29.1.20

Η αστυνομία δημιουργεί βάση δεδομένων για τους παραβατικούς Ρομά - Οι συλλήψεις και οι ... εκπαιδεύτριες


Μελετώντας τις ετήσιες εκθέσεις του οργανωμένου εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ, προκύπτει - σύμφωνα πάντα με τις αναλύσεις- μία σταθερή συμμετοχή των Ρομά σε τομείς της
εγκληματικότητας και κυρίως σε αυτούς κατά της ιδιοκτησίας, της τάξης του 60% και μάλιστα με προϊούσα ανοδικότητα.

Ειδικά το κέντρο της Αθήνας και στα σημεία που χτυπά η καρδιά του ελληνικού τουρισμού, παρατηρείται μια "πανδημία" επιθέσεων σε αλλοδαπούς επισκέπτες από συμμορίες με κατά κανόνα γυναικεία σύνθεση και συμμετοχή ανήλικων. Είναι δε τέτοιος ο "πλουραλισμός" στην επιλογή μελών, που όπως έχει προκύψει, γυναίκες που έχουν πιαστεί, "αποσύρονται" και αναλαμβάνουν ρόλο εκπαιδευτριών!

Δεν θίγουμε αυτή τη στιγμή στο bloko.gr τις κρατικές ολιγωρίες και τις παθογένειες που ουσιαστικά ώθησαν ως εξορισμού περιθωριοποιημένους τους Ρομά στην αγκαλιά κυρίως μελών της αλβανικής μαφίας, με αποτέλεσμα από τα μέσα της δεκαετίας του 90, να μετεξελλίσσονται σταδιακά σε πυορροούσα πληγή για τη δημόσια ασφάλεια και δη τις περισσότερες φορές ανεπούλωτη. Όποιος στοιχειωδώς μελετά τις τάσεις και την εικόνα της εγκληματικότητας, διαπιστώνει ότι η συμμετοχή των Ρομά στην εγκληματικότητα ήταν σχεδόν μηδενική!

Άλλο όμως το τί έγινε και άλλο το τί έπρεπε να γίνει. Με βάση το ρεαλισμό και όχι την ουτοπία, ασφαλείς πηγές ενημέρωσης του bloko.gr σημειώνουν πως η ΕΛΑΣ ήδη ξεκίνησε την κατασκευή εφαρμογής που χρησιμοποιείται ως βάση δεδομένων, για την καταγραφή των στοιχείων και του ιστορικού δράσης σεσημασμένων Ρομά, καθώς και όλων όσοι συλλαμβάνονται καθημερινά, σε μια προσπάθεια χαρτογράφησης, αλλά και σχηματοποίησης των ομάδων που δρουν, υπό την καθοδήγηση σε πανελλαδικό επίπεδο -όπως διατείνονται οι αναλυτές της ΕΛΑΣ- 4 μεγάλων οικογενειών.

Η προσπάθεια συστηματικής ... "απογραφής" ξεκίνησε από τη δυτική Αττική, όμως όπως επισημαίνεται πολύ σύντομα θα λάβει γενικότερη διάσταση.
 


του Γιώργου Καραϊβάζ