20.1.20

Γ. Γεραπετρίτης για Λιβύη: Εκόντες άκοντες θα δεχθούν την ελληνική θέση


«H Ελλάδα σε καμία περίπτωση δε θα δεχθεί τετελεσμένα», επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης αναφερόμενος στη Διάσκεψη του Βερολίνου, ενώ τόνισε ότι η ελληνική διπλωματία έχει λόγο και έχει αποκτήσει ευρύτατα ερείσματα.
Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο κ. Γεραπετρίτης σχολίασε τα αποτελέσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου και δήλωσε ότι στις τεχνικές επιτροπές που θα συσταθούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ το επόμενο διάστημα θα συμμετέχουν και χώρες που δεν έλαβαν μέρος. «Η Τουρκία μπορεί να παρίσταται στις διαδικασίες για το αποτέλεσμα αλλά δεν θα παραγάγει το αποτέλεσμα» διευκρίνισε.

Παράλληλα τόνισε ότι η Ελλάδα έχει λόγο στο λιβυκό ζήτημα, τόσο απευθείας στα όργανα της ΕΕ, όσο, εμμέσως και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μέσω της συμμάχου Γαλλίας, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, που έχει συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο. «Υπάρχει έλλειμμα ηγεσίας της ΕΕ και η Γαλλία διεκδικεί ζωτικό ρόλο» διευκρίνισε.
«Ο Χαφτάρ δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει κάποια ενέργεια της Τουρκίας στη Λιβύη. Εκόντες άκοντες θα δεχθούν την ελληνική θέση, θα είναι προϋπόθεση για οποιαδήποτε επίλυση. Η ΕΕ θα πάρει σειρά από αποφάσεις για το λιβυκό σε όλα τα επίπεδα, υπάρχει και δυνατότητα αντίλεξης της Ελλάδας» πρόσθεσε.
Μιλώντας και στον Ant1, ο υπουργός Επικρατείας χαρακτήρισε «θετικό» οποιοδήποτε βήμα οδηγεί προς ειρηνευτικές διαδικασίες, όμως εξήγησε ότι κατά τη χθεσινή Διάσκεψη δεν υπήρξε ουσιαστικό αποτέλεσμα, παρά διατυπώθηκε περισσότερο η βούληση για λύση στη Λιβύη. Στα θετικά που συμφωνήθηκαν, ο κ. Γεραπετρίτης, υπογράμμισε πως είναι η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, η τήρηση του εμπάργκο όπλων, η αποστρατικοποίηση και το ότι δε θα επιτρέπεται οποιοδήποτε ξένο στράτευμα στη Λιβύη.
Σημείωσε, επίσης, πως «δε θα μπορούσε να μη βρίσκεται εκεί η Τουρκία», αφού έχει στρατιωτική και οπλική παρουσία στη Λιβύη και επεσήμανε ότι είναι σημαντικό το ότι «ο Ερντογάν δεσμεύτηκε για αποστρατικοποίηση». «Ο θυμός και η ένταση του Ερντογάν αποδεικνύει ότι τα πράγματα στην εξωτερική πολιτική του δεν πάνε όπως θα ήθελε», εκτίμησε, υπογραμμίζοντας ως θετικό το ότι ο Χάφταρ ορίζεται ως βασικός συνομιλητής στις διαπραγματεύσεις.
Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με το πώς θα αντιδρούσε η Αθήνα σε ακραία τουρκική πρόκληση, σε ελληνικό έδαφος, τόνισε ότι, ο υπουργός Άμυνας βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, ενώ θα υπάρξει κοινή στρατιωτική άσκηση με τη Γαλλία στα νότια της Κρήτης. «Έχουμε ήδη έτοιμο το σχέδιο για τη διασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για τη διασφάλιση ακόμα και του κατώτατου κυριαρχικού μας δικαιώματος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
kathimerini