10.1.20

1000 μέτρα πάνω από την Ρω πέταξαν τα τουρκικά μαχητικά!

Τουρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω από τη νήσο Ρω μια ημέρα μετά την επιστολή της Λιβύης στον ΟΗΕ δια του Μόνιμου Αντιπροσώπου της στα Ηνωμένα Έθνη, Elmahdi S. Elmajerbi, με την οποία εξέφρασε την άρνηση ότι οι νήσοι Ρω και Στρογγύλη είναι κατοικήσιμα και ότι έχουν οικονομική δραστηριότητα.

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020 ΣΤΙΣ 11:55 ΚΑΙ ΣΤΙΣ 11:57 2 ΤΟΥΡΚΙΚΑ F-16 ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ΥΠΕΡΠΤΗΣH ΑΝΩΘΕΝ Ν. ΡΩ ΣΤΑ 3.000 ΚΑΙ 9.000 ΠΟΔΙΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ.
Σίγουρα το timing δεν ήταν καθόλου τυχαίο ενώ και το ύψος στο οποίο πέταξαν τα τουρκικά μαχητικά ήταν ιδιαίτερα χαμηλό.
Η σημερινή υπερπτήση είχε ως στόχο να «υποστηρίξει» την λιβυκή επιστολή στον ΟΗΕ με την οποία το φιλοτουρκικό καθεστώς της Τρίπολης θεωρεί την Ρω ως έναν απλό «βράχο» που δεν μπορεί να στοιχειοθετήσει ΑΟΖ.
Όμως τόσο Ρω όσο και Στρογγύλη κατοικούνται από μερικές οικογένειες και έχουν οικονομική ζωή επομένως έχουν ΑΟΖ.
Η θέση αυτή όμως, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε εδώ ότι, βρίσκει σύμμαχο και την Αίγυπτο όπως είχε αποκαλύψει ο Νίκος Δένδιας στο Συμβούλιο ότι η Αίγυπτος αρνείται να ανακηρύξει αμοιβαία με την Ελλάδα ΑΟΖ ανατολικά της Ρόδου, θέλοντας η γραμμή οριοθέτησης με την Ελλάδα να ξεκινά (εφάπτεται) επί του 28ου Μεσημβρινού μη αναγνωρίζοντας έτσι ότι συνιστά δικαίωμα ΑΟΖ το σύμπλεγμα της Μεγίστης (Καστελόριζο) και συμπλέοντας ουσιαστικά  με τις τουρκικές θέσεις.
Έτσι σύμφωνα με το sigmalive.com, ο Λίβυος αντιπρόσωπος κατηγορεί την Ελλάδα ότι «αγνόησε εντελώς τα δικαιώματα της Λιβύης και έσπευσε με τους συμμάχους της στην ίδρυση του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (East Med Gas Forum) να συνάψει συμφωνίες και να εκμεταλλευτεί τις περιφερειακές εντάσεις για να επιβάλει de facto μονοπώλιο στην παραγωγή, υγροποίηση και μεταφορά αερίου».
Είναι χαρακτηριστικό πως υιοθετεί και τη θέση της Τουρκίας ως προς το θέμα των νησιών αναφέροντας ότι το 2004 στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα δεν υπήρξε αποτέλεσμα διότι η ελληνική πλευρά «επέμενε να καθορίσει τη θαλάσσια δικαιοδοσία της έναντι της Λιβύης με βάση τα εξαιρετικά μικρά ακατοίκητα νησιά χωρίς νομική σημασία».
Η κυβέρνηση της Λιβύης δηλώνει ακόμη ότι η συμφωνία με την Τουρκία είναι νόμιμη. Την αναφέρει όμως ως μνημόνιο αφού με βάσει την νομοθεσία της χώρας δεν μπορεί να υπογράψει συμφωνία χωρίς την έγκριση της Εθνοσυνέλευση, ο πρόεδρος της οποίας έχει καταγγείλει τους χειρισμούς του Αλ. Σαράτζ.
pronews