10.1.20

Συναντήσεις Κυρ. Μητσοτάκη-αρχηγών: Τι ειπώθηκε με Αλ. Τσίπρα και Φ. Γεννηματά


ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Με τα τετ α τετ με Αλ. Τσίπρα και Φ. Γεννηματά ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.
«Προβληματισμένος από τις εξελίξεις, όχι από το κλίμα στη συνάντηση» δήλωσε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση. Για την επιλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι «ο κ. Μητσοτάκης ζυγίζει την κατάσταση, όλα θα εξαρτηθούν από τις εσωκομματικές αντιδράσεις».

Αργότερα, σε δήλωσή του, ο κ. Τσίπρας γνωστοποίησε ότι ζήτησε από τον πρωθυπουργό «να αναστείλει την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μέχρι να εκφραστεί έμπρακτη στήριξη στα κυριαρχικά μας δικαιώματα». 
Πριν τη συνάντηση οι δύο άνδρες είχαν σύντομο διάλογο, σε χαλαρό κλίμα, μπροστά στις κάμερες, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα να παρέχει… συμβουλές για την καταπολέμηση του τζετ λαγκ, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός είναι άρτι αφιχθείς από το ταξίδι του στις ΗΠΑ.
Ο κ. Τσίπρας ρώτησε τον πρωθυπουργό πότε επέστρεψε και αν πρόλαβε να ξεκουραστεί και ο πρωθυπουργός απάντησε: «συνηθισμένο το βουνό», για να δεχθεί τη φιλική «υπόδειξη» από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Να πίνεις πολύ νερό και να κάνεις γυμναστική». 
Φ. Γεννηματά: Επιμένω σε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών
Ακολούθησε η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά. 
Η κ. Γεννηματά, παρουσία των δημοσιογράφων, έθεσε - όπως αναμενόταν - προς τον πρωθυπουργό εκ νέου το ζήτημα σύγκλησης Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, αφήνοντας αιχμές κατά της απόφασής του να μην το πράξει πριν το ταξίδι του στις ΗΠΑ και κάνοντας λόγο για απουσία διαμορφωμένης εθνικής γραμμής. 
«Επιμένω στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για εθνική γραμμή» τόνισε χαρακτηριστικά. «Νομίζω ότι η εθνική γραμμή είναι ούτως ή άλλως δεδομένη, και δε θα έχουμε ουσιαστικές αποκλίσεις» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.
Μετά το πέρας της συνάντησης, η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ γνωστοποίησε πως ο πρωθυπουργός την διαβεβαίωσε ότι στη συζήτηση με τον Αμερικανό πρόεδρο έθεσε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας για την προάσπιση της εθνικής κυριαρχία. Ακόμη, ανέφερε πως ξεκαθαρίστηκε και συμφωνήθηκε με τον κ. Μητσοτάκη στο ότι αν χρειαστεί να γίνει προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αυτή θα αφορά μόνο στο θέμα της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Το απόγευμα, στις 17.00 και στις 18.00 αντίστοιχα θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο και τον γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.
Ο κύκλος θα μείνει ανοιχτός μέχρι το πρωί της Δευτέρας οπότε και έχει στις 11.00 προγραμματιστεί η συνάντηση με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, Δημήτρη Κουτσούμπα.


kathimerini