14.1.20

Η Τουρκία πιέζει για «ατύχημα» πολέμου: 6 εμπλοκές, 27 πτήσεις επάνω από ελληνικό έδαφος & 91 παραβιάσεις!

Πιέζει με κάθε τρόπο για την δημιουργία μιας κατάστασης η οποία θα οδηγήσει ένα «ατύχημα» στο Αιγαίο, η Τουρκία, ενόψει της αποστολής ερευνητικού σκάφους νότια της Κρήτης.

Σήμερα για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό τουρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω από ένα μεγάλο κατοικημένο νησί τη Λέρο, σε ύψος μόλις 3.600 μέτρων, στο πλαίσιο των σημερινών μαζικών υπερπτήσεων, πάνω από ελληνικά νησιά.
Συνολικά τα τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν 91(!) παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ), αλλά το ανησυχητικό, εκτός των υπερπτήσεων, ήταν ο αυξημένος αριθμός των εμπλοκών οι οποίες έφτασαν τις έξι.
Πιο συγκεκριμένα, οι είκοσι επτά εκ των ανωτέρω 91 παραβιάσεων ήταν οι υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τουρκικά F-16 σε νήσο Παναγιά, Οινούσσες, Αγαθονήσι, Λειψούς, Αρκιούς, Λέρο και Καλόλιμνο.
Συνολικά, πάνω από το Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, πέταξαν σήμερα 20 τουρκικά αεροσκάφη (15 F-16, 1 ΑΦΝΣ  CN-235 και 4 ελικόπτερα).
Οι 86 παραβιάσεις του ΕΕΧ  έγιναν από τα μαχητικά, 3 από τα CN-235 και 2 από τα ελικόπτερα.
Δέκα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα ενώ σημειώθηκαν και έξι εμπλοκές με τα ελληνικά αεροσκάφη που σηκώθηκαν να τα αναχαιτίσουν.
Τα τουρκικά αεροσκάφη προέβησαν επίσης και σε 16 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.
Η ΠΑ βρίσκεται και δουλεύει συνεχώς στο «κόκκινο» 24 ώρες το 24ωρο δοκιμάζοντας πληρώματα και αεροσκάφη και το ερώτημα είναι που μπορεί να οδηγήσει αυτή η κατάσταση.
Που μπορεί να οδηγήσει και από πλευράς φθοράς υλικού, την ώρα που η κυβέρνηση φαίνεται να μην έχει αντιληφθεί που ακριβώς βρίσκεται, δεδομένου ότι η ΠΑ χρειάζεται άμεση ενίσχυση, με το ΥΠΕΘΑ να επαναπαύεται σε μια αόριστη μελλοντική απόκτηση μιας ντουζίνας F-35.
Έρευνες στο τρίγωνο Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου
Παράλληλα η Τουρκία προχωρά και  στην κλιμάκωση των εντάσεων   με την «μέθοδο» των NAVTEX για ασκήσεις, γυμνάσια και «σεισμικές» υποτιθέμενες  μελέτες» στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αυτή τη φορά οι υδατογραφικές υπηρεσίες της Τουρκίας εξέδωσαν NAVTEX τόσο για το Ναυτικό, με ασκήσεις πυρών στη Μεσόγειο, όσο και για σεισμικές μελέτες στο τρίγωνο   Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.
Οι έρευνες του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis θα διαρκέσουν μέχρι τις 10 Απριλίου, ενώ οι ασκήσεις πυρών θα πραγματοποιηθούν εντός τριών ημερών (17-20 Ιανουαρίου).
Με κόκκινο χρώμα η περιοχή που θα πραγματοποιήσει την έρευνά του το Oruc Reis ενώ με μπλε η περιοχή των ασκήσεων με πραγματικά πυρά.
pronews