1.12.19

Λαμπρές εκδηλώσεις στα Χανιά για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα – Το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας | Photos+Video


Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις για την επέτειο της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, που διοργάνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων και το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».
Οι σημερινές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την καθιερωμένη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου καθώς και πλήθους εκπροσώπων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Βασίλης Διγαλάκης, ενώ παρόντες στις εκδηλώσεις ήταν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ Μανούσος Βολουδάκης και σύσσωμες οι ηγεσίες των ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας του τόπου.
Ο κ Παυλόπουλος σε δηλώσεις του με το πέρας της δοξολογίας, είπε ότι η εμβληματική επέτειος της ένωσης της Κρήτης με την Μητέρα Ελλάδα, την 1η Δεκεμβρίου 1913, και η οποία οφείλεται και στην ηγετική φυσιογνωμία του Ελευθερίου Βενιζέλου, συνιστά αστείρευτη πηγή διδαγμάτων για τον λαό μας και το έθνος μας.Ο ΠτΔ προσέθεσε ακόμη: «Η Κρήτη, γη της ελευθερίας, η Κρήτη, η οποία ουδέποτε συμβιβάσθηκε με κατακτήσεις και κατακτητές, αποδεικνύει ότι για εμάς, τους Έλληνες, η ελευθερία είναι αρχή και αξία βιωματική. Μόνον ελεύθεροι μπορούμε να ζήσουμε, να δημιουργήσουμε και να κατακτήσουμε το μέλλον που μας αναλογεί και μας αρμόζει. Και αυτή την ελευθερία είμαστε αποφασισμένοι να την υπερασπισθούμε έναντι πάντων, πάνω στην βάση του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, υπό όρους αρραγούς ενότητας και δίχως ίχνος υποχώρησης ή υπαναχώρησης.
Αυτό το μήνυμα απευθύνεται, πρωτίστως, προς την γείτονα Τουρκία.
Επιδιώκουμε την φιλία και την καλή γειτονία μαζί της, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι σέβεται, στο ακέραιο, το σύνολο του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Όσο η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αγνοεί την ουσία της προϋπόθεσης αυτής, θα αντιλαμβάνεται, ολοένα ότι εμείς οι Έλληνες έχουμε και την βούληση και την δύναμη να φέρουμε σε πέρας την αποστολή μας ως εγγυητών της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Νομιμότητας. Απέναντι στις ψευδαισθήσεις του δικαίου του ισχυρού θα αντιτάσσουμε πάντοτε, με φρόνηση και αποτελεσματικότητα, την ισχύ του Δικαίου».
Μετά το τέλος της Δοξολογίας σχηματίστηκε  πομπή για την μεταφορά της Σημαίας στο Φρούριο Φιρκά όπου έγινε η επίσημη τελετή έπαρσης. 
Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από το Δήμαρχο Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη, και στην συνέχεια έγινε Έπαρση της Σημαίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.Ακολούθησε διέλευση σχηματισμού αεροσκαφών F16 και πτήση επίδειξης demo flight από α/φ F-16 BLK 52+ πάνω από το χώρο της εκδήλωσης από τον ιπτάμενο Γιώργο Παπαδάκη που έχει πάνω από 1.500 ώρες πτήσης και ανήκει στην ομάδα «Ζεύς». Αυτή ήταν η τελευταία του επίδειξη στην ομάδα (δείτε ΕΔΩ)
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων συνεχίστηκε με επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης και την παρουσίαση νέων εκθεμάτων-δωρεών, ενώ ακολούθησε επίσκεψη στο Δημαρχείο Χανίων.
zarppanews.gr