23.12.19

Η Τουρκία έφερε πιο κοντά Ελλάδα και Ισραήλ και άνοιξε το δρόμο για τον EastΜed


Ένα βασικό όπλο στοχεύει η ελληνική κυβέρνηση να έχει στα χέρια της πριν από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στις 7 Ιανουαρίου, στον Λευκό Οίκο: Την υπογραφή της συνεργασίας τεσσάρων χωρών -Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου και Ιταλίας- για την κατασκευή του αγωγού EastMed που θα προμηθεύει την Ευρώπη με το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου.

Η συμφωνία θα υπογραφεί σε ειδική εκδήλωση στην Αθήνα, τη δεύτερη ημέρα του νέου χρόνου, υπό την υψηλή «επίβλεψη» και της γαλλικής κυβέρνησης, που έχει ταχθεί υπέρ της υλοποίησης του έργο, βάζοντας «φωτιά» στα συμφέροντα της Τουρκίας, ο πρόεδρος της οποίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί με αντιδράσεις, φτάνοντας στο σημείο να «γκριζάρι» με τις δηλώσεις του, το ανατολικό Αιγαίο.
Για την υπογραφή της συμφωνίας είχαν συνεννοηθεί τηλεφωνικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ισραηλινός ομόλογός του Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού,  «στις 2 Ιανουαρίου 2020 θα υπογραφεί στην Αθήνα, Διακρατική Συμφωνία από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, για τον ενεργειακό αγωγό EastMed. Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί και με την υπογραφή της από την Ιταλία».
Ο πρωθυπουργός σήμερα, που συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο θα ενημερώσει τα μέλη της κυβέρνησης για την διπλωματική δραστηριότητα και τον μαραθώνιο του Νίκου Δένδια σε Λιβύη, Αίγυπτο και Κύπρο.
Ο «πυρετός» των διαβουλεύσεων του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας έχει στόχο να ενισχύσει με μεθοδικό τρόπο τη συμμαχία με τις χώρες που έχουν εκφραστεί θετικά προς την Ελλάδα απορρίπτοντας  το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας –Λιβύης και να ενισχύσει ταυτόχρονα τη γραμμή άμυνας της Αθήνας, στην περίπτωση που η Άγκυρα κάνει πράξη τις απειλές της για υποθαλάσσιες έρευνες νότια της Κρήτης.  
Είχαν προηγηθεί επαφές του Νίκου Δένδια στη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και την Ιορδανία, τις προηγούμενες ημέρες, με στόχο η Ελλάδα να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα αν και, εφ’ όσον αυτά αμφισβητηθούν, να προετοιμάσει την υπογραφή μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ στην περιοχή αυτή.
Η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη Βεγγάζη, την Κυριακή, έγινε υπό απόλυτη μυστικότητα και στόχο είχε μέσω των συνομιλιών με τον  επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ να ακυρώσουν συμβολικά και επί της ουσίας το μνημόνιο, γεγονός που πυροδότησε νέες απειλές από τον τούρκο πρόεδρο εναντίον της Ελλάδας και την προαναγγελία για αποστολή τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη.
Όπως είπε αμέσως μετά τις επαφές του στη Βεγγάζη ο Νίκος Δένδιας, «το περιεχόμενο των εν λόγω κειμένων είναι απολύτως αντίθετο στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας». Ακολούθως, ο υπουργός Εξωτερικών μετέβη στο Κάιρο, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, και αμέσως μετά με τον κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, στη Λάρνακα.
Και ενώ όλα αυτά βρίσκονταν σε εξέλιξη, ο Tούρκος πρόεδρος σε νέο του παραλήρημα, προχώρησε σε προκλητικές δηλώσεις, σε μία προσπάθεια να ακυρώσει τη συμφωνία για τον αγωγό.
«Η Ελλάδα και οι σύμμαχοί της προσπαθούν να μπλοκάρουν την πρόσβαση της Τουρκίας σε όλες τις θάλασσες, αλλά η Τουρκία θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση στον  EastΜed μέσω  πρωτοβουλιών, όπως η συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες με τη Λιβύη και την “ΤΔΒΚ”», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία που πραγματοποίησε εχθές  στα ναυπηγία του Γκιουλτζούκ, κατά την παρουσίαση του υποβρυχίου Piri Reis και την τελετή για την πρώτη συγκόλληση του πλοίου Salih Ali Reis του τουρκικού Ναυτικού.
«Εάν εγκαταλείψουμε τη διαδικασία που ξεκινήσαμε με την "ΤΔΒΚ" και την Λιβύη, δεν θα μας αφήσουν ακτή ούτε για να μπούμε στη θάλασσα, ούτε να ρίξουμε πετονιά» ανέφερε για να προσθέσει: 
«Θα εκμεταλλευτούμε κάθε δυνατότητα σε ξηρά, θάλασσα κι αέρα. Αν χρειαστεί, θα αυξήσουμε τη στρατιωτική υποστήριξη προς τη Συρία και την Λιβύη».
Παράλληλα, πάντως με τις απειλές Ερντρογάν, στη συζήτηση μπαίνει και το θέμα της προσφυγής στη Χάγη, του Διεθνούς Δικαστηρίου στο οποίο μπορούν μετά από συμφωνία Ελλάδα και Τουρκία, μόνο για το θέμα της υφαλοκρυπίδας που βρίσκεται σε εκκρεμότητα πάνω από δέκα χρόνια. 
Η ελληνική κυβέρνηση με λεπτομερείς κινήσεις και με προσεκτικά βήματα επιζητεί τη Χάγη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποδέχεται όλες τις αιτιάσεις της τουρκικής κυβέρνησης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο Open, ξεκαθάρισε ότι ακόμη βρισκόμαστε μακριά, γιατί χρειάζεται πρώτον να συνεχιστούν οι συνομιλίες, να υπάρξει υπογραφή συνυποσχετικού, στη συνέχεια να τοποθετηθούν διπλωμάτες και από τις δύο πλευρές που θα εξετάσουν βήμα, βήμα τη συμφωνία και αμέσως μετά να προκύψει η δικαστική μεσολάβηση, ώστε να υπάρξει λύση στο θέμα που εκκρεμεί μεταξύ των δύο χωρών. 
Υπέρ αυτής της λύσης τάχθηκαν πρόσφατα με δηλώσεις τους η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Ευάγγελος Βενιζέλος που μίλησαν σε εκδήλωση για τις ελληνοτουρκικές εξελίξεις. Υπέρ της Χάγης έχει ταχθεί και το Κίνημα Αλλαγής ως τη δικαιότερη πράξη που θα μπορούσε να βρεθεί στις διεκδικήσεις των Τούρκων.
cnn.gr