» χρόνια.
Με δεδομένη τη βούληση του κ. Μητσοτάκη η επιλογή του για την Προεδρία να τύχει ευρύτερης συναίνεσης, η στάση του ΚΙΝΑΛ είναι εκ των πραγμάτων κρίσιμη. Εξάλλου, από το Μέγαρο Μαξίμου δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα κατά τον κύκλο των συναντήσεων που είχε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τήρησε ιδιαίτερα εποικοδομητική στάση στο μείζον για τους επόμενους μήνες ζήτημα των εθνικών θεμάτων.
Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, ίσως η απόφαση η δημοσιοποίηση του εκλογικού νόμου να προηγηθεί της ανακοίνωσης του υποψήφιου για την Προεδρία να διευκολύνει τους χειρισμούς της κ. Γεννηματά. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, ως γνωστόν, απέρριψε τον εκλογικό νόμο ως «ασύμβατο» με την πρόταση της Χαριλάου Τρικούπη το μπόνους προς το πρώτο κόμμα να μην υπερβαίνει τις 35 έδρες. Το ήδη καταγεγραμμένο «όχι» της κ. Γεννηματά στο μέτωπο του εκλογικού νόμου διευκολύνει την επίδειξη συναινετικής διάθεσης στο πεδίο της προεδρικής εκλογής, καθώς δεν είναι πλέον δυνατόν να κατηγορηθεί από την Κουμουνδούρου για πλήρη σύμπλευση με τον κ. Μητσοτάκη σε όλα τα μείζονα ζητήματα.
Αναφορικά με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, η Κουμουνδούρου θα επιμείνει μέχρι ο κ. Μητσοτάκης να ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις του, στη θέση ότι βέλτιστη επιλογή για την Προεδρία της Δημοκρατίας αποτελεί η ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου. Εάν ο πρωθυπουργός κινηθεί σε διαφορετική κατεύθυνση, ο κ. Τσίπρας θα σταθμίσει τη στάση του. Οπως λέγεται, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε είτε να στηρίξει μια πρόταση με αναφορές στον χώρο της Αριστεράς, ή σε ένδειξη «καλής θέλησης» προς τον επόμενο Πρόεδρο να επιλέξει να μην προτείνει δικό του υποψήφιο.
Σε περίπτωση, πάντως, που ο κ. Μητσοτάκης προκρίνει στέλεχος προερχόμενο από τον χώρο της Ν.Δ. –πλην του κ. Παυλόπουλου– ή πρόσωπο που σηματοδοτεί πολιτικές με τις οποίες στο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε έλθει σε μετωπική ρήξη, η στάση του κ. Τσίπρα πιθανότατα θα είναι διαφορετική: Η Κουμουνδούρου θα προσέλθει στην ψηφοφορία με δική της πρόταση, πιθανότατα προτείνοντας κάποιο ιστορικό στέλεχος του δικού της χώρου, όπως ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.
Ο εκλογικός νόμος και η αυτοδυναμία
Στο 37,5% προσδιορίζεται ο πήχυς της αυτοδυναμίας, σύμφωνα με τον νέο εκλογικό νόμο, με βάση τον πίνακα που παρουσιάζει σήμερα η «Κ». Το συμπέρασμα είναι βεβαίως κατά προσέγγιση, καθώς κομβικό ρόλο για τις έδρες που θα λάβει το πρώτο κόμμα παίζει το άθροισμα του ποσοστού των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής. Με δεδομένη, πάντως, την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ να ψηφίσουν τον εκλογικό νόμο, όπως εκφράστηκε την Παρασκευή κατά τις συναντήσεις του κ. Τσίπρα και της κ. Γεννηματά με τον κ. Μητσοτάκη, είναι βέβαιο πως δεν συγκεντρώνονται οι απαραίτητες 200 ψήφοι που απαιτούνται για να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος από τις επόμενες εκλογές. Αρα, όταν γίνουν εκλογές –το 2023 βάσει της βούλησης του κ. Μητσοτάκη– θα είναι διπλές, εφόσον νικητής στις πρώτες κάλπες με απλή αναλογική θα είναι η Ν.Δ. Η δεύτερη ψηφοφορία θα γίνει με τον νέο εκλογικό νόμο που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση. 
kathimerini