12.1.20

Ανατροπή: Ο Χ.Χαφτάρ αποδέχθηκε την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη

Με την ανακωχή, θα βρουν χρόνο να ενισχύσουν την "κυβέρνηση" της Λιβύης οι Τούρκοι!!!
Juan
Ο Χαλίφα Χαφτάρ, δέχτηκε τελικά την κατάπαυση του πυρός και σταμάτησε την επίθεση στην Τρίπολη μετά από πρόσκληση της Τουρκίας και της Ρωσίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του LNA, Αχμέντ Αλ Μισμάρι σε δήλωσή του.

Ο Μισμαρί δήλωσε ότι η εκεχειρία θα τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα τοπική ώρα και θα εξαρτηθεί από την κυβέρνηση της Τρίπολης, αν θα σεβαστεί την κατάπαυση του πυρός και προειδοποίησε ότι «κάθε παραβίαση θα αντιμετωπιστεί με μια σκληρή απάντηση».
Η κυβέρνηση που εδρεύει στην Τρίπολη έχει ήδη πει ότι θα δεχόταν μια εκεχειρία.
Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας, οι οποίοι υποστηρίζουν αντίπαλες πλευρές στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης, έκαναν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έκκληση για κατάπαυση του πυρός από την Κυριακή.
Αρχικά ο Χαλίφα Χαφτάρ είχε πει πως δεν θα δεχθεί την εκεχειρία αλλά μετά από πιέσεις αναγκάστηκε να συμφωνήσει, ενώ είναι ουσιαστικά νικητής στο πεδίο της μάχης, καθώς έχει εισέλθει στην Τρίπολη και βρίσκεται 3-6 χιλιόμετρα από την θάλασσα. Μάλιστα, οι ισλαμιστές στην Τρίπολη άναψαν πυροτεχνήματα στο άκουσμα της είδησης! 
Όπως αντιλαμβανόμαστε, αυτή είναι μία ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για τα ελληνικά συμφέροντα αφού πλέον οι δύο κυβερνήσεις θα κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει, θα αναγνωρίσει ό,τι έχει υπογραφεί από τους ισλαμιστές της Τρίπολης συμπεριλαβανομένου και του μνημονίου για την ΑΟΖ Τουρκίας-Λιβύης.
Έκκληση για κατάπαυση του πυρός είχαν κάνει σε κοινές δηλώσεις και η Άνγκελα Μέρκελ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, που συναντήθηκαν το Σάββατο στο Βερολίνο. Η Γερμανίδα καγκελάριος ανακοίνωσε τη διοργάνωση στο Βερολίνο διάσκεψης για την ειρήνευση στη Λιβύη. Η ίδια διευκρίνισε ότι η διάσκεψη ενδεχομένως θα τελεί υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Από την πλευρά του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησε με την σύγκλιση του συνεδρίου, λέγοντας ότι «πιστεύουμε ότι είναι κατάλληλος ο χρόνος για τη διάσκεψη που θα διοργανωθεί με πρωτοβουλία της Γερμανίας». Προσέθεσε επίσης ότι σε αυτό θα πρέπει να συμμετάσχουν όλες οι χώρες που θα συμβάλουν στην εξεύρεση λύσης στη Λιβύη».
Στην Κωνσταντινούπολη θα βρεθεί σε λίγες ώρες και ο αντίπαλος του Χαφτάρ, Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, επικεφαλής της υποστηριζόμενης από την Τουρκία κυβέρνησης της Τρίπολης.
Δυστυχώς για ακόμη μία φορά η Ελλάδα αρνήθηκε να προχωρήσει σε οποιαδήποτε ουσιαστική κίνηση, παρ'όλο που διακυβεύονται τα εθνικά της συμφέροντα, με αποτέλεσμα να βλέπει τώρα στο Βερολίνο άλλους (συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας) να αποφασίζουν γι'αυτή. Μάλιστα χθες το βράδυ ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας έριξε γέφυρες προς τον Χαλίφα Χαφτάρ λέγοντάς πως «δεν έχει πρόβλημα να κάτσει στο τραπέζι να συζητήσει με τον Χαφτάρ».
Παρ'όλη την εκεχειρία, φαίνεται πως οι μάχες πάντως συνεχίζονται αφού λίγα λεπτά μετά τις 12:00 στρατιώτης του LNA έπεσε νεκρός από πυρά των ισλαμιστών.

One solider was killed in AinZara by mortar strike 29min which.
Making it clear that Al-Sarraj of the has no control over his , and by doing so has officially violated the cease-fire.@UKinLibya @UNSMILibya @USAEmbassyLibya @GhassanSalame

Προβολή εικόνας στο Twitter

25 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
pronews