31.1.20

Υπόθεση Ζαγοράκη: Περιμένουμε την παραίτησή του. Αλλιώς…..


Του συνεργάτη μας Δημήτρη Κωνσταντάρα
Ο ΠΑΟΚΤΖΗΣ – και πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ- ποδοσφαιριστής Ζαγοράκης, τιμημένος αρχηγός της ομάδας που κατέκτησε το Euro 2004 και αγαπημένος των Ελλήνων , επελέγη δυο φορές από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας  ως υποψήφιος ευρωβουλευτής με μόνο του εφόδιο την μεγάλη δημοφιλία του λόγω … μπάλας. Βγήκε ευρωβουλευτής με μεγάλο αριθμό σταυρών λόγω αυτής της δημοφιλίας του που προήλθε και από το ότι ήταν φιλότιμος, εργατικός και καλός ποδοσφαιριστής.

Τη μία φορά που χρειάστηκε να φερθεί  σαν Έλληνας, Νεοδημοκράτης Ευρωβουλευτής, φέρθηκε σαν  Βορειο-Ελλαδίτης, ΠΑΟΚτζής ποδοσφαιριστής. Τιμή του και καμάρι του που είναι Βορειο-Ελλαδίτης. Και ΠΑΟΚτζής. Ξέχασε όμως ότι ήταν ΚΑΙ Έλληνας και χώρισε την Ελλάδα στα δυο. Ξέχασε ότι ήταν ευεργετημένος από τη Νέα Δημοκρατία και αποκήρυξε τον ευεργέτη του.  Και δήλωσε : « Το μείζον αυτή τη στιγμή είναι να σταματήσει άμεσα η συγκεκριμένη φαρσοκωμωδία ( σ.σ. της επαπειλούμενης ποινής υποβιβασμού του ΠΑΟΚ λόγω βαριάς παράβασης του κανονισμού της ΟΥΕΦΑ). Εάν αυτό δεν γίνει, εάν ο ΠΑΟΚ δεν δικαιωθεί, εγώ δεν μπορώ να συνευρίσκομαι στην ίδια πολιτική στέγη με όλους αυτούς που βάλλουν καθ΄ υπόδειξη τρίτων εναντίον του ΠΑΟΚ και του ίδιου του ελληνικού ποδοσφαίρου».
Και στη συνέχεια, έβαλε εναντίον της Επιτροπής  Επαγγελματικού Αθλητισμού που έβγαλαν το πόρισμα ενοχής του ΠΑΟΚ  και αυτών που την διόρισαν λέγοντας ότι το πόρισμα «Αποτελεί προϊόν σκοπιμοτήτων που εξυπηρετούν συγκεκριμένες ΠΑΕ και αδικούν κατάφωρα τόσο τον ΠΑΟΚ όσο και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το πόρισμα της Επιτροπής είναι νομικά αβάσιμο. Δυστυχώς και η ίδια η σύνθεση της Επιτροπής εγείρει σοβαρά ηθικά ερωτήματα για την όλη διαδικασία». Και τέλος είπε: «Δεσμεύομαι ότι θα δώσω τον αγώνα μου με όλες τις δυνάμεις που έχω για την δικαίωση του ΠΑΟΚ, απ’ όπου και όπου χρειαστεί».
Ο ευρωβουλευτής Ζαγοράκης ΔΕΝ παραιτήθηκε. Απλώς απείλησε ότι δεν μπορεί να «συνευρίσκεται στην ίδια πολιτική στέγη με αυτούς που βάλλουν καθ υπόδειξη τρίτων εναντίον του ΠΑΟΚ και θα δώσει τον αγώνα του απ΄ όπου και να χρειαστεί για τη δικαίωση του ΠΑΟΚ».  Οι φράσεις αυτές υποδεικνύουν όμως παραίτηση. Όχι δήλωση ανεξαρτητοποίησης. Εάν ΔΕΝ παραιτηθεί από την «πολιτική στέγη» που του χάρισε η Νέα Δημοκρατία, χάνει κάθε πλεονέκτημα που του προσέφερε - ενδεχομένως- τίτλους τιμής υπέρμαχου του Ελληνικού ποδοσφαίρου και κυρίως του αγαπημένου του ΠΑΟΚ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον διέγραψε. Καλά έκανε. Με τις δηλώσεις του  ο Ζαγοράκης την προκάλεσε. Οφείλω να ομολογήσω ότι η λεγόμενη κομματική πειθαρχία δεν μού πολυαρέσει. Αλλά υπάρχει. Εάν δεν θέλεις να την ακολουθείς, ΦΕΥΓΕΙΣ. Δεν απειλείς. Ούτε διαγράφεις τους πάντες εκτός του ΠΑΟΚ. Και κυρίως, δεν μένεις Ευρωβουλευτής. Ανεξάρτητα του εάν η Επιτροπή δεν έκανε καλά τη δουλειά της ή εάν οι ποινές ήταν πολύ αυστηρές, άσχετο το ότι ο ΠΑΟΚ ΗΤΑΝ «ένοχος». Το ενδεχόμενο του να είχε δίκιο στην καταγγελία του, δεν αίρει το αξιοκατάκριτο της περίεργης – τουλάχιστον- και άκρως επιθετικής  συμπεριφοράς του.
Του δίνουμε το «πλεονέκτημα της αμφιβολίας». Αν παραιτηθεί, δικαιώνεται – μερικώς τουλάχιστον- απέναντι στον Έλληνα φίλαθλο. Αν δεν παραιτηθεί, παραμένει –και καλά κάνει- ΠΑΟΚτζής. Αλλά προδίδει και χάνει όλους τους υπολοίπους που τον επέλεξαν, τον αποθέωσαν, τον στήριξαν, ίσως και τον ψήφισαν.
Απλά πράγματα.