Οι κινέζικες αρχές έχουν ήδη συμβουλέψει τους ανθρώπους να σταματήσουν να ταξιδεύουν από και προς την πόλη Γουαχάν την πόλη όπου θεωρείται η «καρδιά» και το «επίκεντρο» του νέου κοροναϊού.
Ακόμα οι κάτοικοι της πόλης έχουν ενημερωθεί ν’ αποφεύγουν να βρίσκονται σε πλήθος και να μειωθούν οι δημόσιες συναθροίσεις.
Ο τελευταίος θάνατος όπως και όλοι οι προηγούμενοι, εντοπίστηκε στην επαρχεία Χουμπέι, της οποίας η Γουαχάν είναι η πρωτεύουσα, αυξάνοντας τον αριθμό από τα εννιά το πρωί της Τετάρτης, στα 17 το μεσημέρι.
Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα China Daily μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 544 κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα.

Που έχει εμφανιστεί

Εκτός από τη Γουαχάν, ο κοροναϊός έχει εντοπιστεί σε αρκετές κινεζικές πόλεις όπως είναι η Σανγκάη και το Πεκίνο, αλλά και σε αρκετές χώρες της Ασίας (Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Ταϊβάν, Μακάο), ενώ κρούσμα του εντοπίστηκε και στις ΗΠΑ.
Ακόμα το Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε τα πρώτα δύο κρούσματα.
Το Μεξικό ανακοίνωσε ότι υπάρχει ένα πιθανό κρούσμα του ιού, ενώ και στην Αγία Πετρούπολη, δύο άτομα, ένας Ρώσος πολίτης και ένας Κινέζος φοιτητής διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο με την υποψία ότι είναι φορείς του κοροναϊού.
Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, το οποίο επικαλέστηκε την εκπρόσωπο του αναπληρωτή κυβερνήτη της πόλης, Άννα Μιτιάνινα, ανέφερε ότι επιβάτης αεροσκάφους το οποίο είχε αναχωρήσει από την Σαγκάη και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Πούλκοβο της Αγίας Πετρούπολης διακομίσθηκε στο νοσοκομείο της Αγίας Πετρούπολης με την υποψία ότι είναι φορέας του νέου κοροναϊού.

Έκτακτα μέτρα σε αεροδρόμια

Ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας, Φαχρετίν Κoτζά, δήλωσε την Τετάρτη ότι η Τουρκία έχει ετοιμάσει θερμικές κάμερες και έχει λάβει και άλλα προληπτικά μέτρα κατά της διάδοσης του νέου κοροναϊού, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν κρούσματα ούτε ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο.
Ακόμα ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς δήλωσε ότι το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου θα δημιουργήσει ξεχωριστούς χώρους για τους επιβάτες που φθάνουν από περιοχές που έχουν πληγεί από τον νέο κοροναϊό της Κίνας.
Επίσης σε πολυσύχναστα αεροδρόμια των ΗΠΑ όπως στο Σαν Φρανσίσκο, στην Νέα Υόρκη και στο Λος Άντζελες οι ασθερνείς θα ελέγχονται προκειμένου να φανεί εάν έχουν νοσήσει από τον νέο κοροναϊό.
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι έχει ενδυναμώσει τους ελέγχους υγείας, ενώ η Βόρεια Κορέα απαγόρευσε την Τετάρτη την είσοδο στη χώρα ξένων εξαιτίας των φόβων για τον ιό.
Ακόμα επλήγησε και ο αθλητισμός καθώς ακυρώθηκαν οι προκριματικοί της πυγμαχίας για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 που ήταν να διεξαχθούν στη Γουαχάν και προκριματικά στο ποδόσφαιρο γυναικών θα πραγματοποιηθούν στην Ναντζίνγκ.

Συνεδριάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεδριάζει την Τετάρτη στη Γενεύη, προκειμένου να εκτιμηθούν οι κίνδυνοι από τον κορανοϊό και να αποφασιστεί αν θα θεωρηθεί συμβάν έκτακτης ανάγκης διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως είχε συμβεί με τη γρίπη των χοίρων και τον ιό Έμπολα. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο τότε θα υπάρξουν συμβουλές για περιορισμό σε ταξίδια και σε εμπορικές συναλλαγές.
Η Κίνα σε αντίθεση με το 2002-2003 που είχε πληγεί ξανά από ένα θανατηφόρο κορανοϊό, ο οποίος ευθυνόταν για το θάνατο 800 ανθρώπων, όταν είχε καλύψει το συμβάν με μυστικότητά, φέτος προσπαθήσει να περιόρισε την εξάπλωση ενόψει και των ταξιδιών για τον εορτασμό της πρωτοχρονιάς του σεληνιακού ημερολογίου, μίας πολύ μεγάλης γιορτής της Κίνας, που δυσκολεύει την κατάσταση.
Ο υφυπουργός Υγείας, Λι Μπιν δήλωσε «η αύξηση της κίνησης αντικειμενικά αυξάνει τον κίνδυνο της εξάπλωσης της επιδημίας», την ώρα που η χώρα προσπαθεί ν’ αποφύγει κινήσεις πανικού, καθώς χιλιάδες Κινέζοι ακυρώνουν ταξίδια και αγοράζουν προστατευτικές μάσκες.
Ο ιός ξεκίνησε από μία αγορά ζώων από τη Γουαχάν και πλέον έχει επιβεβαιωθεί ότι μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Προς το παρόν δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για τον κοροναϊό, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει πνευμονία και μεταδίδεται με την αναπνοή.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα και δυσκολίες στην αναπνοή.
Ακόμα ο Λι Μπιν προσέθεσε ότι περίπου 2.197 άνθρωποι έχουν επιβεβαιωθεί ότι έχουν έρθει σε επαφή με ασθενείς, ενώ έχουν ασθενήσει και 15 μέλη ιατρικού προσωπικού.
Με πληροφορίες από: BBC και Reuters